Gyurkity Péter

Felvásárolhatják az AMD-t

Gyorsan terjed a pénzügyi piacokon a pletyka, miszerint a processzorgyártót hamarosan felvásárolhatják, hogy kihúzzák jelenlegi nehéz helyzetéből. Az AMD eközben 30 százalékos uralomra tör.

A pletykákról Doug Freedman, az American Technology Research elemzője rántotta le a leplet az eWeeknek adott interjúban, amikor arra kérdésre keresték a választ, hogy mitől ugrott meg a vállalat részvényeinek árfolyama. Egyes spekulációk szerint ugyanis a kisebbik processzorgyártót egy privát befektetői csoport húzhatja ki a csávából, amibe az Intel sikeres ellentámadása után került. Az asztali számítógépeknél ugyan némileg növelték részesedésüket, a szervereknél azonban visszavágott a nagy rivális, ami rögtön érzékenyen érintette a céget.

Ilyen csoportok tavaly két nagyobb befektetésre szánták el magukat a félvezetőiparban, felvásárolták a Philips Semiconductor és Freescale cégeket, és a szakértők szerint könnyen lehet, hogy az AMD sem kerülhet el egy ilyen lépést. Ezt elsősorban legutóbbi pénzügyi jelentésükre alapozzák, hivatalos információ természetesen nem jelent meg. Az biztos, hogy a Core 2 sorozat révén némileg nehéz helyzetbe került a gyártó, ám ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy azonnal külső forrásokat keresnének a verseny folytatásához. A vállalat nem kommentálta a pletykát.

Tajvani források alapján valószínűsíthető ugyanakkor, hogy az AMD 30 százalékos részesedésre vágyik a globális piacon, mégpedig a négymagos szerverprocesszorok gyors megjelenése révén. Erre valós esély kínálkozik, főleg miután az Intel terveivel kapcsolatban legutóbb némileg óvatosabb előrejelzések jelentek meg. A Barcelona eredetileg tervezett második féléves debütálása azt jelentheti, hogy a négymagosok piacának jó részét megkaparinthatják, mielőtt az Intel is elkészíti saját megoldását.

A vállalat mindazonáltal erős évre készül, hiszen érkezik a már sokat emlegetett R600, az AMD 690 chipkészletek, az STMicro-val kötött megállapodás révén pedig hamarosan jönnek az Imageon chipekre épülő eszközök, telefonok, televíziók és konzolok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #61
    Na jó, hát egy kisebb mikrokontrollerrel is lehet csinálni webszervert, de gondolom, az általánosan használt gépedben nem 1MHz-es proci csücsül, vagy mégis? Vagy esetleg nem is használsz számítógépet, csak munkaidőben foglalkozol vele? Ha mégis, mit csinálsz vele, amihez nem lenne szükséges a tömeges jelenlét?
  • tmisi #60
    JAV. "A kishalakat megeszik a nagyhalak, akiket meg megesznek a még nagyobb halak."
  • tmisi #59
    Na először volt az ATI>AMD, mostmeg ez.

    A kishalakat megeszik a nagyhalakat, akiket meg megesznek a még nagyobb halak.
  • replaced #58
    van neten valahol egy c64-es webserver :)
  • dez #57
    A Wine tulajdonképpen egy wrapper, ami nem egy egész platformot virtualizál, hanem annak csak egy részét.

    A dolgokat arra találták ki, hogy használják. Akármire. ;)

    Ha nincsenek viszonylag gyakran újabb és újabb procik, a régebbiek ára sem esik olyan gyorsan és annyit, és csak a nagyon régiek lennének megfizethetők. Gondolom, egy C64 azért még neked is kevés lenne, nem? :)

    ps. nem mindenáron ellenkezni akarok ám, csak egyszerűen ezek jutottak az eszembe. :)
  • replaced #56
    rosszul latod, a hi-tech-hez nem ragaszkodom. :)

    "Wine is a translation layer (a program loader) capable of running Windows applications on Linux and other POSIX compatible operating systems. "

    szoval alkalmazaskompatibilitasi reteg pontosan, de a virtualizacio tag palettajara rafer valoban
    igazi virtualizació peldaul a Xen, vmware, qemu
    meg annyit, hogy a virtualizaciot nem azert talaltak ki, hogy pistikenek menjen linukszon a wow :)

    ui.: az olcso szamitogepnek hala a szamitogep tomegcikk lett, ami szerintem nem szerencses, de ebbe most ne menjunk bele

  • dez #55
    Hogy ne lenne köze, a Wine egy virtuális WIN32-es környezet, nemde?
    Egy ilyen "kompatibilitási réteg" is a virtualizáció valamilyen formája, HW és/vagy SW környezeté, végülis mindegy...

    A HW-támogatott virtualizáció legfőbb lényeg azt hiszem az, hogy a futtatandó programok egy hermetikusan zárt dobozban fussanak, azaz ne piszkálhassanak bele az elválasztó réteg mögötti dolgokba, és persze a rétegbe magába sem. A másik fontos dolog a réteg működésének gyorsítása. (Ez utóbbi pl. Wine esetére nem vonatkozik - bár pl. DirectX-es dolgokra és/vagy esetleges eredeti driverekre már könnyen - de komplettebb virtuális gépekre igen.)

    Proci: hát, a Sun vagy az IBM procijai sem az olcsóságukról híresek. Tehát az ár neked nem nagyon számít... Meg úgy látom, eleve az x86-hoz sem ragaszkodsz (legszívesebben én sem tenném). Viszont viszonylag olcsó alkatrészek nélkül más lenne a számtech, amit azért valószínű te is megéreznél, így vagy úgy.
  • replaced #54
    rajtam, vagy velem? :)
  • lee56 #53
    "Majd max veszek sun vagy ibm procit vagy akarmit. ;)" - Van benne logika, de azé lol :)
  • replaced #52
    "Arra gondoltam, a hw-es virtualizáció talán megkönnyíti ilyen alkalmazások írását, vagy gyorsíthatja a működésüket."

    Mondtam mar, hogy semmi koze a virtualizaciohoz, a wine kompatibilitasi reteg. :)

    "Miért, te mit használsz, hogy érzéketlen vagy ezek árainak és fejlesztésének alakulására?"

    Van két AMD-m egy Intel-em es egy Cyrix-om, de van meg rengeteg processzorgyarto, szoval nem erdekel, hogy emez, vagy amaz kis zugceg csodbemegy. Jon helyette masik. Majd max veszek sun vagy ibm procit vagy akarmit. ;)