Berta Sándor

EU eljárás a német távközlési törvény miatt

A német telekommunikációs törvény módosításának köszönhetően a Deutsche Telekom (DT) tulajdonában lévő optikai hálózat megmenekülhetne a szabályozástól. Ezt azonban nem nézi jó szemmel az Európai Unió.

Az Európai Bizottság ma megtette az első lépést és eljárást kezdeményezett a német kormánnyal szemben a Deutsche Telekom monopolhelyzete miatt. Az álláspontok mindkét fél szempontjából teljesen érthetők. A DT 3 milliárd euróért történő bővítést hajt végre, de csak akkor, ha hálózatát más szolgáltatók nem használhatják, így védve meg a céget a konkurenciától. Az Európai Unió viszont pontosan a szabad piaci versenyre hivatkozva szeretné elérni a hálózat megnyitását.

A konszern emiatt a német kormány döntésétől tette függővé a beruházást. Az Európai Bizottság már tavaly december 20-án eldöntötte, hogy amennyiben hatályba lép a német törvény módosítása, akkor azonnal eljárást kezdeményez Németország ellen. A tavaly decemberben elfogadott jogszabályt a múlt hét pénteken hirdették ki a hivatalos német szövetségi közlönyben és szombaton lépett érvénybe. Persze Viviane Reding illetékes európai uniós biztos már tavaly november végén kijelentette, hogy hajlandó akár szétzúzni is a távközlési konszerneket. A politikus szerint a DT így jogtalan előnyhöz juthat a riválisaival szemben és újra monopolhelyzetbe kerülhet.

A szombaton hatályba lépett módosított német távközlési törvény befektetési védelmet garantál a távközlési ágazatban az úgynevezett új piacok számára, így egyetlen szolgáltatónak sem kell megosztania egy régiót vagy területet egy másik szolgáltatóval. Ilyen új piacnak számít a Deutsche Telekom VDSL-hálózata is. A kérdés tehát az, hogy a DT köteles-e megnyitni saját hálózatát egy konkurens cég előtt. A döntés akár precedens értékű is lehet, és meghatározhatja az európai távközlési piac jövőjét.

A gyorsított eljárás szerint Németországnak 15 napon belül kell választ adnia a már korábban is jelzett, de Berlin által eddig válasz nélkül hagyott brüsszeli ellenvetésekre. A dolog kétesélyes: ha az EU nyer, a fejlesztések elmaradhatnak (hacsak nem lép be más a piacra), ha a német kormány, akkor ugyan megtörténik a bővítés, de hosszú évekig extraprofitot könyvelhet el rajta a DT, azaz drága lesz a szolgáltatás. Melyik a kevésbé rossz?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indigo #24
    Látom nagyon vágod a témát. Akkor mesélj légyszíves, hogy az "igen" és a "nem" állapotokon túl milyen variációk vannak még a DT számára?
  • sathinel #23
    Igazad van csak az a gond hogy a nagycégek diktálnak és az EU meg a lakosság le van tojva? Szép kis világ lessz ez. Cyberpunk világok már itt is vannak nem kell olvasgatni. William Gibbson megjósolta hogy a kormányok csak azért fognak létezni, hogy a cégek nyilvánosan ne háborúzzanak, és legyen a népnek egy ideálja arról hogy még ők irányítanak....
  • sathinel #22
    Másképp mondjam? ha ők itt lehetnek magyarországon, akkor ne ugasson bele hogy mások is lehetnek nálluk...
  • shabba #21
    Ezek szerintem nem olvastad el a cikket vagy csak nem sikerült megérteni. A DT engedelmeskedik a német törvényeknek hisz az tette lehetővé számára a beruházása védelmét. A pereskedés is az EU és a német állam között lesz aki a DT egyik fő tulajdonosa. A per nagy valószínűséggel el fog tartani 2-3 évig és ez pont az az időszak amire amúgy is értelme lenne beruházás védelmet adni. Okosabb lenne az EU részéről belemenni egy ilyen kompromisszumos időtartambe. Mert akkor a többi nagy európai telco is jobban megkezdené a saját fejlesztéseit, annak biztos tudatában hogy amit megépít az 2-3 évig kizárólagosan az övé. Ha viszont nekiáll pereskedni az EU azzal csak azt fogja elérni hogy európa szerte az inkubens telcok várakozó álláspontra helyzednek és nem történnek meg a szükséges fejlesztések. Akkor meg majd azért fog sírni Reding hogy a 2010-es EU célkitzűsék miért nem teljesültek és le vagyunk maradva ázsiától és amerikától.

