Figyelőnet

Windows Vista-foltozgatás

Szakértők szerint a napokban megjelent Vista javító-patch már valódi sérülékenységeket javítgat. A Microsoft szerint viszont létfontosságú, hogy egy új operációs rendszer javításai gyorsan eljussanak a felhasználókhoz.

A cég bombabiztosnak beharangozott operációs rendszere megjelenését követően szinte azonnal a viták kereszttüzébe került, a héten megjelent javítás máris kritikus sérülékenységet próbál orvosolni. A Microsoft mérnökei azonban azt mondják, hogy az első javítást nem a vitatott sebezhetőség miatt adták ki, sőt azt is vitatják, hogy egyáltalán valódi kritikus sebezhetőségről szó lenne a Vista alapkódja esetében.

Az tény, hogy a javítás 20 sebezhetőségre igyekszik megoldást adni, amelyek közül a hivatalos források szerint 11 kritikusnak minősíthető. Az is vitathatatlan, hogy a frissítések nagy többsége a biztonságért felelős alkalmazásokat javítgatja. Így csupán szójátéknak tűnik, hogy a Vista alapkódjában nem találtak kritikus hibát, ha a Vistával együtt szállított biztonsági alkalmazásokban hiba van.

A most kiadott javítócsomag egyébként főleg azzal a céllal készült, hogy a sokat támadott Internet Explorer-hibákat kijavítsa. Az egyre nagyobb gondot okozó "hátsó ajtók"-on keresztül illetéktelenek hozzáférést szerezhetnek a felhasználók gépei felett, vagy spamküldő zombivá alakíthatják a gyanútlan PC-tulajdonosok számítógépeit. A hivatalos álláspont szerint a Microsoft ezeket a hibákat azért nem jelentette be előre, mivel nem akarta felhasználóit kitenni a lehetséges támadásoknak. A Microsoft tanácsadói szerint a most kijavított biztonsági hiányosságokat éppen ezért nem használhatták ki a hackerek.

A havonta kiadott javító file-ok általában az éppen aktuálisan legveszélyesebb hibákat igyekeznek orvosolni, s ha ezek ellenére valami hiba csúszik a javításba, akkor annak a orvoslásával - tanulva a korábban elkövetett baklövésekből - nem várják meg a következő frissítést. Az Explorer hibáin kívül egy javascript-hibát, egy Windows Media Player-hibát és egy az elmúlt hónapban felfedezett Word-sérülékenységet is befoltoz a most kibocsátott patch.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dark Angel 666 #29
    sok helyről :))
  • Dávca #28
    hy all!!! nemtudja valaki hogy hol lehet letölteni a 64 bites magyar Vistát?
  • lokissrác #27
    Hali!

    Pls Help! A Vistára ( hun 32 bit ) nemtok nero-t tenni, miért van ez, mi lehet a hiba ? Amikor feltelepíti a 6.6 -ost, akkor csak akkor írja, hogy a program leállt,( hibajelentés küldése ) amikor írni akarnék vele, pontosabban, azt se tom beadni neki, hogy mit írjon, odáig se jut el :(
    A 7-est, meg egyszerűen fel sem rakja...
    Lécci segítsen, aki tudja a hiba okát!
    Köszi!
  • kbupdate #26
    te tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak megjátszod?
    Én nem azt mondtam, hogy a Vistaban nincs hiba, sem azt hogy biztonsági hiba nincs benne.
    de úgy látom értelmi képességeidet maghaladja, hogy felfogd, FEBRUÁRI WINDOWS VISTA FRISSÍTÉSEKRŐL VAN SZÓ! És Ebben az esetben EGYSZERŰEN NEM VOLT KIADVA A MICROSOFT WINDOWS VISTA RENDSZERHEZ BIZTONSÁGI FRISSÍTÉS, SEM PEDIG KÖZLEMÉNY. AMI NEM EGYENLŐ AZZAL, HOGY 1 HÓNAP MÚLVA NE LEGYEN, VAGY 1 ÓRA MÚLVA.
    De úgy látom már az is csoda, hogy olvasni és írni "tudsz", habár még lenne mit gyakorolnod az értelmezés terén (is).
  • nedudu #25
    Ringasd magad a hamis biztonság érzetébe. Hibátlan rendszer nem volt és nem is lesz. Biztos MS fejlesztő vagy, hogy ennyire tudod, hogy mit javítanak a fijúk redmondban.
  • kbupdate #24
    na, jó fej vagy, mutass már akkor egy linket legalább, ami februári biztonsági frissítére mutat, vagy vmi KB cikket, vagy MSB-t. Na muti legalább egyet az 500ből:D:D:D:D na csak 1-et, hogy mindenki lássa milyen frankó vagy. :) na mutasd. Amíg nem tudsz ilyet, addig nálam az Ász! És természetesen legkésőbbi február 13-ai dátummal. Mert erről van szó egyfolytában.
    Na mutatod, hogy megcágfolj, vagy beégtél?
  • kbupdate #23
    LOL:D:D:D rofl:D nedudud de butus:D:D:D és még neki áll feljebb, ez hihetetlen.
  • nedudu #22
    Pofád befogod a biztonságos pistáddal együtt. Örülj neki és használd. Akkor is van benne hiba ha fejreállsz is. Eleve elismerték, hogy hibásan dobják piacra ahol a hibák száma < 500. Akkor miről ugatsz kispajtás?
  • kbupdate #21
    nedudu, te ....

    1: februári frissítésekről van szó, (a hónap 2. keddje). NINCS BIZTONSÁGI frissítés vistahoz (csak a windows mail spam szűrőjéhez, frissített adatbázis, ami NEM BIZTONSÁGI FRISSÍTÉS)
    2: azok között (amiket most itt nagy láma bőszen linkeltél) SINCS BIZTONSÁGI FRISSÍTÉS!
    az hogy kispista a honlapján azt íra, hogy sec.update, attól még nem lesz az.
    Szóval ha kussban maradtál volna, bölcsebb is maradhattál volna. de nem tetted, és bizonyítottad a hozzánemértésed. köszönjük.
  • nedudu #20
    Windows Vista - security updates available via Windows Update and WSUS