Berta Sándor

150 millió DSL-felhasználó van világszerte

Az idei esztendő első negyedévében lépte át először a 150 milliós álomhatárt a világszerte DSL-hozzáféréssel rendelkező felhasználók száma. Tavalyhoz képest 43 millió fővel, vagyis 39 százalékkal nőtt a DSL-előfizetők tábora.

A kedvező adatok ellenére a szakemberek szerint tovább folytatódik a DSL-hozzáférések számának növekedésében világviszonylatban bekövetkező apadás. Jó példa erre, hogy 2005-ben még 2004-hez képest 54 százalékos volt az előfizetők számának növekedése, azonban ez az arány egyre lassul. A felmérést a DSL Forum nevű szakmai szervezet megbízásából a Point Topic piackutató cég végezte el.

A legtöbb DSL-hozzáféréssel Kína büszkélkedhet, itt 29,3 millió előfizetőt regisztráltak. A második helyen 22,2 felhasználóval az Egyesült Államok, míg a harmadikon 14,5 millió DSL-ügyféllel Japán található. A lista negyedik helyezettje Franciaország, az ötödik helyre Németország, a hatodikra Nagy-Britannia, míg a hetedikre Olaszország kapaszkodott fel. A dokumentumból kiderült, hogy a világon 22 olyan ország található, ahol egymillió vagy annál több a DSL-előfizetők száma. A legnagyobb mértékben Indában nőtt a DSL-előfizetők tábora. A növekedés mértéke itt tavalyhoz képest 700 százalékos volt és így elérte az 1,08 millió főt.

A legtöbb DSL-hozzáféréssel az Európai Unió tagországai rendelkeznek. Az EU-ban található a DSL-előfizetők 34 százaléka. Európa többi részén ezzel szemben csak 2 százalék a DSL-elérések aránya, ugyanannyi mint például egész Afrikában. A legsűrűbb DSL-hálózattal Finnország rendelkezik, itt a telefonvonalak 38 százalékán bonyolódik DSL-forgalom. A második ebben a tekintetben a 30 százalékos adatával Franciaország, Tajvan a harmadik (28,7 százalék), míg Dél-Korea a negyedik (27,6 százalék).


Magyarországon a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2005 januárja óta közli a döntően ADSL vonalak számát jelző mutatóját. 2005 januárjában Magyarországon 249 955 xDSL hozzáférés volt, 2005 decemberére ez az érték 412 860-ra nőtt, idén márciusra pedig elérte a 455 ezer darabot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!