    A feldarabolás pedig a legnagyobb hülyeség amit lehet csinálni, de ez a idióta Reding egyik fixa ideája. Pedig annyi példa van világszerte ami gyakorlatban is prezentálja mennyire értelmetlen és működésképtelen ez a modell, ráadásul idővel a szétszabadalt területek úgyis visszanyerik eredeti állapotukat mert piac törvényeivel szemben úgysem lehet "szembe pisilni".

    A legjobb példa az AT&T. Azt is szétdarabolták sok-sok részre 23 éve, aztán szépen akvizíciókkal újra összeálltak a részek kevés számú nagy egésszé és a folyamat még nem ért véget. Ezen a képen elég szemléletesen lehet látni az AT&T feldarabolását és az azt követő folyamatokat

    Nincs értelme feldarabolni egy nagy cégek, mert a sok kicsi a saját piacon úgyis ugyanolyan monopól helyzetben marad, egymás területére meg úgysem mennek át mert ott nincs infrastruktúrájuk. Ergo az egy nagy "baj" helyett lesz sok kicsi amit még nehezebb kezelni.

    De mi hazai példán is jól mutatja ennek a feldarabolásos eszköznek a sikertelenségét. Amikor a Postát szétdarabolták lett majd egy tucat kis terület amik azonnal elkezdetek egyesülni mert önállóan piacilag életképtelenek voltak. Mivel a telecom üzletág a méretgazdaságosságról szól. Szépen kialakul a jelenlegi 5 JPE körzet ami tulajdonosilag valójában már csak három. Ha nem lett volna a feldarabolás és egy egységes cég kezében maradt volna minden sokkal egyszerűbb lett volna az hatósági szabályozás és sok minden. Nem lennének olyan területi különbségek mint amik most is vannak.

    Amerikában sem vált be az AT&T szétdarabolás mert a baby Bellek nem váltak egymás riválisaivá, mert nem mentek a másik területére. Ott is a kábeltv-s cégek a telcok legnagyobb riválisai, mert ez a két párhuzamos infrastruktúrával rendelkező technológia versenyez egymással a legaktívabban és ez az ami amcsi távközlési és média piacot formálja.

    Míly meglepő nálunk is a kábeltv-s cégek a telcok legnagyobb riválisai, nem pedig a JPE-k egymáséi. A különbség sajnos az hogy idehaza nincs olyan erős kábeltv piac mint amcsiban ahol a két fél egy súlycsoportú.

    Ez pl. jól mutatja hogy a telecom területek szétszabdalásának nincs értelme, de annak igen hogy az eltérő technológiák szétszedésének igen. Az AT&T része volt az a kábeltv birodalom is ami most jelenleg az amcsi piacon mint telco és ktv cégek formájában egymással rivalizál.

    Ennek analógiáján pl. értelme lenne a Tíkom kábeltv érdekeltségét leválasztani Tíkábel+Vidanet és mondjuk a UPC erősíthetné ezzel piaci pozíciót, de akár további cégek felvásárlásával is. Ezt akadályozta régen az 1/6-os törvény ami később arányaiban javult, de az EU már régóta el akarná tüntetni és már büntetett is miatt hogy miért nem szavazzák már meg az idióta politikusok.

    Németben pl. ilyen gond sincs mert a DT már nagyon rég, valamikor a 2000-es évek elején megszabadult a ktv üzletágától. Az más kérdés hogy akik megvették nem sok pénzt öltek ott is fejlesztésbe a hálózat pedig igen elavult volt. Ezért van az hogy németben szinte csak ADSL előfizetők vannak a kábelnetesek részaránya szinte nulla alig pár százalék. Mondjuk ez a franciákra is elmondható. Ellentétben pl. Mo-gal ahol a kábelnetes technológiák részaránya nem ilyen elenyésző hanem viszonylag jelentős, de persze nem olyan erős mint pl. amcsiban ahol még mindig a kábelnet a piacvezető az ADSL-lel szemben.
  • sathinel #20
    A DT halozata, barmennyire meglepo, a DT halozata, es ha most kiforszoljak, hogy atadja mindenkinek, abbol sok minden lesz, fejlesztesek biztosan nem.

