Dojcsák Dániel

24 megabites ADSL Budapesten!

A mai napon az A38 hajón tartott sajtótájékoztatón mutatta be ifj. Lengyel Tibor, a Tvnet ügyvezető igazgatója legújabb szolgáltatásukat az ADSL 3G-t, ami ne tévesszen meg senkit, nem mobil ADSL, hanem csupán egy új elnevezés, amivel a cég a sebességet kívánja szemléltetni.

A TVnet eleinte tömbházakba vitt be optikai hálózatot és ott helyi hálózaton keresztül nyújtott internet szolgáltatást. Mivel ezen a területen nem volt nagy jövőjük (a UPC felvásárolta alóluk a kábeltévés céget), a későbbiekben beléptek az ADSL, szerverhosting és egyéb szolgáltatói piacokra is. Ifj. Lengyel Tibor még a gimnáziumot kezdte a cég megalakulásakor, 1994-ben, de tíz évvel később mégis többségi tulajdonossá vált, és a fiatalos lendület, úgy tűnik, átragadt a cégre is. Mivel a helyi hálózatok bővítése túl sok befektetést igényelt volna, ezért más alternatívában kellett gondolkodni, ez pedig a T-Com hálózatain lehetővé vált részleges hurokátengedés lett. Ez által a Tvnet saját infrastrukturális hátteret használva, csupán a rézdrótot bérelve nyújthat szélessávú internet szolgáltatást.

A részleges hurokátengedés gyakorlatilag azt jelenti, hogy továbbra is a T-Com telefonvezetékeit használják a szolgáltatáshoz, de saját transzporthálózatot építenek ki, tehát megveszik a rézdrót magasfrekvenciás tartományát és nem a T-Com szervereit használják. Üröm az örömben, hogy ez egyben azt jelenti, hogy a rézdrót működtetéséhez az ügyfélnek az ex-Matávnál továbbra is rendelkeznie kell vezetékes előfizetéssel.

A sávszélességek tekintetében több meglepő bejelentést is tett a cég. Elsőként természetesen a maximumokat emelték ki. A 800 millió forintos beruházás keretében kialakított infrastruktúra maximum 24 Mbps sávszélességet képes nyújtani, de indulásként a maximumot lakossági ügyfeleknek 6,5 Mbps-ban, üzleti ügyfeleknek pedig 16 Mbps-ban határozták meg. Az igazi meglepetés talán mégsem ez, hanem az SDSL nevű szolgáltatás (szimmetrikus DSL), ami végre azoknak kedvez, akik nemcsak letölteni szeretnének, hanem igényük lenne a nagy feltöltési sebességre is. A kuriózum természetesen borsosabb áron hozzáférhető: lakossági ügyfelek részére 13 ezer forint az 512/512 kbps-os csomag, az üzleti előfizetőknek pedig pikáns árat, 40 ezer forintot kell havonta letenni az ugyanilyen, de 1 megabites elérésért.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A vállalat az eszközöket az Allied Telesyntől vásárolta. "Ezek az eszközök szétosztják a terhelést a hálózaton, így nem alakulhat ki kritikus terhelés a hálózat egy-egy csomópontján - emlékeztetett rá Szuszkó László, az Allied Telesyn magyarországi képviseletének vezetője. "Ez a technológia önmagéban lehetővé tenné az ADSL-vonalakon keresztül a digitális tv-sugárzást vagy az online videotéka-szolgáltatást is - tette hozzá -, amely szolgáltatások beindulásához azonban még számos jogi és piaci akadálynak kell elhárulnia."

A Tvnet komoly terjeszkedési szándékát látszik alátámasztani, hogy az új 3G-szolgáltatásánál nem él a hűségszerződés lehetőségével. Elég elkötelezettség az is, hogy az igénybevételhez a hurokátengedést meg kell oldani, ami komolyabb huzavona, mint egy normál internetszolgáltató-váltás. Tudni kell, hogy itt nem 1-2 óra lesz az átállási idő, hiszen előbb egy tiszta rézpárt kell felmutatni, amihez le kell mondani a meglévő előfizetést, majd utána kezdődhet az átírási és az igénylési folyamat.

A fiatal vezető ennek ellenére bizakodó, véleménye szerint az új szolgáltatás révén a TVnet az év végére várhatóan megduplázza meglévő ügyfeleinek számát. A cég ügyfeleinek száma 2004-ben alig több mint 8500 volt, számuk 2005 végére pedig már megközelítette a 15 ezret. Idén mind az ügyfélszám, mind pedig az árbevétel duplázása a cél. Közlése szerint amennyiben az új ügyfelek száma a remélt szintet eléri, akkor hamarosan - fél éven belül - vidéki terjeszkedésben is gondolkodni fognak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • harangx2 #84
    Kapos-net 3000/1024 korlátlan,http://www.kapos-net.hu/inet.php.
    Mi a tapasztalat a kábelnetről? pl.csomagvesztés, lag,stb
  • klastrom #83
    Néhány hónappal ezelőtt még 384-es netem volt.Most 3000-es.Valaki meg már 100 Mbit/s-et akar.Ne legyünk már telhetetlenek ez sajnos magyarország.Vagy parasztország?
  • cooldoc #82
    http://www.sg.hu/cikkek/42095

