Berta Sándor

Bővíti németországi ADSL2+ hálózatát a Telefonica

Hazánkban még nem igazán terjedt el az ADSL2+ technológia. Ezzel szemben például Nyugat-Európában egyre többen engedhetik meg maguknak a még gyorsabb DSL-hozzáféréseket és a szerencsés előfizetők köre most még tovább bővül.

A spanyol Telefonica távközlési óriáscég német leányvállalatának képviselői ismertették a cég beruházási terveit. Ezekből kiderült, hogy a társaság százmillió eurós nagyságrendben akar befektetni a német piacon. Az elképzelés szerint a Telefonica Németország 2007 júniusig 60 százalékos hálózati lefedettséget akar elérni.

Jelenleg a vállalat a német háztartások 40 százalékát látja el ADSL2+ internethozzáférésekkel. 2007 közepéig 2500 főelosztó rendszert építenek ki és több mint 500 német városban válnak elérhetővé az ADSL2+ rendszerek. Érdekesség, hogy maga a Telefonica nem internetszolgáltatóként, sokkal inkább infrastruktúra-kiépítőként és -biztosítóként van jelen a német szélessávú internetpiacon. Ez azt jelenti, hogy a cégtől bérel vonalat például a német internetszolgáltatók közül az AOL, a HanseNet és a Freenet is.

"Az új beruházásokat elsősorban az eddigi eladások és a partnercégeinknél a felhasználók részéről folyamatosan jelentkező és egyre növekvő igény indokolja" - nyilatkozta Andreas Bodczek, a Telefonica Németország ügyvezető igazgatója.

Szintén a német piacok felé fordulhat a Telefonica O2 nevű mobilszolgáltató leányvállalata is, amely a mobilelőfizetéseken kívül szintén kínál majd DSL-hozzáféréseket a német felhasználók számára. A cél, hogy az emberek teljesen cseréljék le a mobil hozzáférésekre az eddigi megszokott vezetékes előfizetéseiket.

Mint ismeretes, az ADSL2+ technológia már Magyarországon sem ismeretlen, hiszen a Magyar Telekom június elsejétől országszerte közel 500 településen tette elérhetővé az ADSL2+ technológián alapuló szolgáltatását, aminek köszönhetően az eddiginél jóval nagyobb, akár 18 Mbps-os sebességgel lehet internetezni. Tavaly novemberben pedig - az országban elsőként - a PanTel indított ADSL2 szolgáltatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #15
    Az a letutóbb nem ma lehetett mert a D1 már elég régi név legalább 8-10 éves, elég régóta Tíesedett DT.

    E szerint O2 Germany Wiki 97-ben vette meg az E-netz-t O2. Az O2-t meg idén vette meg a Telefonica. A többi részlet le van írva.

    Szerintem a cikk téves fordítás vagy alapjaiban hibás már az eredeti is. A mobil cégek nem arra törekednek hogy előfizetőt szerezzenek a vezetékestől, mivel a nagy távközlési cégeknek van vezetékes és mobil üzletáguk. Sőt internetes üzletáguk és az új cél hogy a média területére is betörjenek és videoszolgáltatást is nyújtsanak. A nagy cégek célja a konvergens quadra-play szolgálatás kínálat kialakítása, vagyis hogy ugyanattól a cégcsoporttól vegye az ügyfél a mobil, a vezetékes hang, adat és video szolgáltatást is. És ezek a szolgálatások összeforrnak, egy egészt alkotva.
  • mixam #14
    Amikor legutóbb huzamosabb ideig németországban laktam 3 fő szolgáltató volt:
    D1 Telekom
    D2 Mannesmann
    E-Netz
    meg még valami negyedig kics területi szolgáltató, elméletben, gyakorlatban sehol nem lehetett kapni a sim kártyáikat.
    Azóta a D1 Telekom nevet változtatott T-Mobilra, ez ugye az anyaországa. A D2 Mannesmannt megvette a Voda így most az a vodafone. Hogy jött ide a Telefonica O2 mobilcége?? Megvette az E-netzet? Vagy a 3G sávok egyikét szerezte meg? Tudja valaki a részleteket? Érdekelne.