    van itt valaki akinek szintén szétszedték a vállalatát. És ha tudod mi vezetett el oda hogy ezt megtegyék, akkor nem mondassz ilyesmit.
    http://en.wikipedia.org/wiki/John_D._Rockefeller

    Vidékről költöztem fel pestre. Ha azt mered mondani nem ismerem az otthoni helyzetet akkor tévedsz. Apám még mindíg ott és szar sincs nem hogy fejlődés. Pedig kábelen TV megy, net már alig, és durván sokért adják a minimál netet. Ha meg nem érdekel akkor lenézel mindenkit aki ilyen helyen lakik. Gratulálok. A kormány meg nem a szerepét tölti be hanem látszat intézkedéseket csinál akkor olyasmik fejlődhetnek ki mint a fent említett kis linken. És ez a Német kormány dolga az EU csak az egyenlőséget akarja. Ha meg tudod mi az a szabadpiac, akkor nem mondanád hogy külföldiek jönnek be... Volt itthon két szép cég mobilkommunikációban is. Amint bejött a voda és agresszív árversenybe kezdett, csak akkor kezdték levinni az árakat..........
  • eax #19
    "Akkor szerinted a T-onlájn itthoni monopól helyzete is rendben?"
    Le vagy maradva, mar egy ideje nincs monopolhelyzete itthon a Telekomnak. Viszont majd nezz meg egyszer egy Invitel-korzetet, es rajossz, hogy a T-* a tobbi szolgaltatohoz kepest nagyon jol tolja a fejleszteseket.

    "Akkor miért látok itt az SG-n sok vidékit aki pampog a net miatt?"
    Nem tudom, de amig nem latok rola egy korrekt, szakmai elemzest, addig nem is erdekel.

    "Az kormány szerepét is kicsit félreértelmezed."
    En egy bitet nem irtam a kormanyrol. (Egyaltalan melyikrol?)
  • eax #18
    "Ez az egész fenyegetősdi csak egy kamu duma..."
    Csakis.

    "végül így is úgy is megcsinálják a fejlesztéseket..."
    "A" fejlesztesek "megcsinalasa" nem binaris dolog, tessek szepen hasznalni a fuzzy logic-ot, ha mar van.

    "Én speciel támogatok minden akciót, ami monopóliumok megszüntetésére/megelőzésére irányul."
    En sem azt mondom, hogy a monopolium olyan iszonyu jo dolog, viszont ott a mezo, barki odamegy, as egy nagy lyukat, es telerakja mono uveggel, es szolgaltat. Szerintem ezt a jelenlegi jogi szabalyozas No-ban lehetove teszi, de IANAL. De ez nem ugyanaz, mint hogy atengedik a halot.
  • AranyKéz #17
    Szabdalják csak fel a DT-t ha nem akar engedelmeskedni a német törvényeknek. Nem kell Európába egy AT&T klón
  • sathinel #16
    Nem kell kinyalni egy cég seggét mert ha már adót akarsz tőlle akkor kivonul addig meg nyereséges volt. PL: IBM. Sokat ígértek nekik és itt is voltak amíg megérte. Amint felmerült volna hogy adóznia kell máris ment máshová. Ne legyünk már barmok, és engedjük meg hogy szétlopjanak.....
  • sathinel #15
    Most ne gyetek a hazai politikai szarakodással nem azért írok nevet!

    Kóka amikor az egyik legnagyobb gumigyár akart jönni keleteurópába, akkor azt mondta hogy nem kell minimálbéren dolgozó munkás. Meg is nyerték mások. Aztán szépen kiderült hogy nem tudják tartani azt amit ígértek, illetve nem bíznak bennük, és mégis idehozzák magyarországra a gyárat. Na van ellenpélda is. Az elég csábító hogy itthon stabil volt az ország. Bár manapság már kezdenek máshogy gondolkodni és nem a gazdasági helyzetünk miatt. Nézd a BUX hol áll, + egy két elemző cég honlapját megnézve még jó hely vagyunk befektetni. De nem sokáig szerintem ....