Berta Sándor

Zenei karrier a világháló segítségével

A brit Second Person nevű csapat az internetes felhasználóknak köszönheti, hogy napjainkban már lemezszerződésük van. A világháló nélkül alighanem még nem tartanának itt.

Egyetlen kattintás az egérrel és nyugalmas elektronikus popzene szólal meg a hangszórókból. Egy lágy női hang hallatszik, a minőség professzionális. Egy újabb kattintásra megjelennek a zenészek fotói, az oldal alján pedig olvashatók a felhasználók véleményei: "Nagyon tehetséges csapat!", "Csodálatos!" vagy "Fogadjátok jókívánságainkat!".

A Second Person a Sellaband (Add el a bandádat) nevű portálnak köszönheti a sikerét. A tavaly augusztus óta működő honlapon megjelenési lehetőséget kapnak az előadóművészek és az együttesek, a látogatók meghallgathatják a dalokat és akár anyagilag is támogathatják a nekik megtetsző csapatokat. A legkisebb támogatás összege tíz dollár, és amennyiben összegyűlik 50 000 dollárnyi támogatás, akkor az adott zenekar vagy énekes lemezszerződést kap.

A Second Personon eddig 2500 előadóművész jelentkezett, közülük négy csapat már a lemezét készíti a rajongóktól befolyt összegeknek köszönhetően. A regisztrált látogatók száma jelenleg kereken 10 000. "Azt szeretnénk, hogy az emberek maguk dönthessék el, melyik együttes készítheti el a saját lemezét. Szeretnénk alternatívát kínálni a jelenlegi modellekkel szemben" - szögezte le a 43 éves Johan Vosmeijer, az oldal vezetője, a Sony hollandiai leányvállalatának korábbi munkatársa.


S hogy valóban sokat segíthet az internet, arra a legjobb példa az Arctic Monkeys nevű, 2003-ban alapított brit rockbanda, amely a kezdeti időkben minden hónapban a legújabb próbatermi felvételeit kiégette CD-re és ingyen osztogatta a fellépésein. A rajongók egy idő elteltével feltöltötték a világhálóra a számokat és a fájlcserélő hálózatoknak köszönhetően a csapat sikeres lett.

Az ötlet új, hiszen arra már eddig is volt lehetőség, hogy bármelyik zenekar megjelentesse a klipjét vagy a dalait a YouTube vagy a MySpace oldalain, azonban ez az első eset, amikor a felhasználók anyagilag is elősegíthetik egy csapat lemezszerződéshez jutását. "Érdekes üzleti modell, el tudom képzelni, hogy működni is fog. A világháló óriási lehetőség a zenészeknek. Aki nem jelenik meg valamilyen formában az interneten, annak már szinte esélye sincsen arra, hogy ismertté váljon" - mondta Udo Dahmen, a mannheimi popakadémia művészeti igazgatója.

"Örülök ennek a lehetőségnek, egy lemez elkészítése pedig maga lenne a megvalósult álom" - jegyezte meg a 23 éves Marie Hanning, a hamburgi Blister zenekar énekese. A Blister az egyik legnépszerűbb német együttes a Sellaband oldalain. S hogy egy lemezszerződés megszerzése nem csupán álom, azt jól bizonyítja a Clémence nevű énekesnő, akinek kevesebb, mint 90 nap alatt sikerült összegyűjtenie a szükséges 50 000 dollárnyi támogatást a felhasználóktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #6
    Hu ez a gitáros durván jól nyomja.
  • sathinel #5
    Ja a gitáros itt pont fordítva játszik a gitáron nézd a kezét! És a többi videóján már normális fogással fogja a gitárt:D
  • sathinel #4
    Ezt érdemes megnézni hogy énekel szinte mindent:D És a youtoube nézői kibéreltek egy stadiont ahová elhívták énekelni! Van sok videója. És 1-2 nap alatt több ezren hallgatják!!!
    Ysabellabrave

    Egy gitáros akit szintén durván sokan néznek a youtoubon, és kérdezgetik hol lehet megvenni a CD-it, vagy hol lép fel. Andy Mckee
  • Cactus #3
    Ha már így a metálnál tartunk, én találtam néhány egész igényes kezdő bandát. Nagyon jó ötletnek tartom az egészet.
  • menpe #2
    slipknot? Linkin Park? Rengeteg északi metálbanda?
    Mondjuk azt a részt én is láttam
  • GVG #1
    a fiúbandákban nem öt tag kell hogy legyen??
    (az egyik south park epizódban volt:S)