Gyurkity Péter, Specker Balázs

Microsoft Zune: újabb képek és részletek

A Zune lejátszó előre feltöltött zenei videókkal kerülhet forgalomba még az év vége előtt. A szoftvercégtől kiszivárgott képek a külső mellett a kezelőfelületet is leleplezik.

A Zune minden értelemben médialejátszó lesz: az Apple szolgáltatásához hasonlóan online letöltés is tartozik majd hozzá. Egy friss felmérés szerint az Apple az idén a digitális lejátszó-eladások mintegy 75,6%-át tudhatja magáénak, míg iTunes virtuális boltja a legtöbb lemezcéggel - köztük az Universallal, a Warner Music-kal, a Sony BMG-vel, valamint az EMI-vel is - kapcsolatban áll. "Az Apple nagyon fontos partner a digitális zenei piac felépítésében, ám minden megalapozott, komoly kezdeményezés csak jót tesz a művészeknek és az üzletnek" - idézi Jeff Kempler, az EMI alá tarozó Virgin Records America alelnökének interjúját a BBC News.

Az EMI istállójába tartozó művészek közül várhatóan az alternatív rock új üdvöskéjének számító 30 seconds to Mars is feltűnik majd a lejátszón. A vállalat szóvivője elmondta, hogy további tartalmakkal kapcsolatban is folytatnak tárgyalásokat a szoftveróriással. A lemezcég úgy tudja, videói mellett várhatóan más kiadók előadói is helyet kapnak a Zune-on - írja az ABC News.

Az elmúlt hónapban bejelentett lejátszó és a hozzá tartozó szolgáltatások végleges formája azonban még mindig képlékeny. A gyártó arról adott tájékoztatatást, hogy eszköze merevlemezzel és WiFi-támogatással lesz felszerelve, hogy a felhasználók közvetlenül rátölthessék a tartalmakat.



Időközben a szoftvercégtől kiszivárgott néhány kép, amelyek máris felkerültek a világhálóra. A Gizmodo a hírek szerint egy belső munkatárs jóvoltából jutott hozzá a képekhez, amelyek révén a lejátszó külsejét és kezelőfelületét is közelebbről szemügyre vehetjük. Az egyetlen bibi, hogy a meglehetősen rossz minőség miatt utóbbiról nem sokat tudunk meg.

Az viszont kiderült, hogy a középen elhelyezett vezérlő nem egy görgő lesz, hanem négy gomb, amelyeket kör alakban helyeznek el. A készülék beépített FM rádióval és Wi-Fi csatlakozóval érkezik, külső mérete a 3,75 hüvelykes kijelzővel és a 30 GB-os merevlemezzel nagyobb lesz a hasonló kapacitású iPodnál. A hátoldalon mágnesezett felület segít a fülhallgatók tárolásában, míg az első értékelések szerint a Zune nagy általánosságban véve se nem jobb, se nem rosszabb az Apple királyánál.

A kezelőfelület egyes elemeit egyértelműen jobbnak tartják, így kedvező ítéletet kapott a listák kezelése, a videólejátszást és a fotók megtekintését viszont körülményesnek tartják a vetélytárshoz képest. A hír szerint hamarosan újabb részleteket tudhatunk meg - hacsak a forrás orrára nem koppintanak Redmondban.

Az egyesek által csak "iPod-gyilkosnak" hívott Zune a cég első igazi lépése a hordozható eszközök piacán. Az elemzők szerint az Apple várhatóan még idén, legkésőbb 2007 elején elvégzi a ráncfelvarrást iPod-termékein.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lenny #34
    Most jól megmondtad! :D Számalmas vagy kisapám. Nem kell reagálnod, úgy is lehánylak.
  • abzu #33
    Akkor neked mázlid volt nekem is volt m$ egerem, de félév múlva ki is purcant
  • Dzson #32
    Ez a mikrofosbuzieak-nak lett kitalálva. Az iPod meg az applebuzieaknak, mivel annál is van jobb player abban az árkategóriában (sőt).
  • Dzson #31
    Annyiból már kapsz egy PSP-t... Az lejátszik mindent, van rajta netbrowser, játszani is lehet vele...
  • NEXUS6 #30
    Na de M-berek!

    Már ma is garmadával vannak ennél sokkal jobb pléjerek!
  • sitemaxx #29
    Viszont ha már van benne WIFI, akkor igazán dobhatnának rá egy jó böngészőt. Bár ezekkel a kezelőgombokkal elég érdekesen lehet majd url-t beírni. De ha majd netezni is lehet vele akkor és olcsobb is lessz mint az ipod akkor biztosan ez lessz nálam a nyerő.
  • Dzson #28
  • Tetsuo #27
    Szerintem lesznek ennél (v az i-Podnál) sokkal jobb playerek, én biztos egy 3.-at veszek. Az online (fizetős) letöltés meg soha nem fog érdekelni..
  • Tetsuo #26
    A vinyónak télleg nem lesz baja, de nem a burkolata miatt. :)
  • DKm #25
    Nekem nagyon jól esne, hogy ha kinyirná a pc-sek között az iPod-ot a Zune. (Legalább nem lenne annyi divatbuzinak.) Viszont aki Mac-es, annak esze ágában sincsen más lejátszót vásárolni, hamár ugyanaz a cég gyárt valami jót, mint amilyen a gépe, és maximálisan együtt tud működni a kettő.