Berta Sándor

Fokozatosan vezetik be Magyarországon az ADSL2+-t

A T-Com (korábban Matáv) Magyarországon már nem tervez általános sávszélesség-emelést, mivel az ADSL technológia már elérte határait. Viszont jön az ADSL2+, illetve ahol jelenleg még ADSL sincs, ott az elméletileg 70 megabites vezetéknélküli sávszélességet kínáló WIMAX-ot fogják bevezetni.

Mai hírünkben közöltük, hogy a T-Com Németországban ismét megemeli az ADSL sávszélességét, és elkezdik az áttérést a 6 megabites csomagokra. A hír kapcsán megkerestük Tüdős Andrást, a T-Online Magyarország informatikai igazgatóját. A szakember elmondta, hogy tudomása szerint a Magyar Telekom (korábban Matáv) hálózatában eddig három alkalommal volt a teljes ügyfélállományt érintő automatikus sávszélességemelés.

Először a kezdeti 384-512-768-as csomagokról minden előfizető egy kategóriával feljebb került, és egy új, olcsóbb 384-es csomagot vezettek be. A második szakasznál - ekkor már 384-512-768-1500 az alapállapot - szintén ugyanez történt. Ezután a májusi márkaváltáshoz kapcsolódóan bejöttek az 512-1000-2000-3000-4000-es csomagok, és az előfizetői csomagok ismételt felfelé módosításán kívül bevezettek egy olcsóbb 512-es és egy új 4000-es elérést is.

Kérdésünkre, hogy a jövőben a németországi helyzethez hasonlóan várható-e még további sávszélesség-emelés Tüdős András a követ­kező választ adta: "A jelen­leg alkal­mazott ADSL techno­lógia sajnos elér­te a határát, a magyarországi átlagos előfizetői kábel­hosszú­ságok - melyek jelentősen nagyobbak a német­orszá­ginál - valószínűleg nem tesznek lehe­tővé további egyetem­leges bővítéseket. A legutóbbi ilyen során is sajnos a vártnál nagyobb arányban jö­ttek elő egyedi prob­lémák, ahol a telefon­központtól távolabbi helyeken már nem volt érez­hető a meg­emelt sávszé­lesség hatása. Termé­szetesen az egyes internet­szolgál­tatók kínálatában a jelen­legi sebességhatárokon belül várha­tóak további, a felfelé migrációt segítő ajánlatok."

A szakember kiemelte, hogy a felhasználók és a szolgáltatók részéről egyértelműen rendkívül pozitív volt az emelés fogadtatása, hiszen azonos költségszinten lényegesen jobb szolgáltatást kapnak, és egyre nagyobb felhasználói körhöz juthat el minőségi multimédiás tartalom.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy Magyarországon várható-e VDSL- vagy ADSL2+-szolgáltatás bevezetése, és a T-Online Magyarország informatikai igazgatójának közlése szerint a válasz igen, az ADSL DSLAM telepítéseknél hamarosan várható az ADSL2+ technológiára váltás. Ennek a központok 2-3 km-es körzetében élő előfizetőknél lehet érdemi hatása, mivel a rézhálózat átalakítása (a DSLAM-ok közelebb vitele az előfizetőkhöz) rendkívül költséges lenne.


A telefonközpontban lévő DSLAM-tól távolodva zuhan az elérhető sávszélesség

A VDSL-technológiának pont az a hátránya, hogy csak nagyon rövid szakaszon működőképes (<1 km) és mivel nincs jelentős előnye az ADSL2+-technológiához képest, ráadásul szabványosítása sem megoldott, ezért bevezetése rövidtávon nem várható. Az előfizetők részéről a jelenlegi sávszélességek a ma elérhető internet tartalmakhoz elegendőek, de a további tartalmi fejlesztésekhez (például digitális televíziózás egyidejűleg több csatornán vagy HD felbontásban) nagyobb sávszélességre lesz szükség. Ehhez várhatóan azonban már területi szegmentálásra lesz szükség, azaz általánosan nem megoldható a bevezetése. Hamarosan a magyar T-Com is indít kísérleti WiMAX szolgáltatást több területen, ahol jelenleg nincs ADSL lefedettség.

Tüdős András végül felhívta a figgyelmet arra, hogy a német híreknél minden esetben figyelembe kell venni, hogy Németországban más az ADSL-modell. Ott az ADSL-hozzáférés és az internetelérés két külön komponensből tevődik össze, míg nálunk a nagykereskedelmi konstrukció miatt az ISP-k ajánlatai mindkettőt egyben tartalmazzák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • droland #65
    fakonal a pont. Mi a mamáért reklámozza azt az adsl-t a tisztelt Tcom, mikor FOST nem ér az upja hozzá?
  • fako #64
    a chello alap csomag 2560/512 kbit-es
    a chello plus 5120/512
    A feltoltes mindkettonel ugyanannyi
  • RpPRO #62
    Az szep. Persze ehhez az kell, hogy a kuldo fel is brutal gyors legyen. Nehezen hiszem el, h ugy tudsz tolteni, h a legszukebb keresztmetszeten is 10 megaval megy at.. Szerintem belso halorol masoltal.
  • Godefroy #61
    Itthon 400k val jön le a cuc ami kb 3 Megabit/s.
    Bent munkahelyen van jó kis vonal, ott 10Megabyte-al!!! jön le a cuc.
    így jó mert kb 7 perc egy dvd-t leszedni...
    Kár, hogy a legtöbb helyen korlátozott a download...
  • grebber #60
    Kábelnetet csinálják meg faszára.
  • kisgabo #57
    emeljük a sávszélt, majd kivágjuk a nem hűségszezződéses HC felhasználót, 150gb rulla, gyíkok. -banda.

    miközben lassan minden világpiaci áron van, a szolgáltatások szinvonala nehezen megy fel.
  • [HUN]PAStheLoD #56
    énis bízom benne hogy lesz valami "mutassuk meg a kábel erejét" akció ;]
  • Roli #55
    Jó tudod nem is WiMAX . Helyi LAN szolgáltató, csak vannak hibái. Sokszor nincs, mert épp meleg van vagy hideg ez a gyengéje meg a vírusok. Amúgy atombiztonságos, hozzám sem lehet kapcsolódni szemtelenkedés céljából, de én sem tudok online rádiót meg hubot üzemeltetni ugyan ezen okból. De már nem is akarok mert mérik a feltöltést és az is viszi az 5gigát. Szeptember óta meg már csak 1Mbit, máshol ennyiért korlátlant adnak. Nem baj a biztonság az jó legalább nem kell olyan sokszor takarítani, meg félni, hogy majd valaki belepiszkál a gépbe. takarítani
  • vax #54
    Ezért már a fogyasztóvédelemnél fel lehetne őket nyomni. Utána meg fizethetnék a birságot.
  • tototto #53
    Hát ez undorító, az adslesek seggét is kinyalják a kábelneteseknek meg ugyanazért az árért feleannyi sávszélt kapnak korlát nélkül, aztán jön a duma hogy 40 gigás korláttal nekünk is dupláznakm, menjenek a ...ba, ugyanugy kérjük mi is a korlát mentes sávszélt mint ahogy az adslesek ingyen korlátozás nélkül megkapták, vagy ha nem emelik a sávszélt akkor arányosan csökkentsék az árát a kábelneteseknek, nem az adslesek ellen vagyok, de ez már UNDORÍTÓ hogy ugyan annyi pénzért fele annyi a sávszélem