    A cikk önellenmondó, mert a Telefonica O2-ről ezt írja: "A cél, hogy az emberek teljesen cseréljék le a mobil hozzáférésekre az eddigi megszokott vezetékes előfizetéseiket."
    Miközben a Telefonica ADSL2+ vezetékes hálozattal is terjeszkedik és állítólag már 40% részesedésnél tart. Akkor a Telefonica mobil és vezetékes részlege most egymással akar kiszorítósdit játszani? Érdekes elképzelés
  • Fenjoy #13
    :) Nem Lendület Ferie gondoltam meg a "bandájára"... :) Hanem arra a "tendenciára" ami már lassan 2 éve megy, csökkenő Net árak és/vagy sávszélesség emelés közel azonos áron. Ha minden igaz, valamelyik Miniszteri aparátus, ezen "dolgozik", hogy a net árak csökkenjenek ismét,mert az elmúlt 2 évben ez volt, etc... csak gondoltam megkérdem itt, hátha valaki tud erről valamit, ennyi:)
  • Gabor_(HSF) #12
    Persze ez csak természetes,ha a forint leértékelési sebességre gondoltál...
  • Sanyix #11
    Nemkell a legkisebb csomaghoz legnagyobb uploadot adni, hanem elég csak 2 szer akkorát mint most. A 4:1-es arány kicsit jobb lenne, mint a 8:1.
  • Fenjoy #10
    Szerintettek várható itthon ebben évben egyfajta sebbesség emelés, mint az elmúlt években?!

  • shabba #9
    Nem kínálhat mindjárt a legkisebb csomagjaihoz 1 Mbps uploadot a szolgáltató ,ha ez az alkalmazott technológia maximuma. Akkor a többi nagyobb és drágább csomagot hogy tenné vonzóvá, ha már legkisebbnél ellőte minden puskaporát?

    Ráadásul az 1Mbps egy elméleti max érték, ATM overheaddel, távolsággal csökkenő mértékkel. A gyakorlatban ez inkább 768kbps. A legnagyobb sebességet viszont a drágább üzleti csomagoknál használják ez a szolgálatók hogy a drágább árért valami pluszt is nyújtsanak az üzleti ügyfeleknek. Ezért lett 18Mbps/768kbps-es és 12Mbps/768kbps-es és 6Mbps/512kbps az üzleti csomagok.

    Így viszont lakossági csomagokra már csak a 384kbps maradt, ráadásul túl sok csomag van így ezek között ezt szétosztva igencsak szétapródózik. Ezért olyan kicsik a feltöltések.

    A véleményem az hogy túl sok csomag van, 1xűen nincs értelme ennyit a palettán tartani. Egyébként is csak összezavarja a fogyasztót ha túl sok közül kell választania és a sok között alig vannak különbségek. Ha kevés csomag van és azok differenciáltabban vannak kialakítva akkor a fogyasztó is könnyebben tud választani és a csomagok kialakítása és árazása is jobban megoldható.

    Elég lenne három lakossági csomag a mostani 4 helyett, üzletiből sem kellene három, elég lenne csak egy, maximum kettő.

    Pl. üzletire megmaradna az up to 18Mbps/768kbps-es csomag és ha lenne mégegy akkor még a 6Mbps/512kbps-es kisüzleti.

    Lakosságira a legnagyobb csomag az lehetne mondjuk egy up to 12Mbps/512kbps-es multimédia csomag. A haladó csomagra elég lenne 2Mbps a feltöltés meg lehetne mellette 384kbps. A legkisebb csomag meg maradhat 512/128kbps, akár forgalmi limittel is, elvégre ez egy belépő szintű csomag lenne.

    Így kevesebb csomaggal jobban lehetne differenciálni felhasználási kör szerint és kevesebb csomaggal jobban lehetne beárazni a terméket és uploadra is nagyobb mozgástér maradna. A lakossági multimédia csomag uploadje lehet hasonlóan 768kbps is az IP telefon miatt. Jelenleg is van ilyen teszt csomag, a Hytasos pilot projectnél, ha ősszel lesz új lakossági csomag az IPTV-vel karöltve egyáltalán nem lennék meglepve ha hasonló paraméterekkel rendelkezne.
  • kigyi #8
    Jah nekem is a 4096/512-es dsl-em hát feltöltés jobb mint a 2-es esetében volt de kevés még mindig.
  • Sanyix #7
    És hol vannak a feltöltési sebességek az 1mbittől?
  • shabba #6
    Az ADSL technológia elméleti maximum értékei is elég asszimetrikusak. Az első generációs ADSL-nél 8/0.8 Mbps, ADSL2-nél 12/1Mbps, ADSL2+ nál 24/1 Mbps.