    Gondolom erre a cikkre (is) hivatkoztál...
    Hát igen, van még mit átvennünk a gaz galloktól.
    De szép is lenne az a 100Mbit/s letöltési sebesség.
  • klastrom #81
    Persze én is tudnék példákat felhozni hogy a németeknél vagy a büdöslábú osztrákoknál ill. angoloknál stb. mennyi de mennyivel olcsóbb az internet.Is...meg sok más is.
    De ebbe kár lenne belemenni mert mindenki tudja, hogy itthon az életminőség finoman fogalmazva is gyagyinak nevezhető a tőlünk nyugatabbra élőkénél.De ha ezen itthon nem próbálunk változtatni pld. hogy utat engedünk a konkurenciának akkor ez örökre így marad.És ne higgye senki, hogy ez a lemaradás azért van mert a nyugatiak okosabbak,rátermettebbek stb.Szerencséjük volt ill. jó politikusaik.Ennyi...
  • cooldoc #80
    Köszönöm Uram!
    Pontosan az ilyen konkrét, pontos infókért járok ide.
    Én egy laikus orvos vagyok(Papa, Mama hazaért), s nálam tapasztaltabbak véleményére is alapozva hozom meg óhatatlanul szubjektív döntésem.
    Még egyszer elnézést, ha kicsit ordenáré voltam.
    Mindenesetre a TVNET marketingigazgatója 3 órán belül kimeítően válaszolt az összes, bár pontos, de nyilván nem teljesen professzionális kérdésemre.
  • shabba #79
    Ingyen ott sem adják a broadbandet, de a 30 euros árszintet 1x majd idehaza is elérjük. Csak sokat kell hozzá fejlődni verseny terén.

    Idehaza most hogy elindult TvNet és Pantel van 100-200 db hurokmegosztásos elérés a 400 ezerből. Franciáknál a 10 millióból ez az arány 5-6 millió, a különbséget zongorázni lehetne. Elég szignifikánsabb nagyobb arányt képvisel az ottani saját infrastruktúrás ADSL szolgáltatás, ami mind technológia-, mind árverseny fronton érezteti a hatását. Idehaza most lett meg az első fecske lakossági csomagot esetében, amíg ennek érezhető hatásai lesznek az idehaza is hosszú időbe fog telni. De ez más országokban is hasonlóképp zajlott le.

    Az ár és a sebesség versenyképessége idő és tér függvénye. A 6.5Mbps-es 80 euros TvNet csomag idehaza, a jelen piaci viszonyok között egy versenyképes ajánlat. A jelen francia csomagokhoz képest viszont nem versenyképes. De pl. a 3 évvel ezelőtti francia csomagokhoz viszonyítva nagyon is versenyképes lenne. Idehaza 3 év múlva ez a csomag sem lesz versenyképes az akkori netcsomagokkal összevetve.
  • Mardel #78
    Mi egy éves hűség nyilatkozattal 2004. junius 1-től 512kbpseces ADSLre kötöttük meg a szerződést az interware rt-nél, ami havi 12.490 FT-ba kerül! Időközben voltak változások 512/96 vagy mennyiről felkúszott 2048/192, az ár maradt! De amikor a szerződést megkötöttük akkor elég volt a60Kbseces letöltés, mostanság azzal a nyomorult feltöltéssel vannaka gondok, nagyon kevés!

    ..tehát ha akkor nem volt drága durván 13.000 FT egy asszimetrikus DSLre ami ugyanúgy 512, csak feltöltésileg nem volt annyi, akkor mos miért lenne drága? Sőt hűségnyilatkozat nélkül!!!
  • cooldoc #77
    Lehet, hogy naivitás az olcsó ADSL, de én a francia példára gondoltam, ahol töredéke az ár a hazainak.
    Persze én mezei felhasználó vagyok, nem számítógépes szakember, és azt gondolom, nekem a 2-3 Mbit/s - nagyobb letöltési sebességre nincs szükségem.Ezért én 8-9000 Ft - ot tartok reálisnak.
  • Sanyix #76
    Nem csak sebességre, pingekre, és csomagvesztésekre, szakadozásra gondoltam stabilságnál, mert hogy dsl-nél a pingek egész jó, csomagvesztés se nagyon van, szakadozni se szokott.
  • klastrom #75
    Persze igazad van hogy nagyon drága a net itthon.Igazándiból a fizetések nagyon gagyik és télleg amíg pármillióan nyomorognak addig mi meg az Adsl árairól fecsegünk.De hát sajnos valahonnan el kell indulni végre egy egészséges ár ill. szolgáltatás versenynek ahogy a nyugati társadalmakban mert különben soha nem fog megszűnni egyes cégek monopol helyzete.És mellékesen az árak soha büdös életbe nem fognak lemenni...