Napi Online

Létkérdés a Vista sikere

Az üzleti felhasználók már megvásárolhatják a Microsoft új operációs rendszere, a Windows XP-t felváltani hivatott Vista licencét.

A számítógépgyártók a licencek átadásának csúszása miatt csak feleannyi pc-re tudják telepíteni a Vistát, mint amennyire szerették volna - állítja az IDC informatikai piackutató cég szakértője. A magánfelhasználóknak január utolsó napjáig kell várniuk a programra, de ez már igazán semmiség ahhoz képest, hogy a szoftver fejlesztése öt éven át tartott, a sorozatos halasztások miatt két évvel később kerül piacra, mint tervezték, sőt még a mostani karácsonyi vásárra sem sikerült a boltokba juttatnia a Microsoftnak.

Hiába dolgozott tehát tízezer ember az új program megalkotásán, az egyebek mellett a korábbi operációs rendszerekhez képest jelentősen feljavított biztonsági képességek kialakítása sok időt vett igénybe. Emellett bevárták a Microsoft Office irodai programcsomag 2007-es verziójának elkészültét, amellyel együtt dobják piacra a Vistát.

A Windows a világ asztali számítógépeinek 90 százalékán fut, és a Microsoft azt reméli, hogy a felhasználók a Vistával fogják felváltani Windows programjaikat. Ez létkérdés a nagyvállalat számára, hiszen a operációs rendszer és az irodai programok értékesítése együtt éves árbevételének közel kétharmadát adja, és ennél még nagyobb arányban részesednek a profitból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bijesz #7
    Átlagusernek számít a kinézet.
    Ettől még nem kell lenézni az átlagusert pláne mivel ők vannak többségben,
    és igazából az informatikusok nagy része az átlaguserért van.

    A címet kicsit gagyinak találom. Mi az hogy létkérdés a vista sikere?
    Az MS visszavonja az XP-t a piacról, innentől kezdve csak vista-t lehet majd venni, alternatíva híján ezt fogják venni.
    Azt nem tudom hogy forecastolták az XP-ről vistára váltást csak a vista kedvéért, de ezen kétlem, hogy be tudna bukni az ms.
  • TothLaci #6
    Én lassú, de biztos átállást jósolok. Végén meg már Visták lehetnek többségében (4 év)
  • fflx #5
    hiaba lenne minden ujitas a vistaban, ha nem lenne csillogo, izgo-mozgo felulet. kell valami, amit az embereket tomegesen megertenek, amikor nezik, hogy mi is valtozott a rendszerben.

    1# - "mer mos mi a ló**** cseréjjek le vmit ami müxik"
    a dos 6.22-is mukodott, de igaz ez szinte minden ms oprendszerre, megis mindet lecserelted.
  • Csatti #4
    a csilivili felület meg a felhasználók miatt szükséges. észrevehettétek volna, hogy manapság egy látszatvilágban élünk, ahol csak a felület, a külsőségek számítanak a legtöbb embernek (az élet legtöbb területén). ha nincs új csilivili felület, ezek az emberek nem akarják megvenni az új rendszert mert szerintük nem változott semmi.
  • Csatti #3
    a legfontosabb válasz a 64 bit. az xp 2 gigányi címterületet tud bíztosítani a programoknak (ez nem feltétlenül fizikai, ebben benne van a swap is) és ez bizony kezd kevés lenni (a másik 2 giga az az oprendszernek és a közös címterületnek van fenttartva), így tehát tehetsz akármennyi memóriát a gépedbe egy idő után teljesen mind1 lesz, ez pedig azt jelenti, hogy muszály lesz váltani a további fejlődéshez. lehet azt mondani, hogy most még elég azaz minek erőlködjünk, de ahhoz, hogy később ez ne legyen gond, most kell lépni.
  • Faby #2
    mer mos mi a ló**** cseréjjek le vmit ami müxik?
    Mert mindenhonnan azt hallod, mennyivel jobb, szebb, gyorsabb, királyabb (hogy ez most igaz vagy nem, abba ne menjünk bele), mit gondolsz, hova ment el állítólag 1 milliárd dollár marketingre? És mert a gépezet úgyis oda fog juttatni egy csomó embert, hogy váltani kell, mert az újabb alkalmazásoknál, játékoknál már ez lesz az alapkövetelmény.

    Mezeinél valamivel képzettebb júzerként nekem pl elég lett volna egy módosított XP, az újabb driverekkel, biztonsági funkciókkal egyébb _lényeges_ újdonságokkal kiegészítve/kijavítva. A csilli villi új ablakok, hatások személy szerint engem hidegen hagynak, végülis az oprendszer csak a kapocs a gép hardvere és a felhasználó, felhasználói alkalmazások között.
  • ssdb #1
    meglátjuk mi sül ki belőle... sztem az eladások lassúak lesznek.. mer mos mi a ló**** cseréjjek le vmit ami müxik?