61
-
dez #61 Na jó, hát egy kisebb mikrokontrollerrel is lehet csinálni webszervert, de gondolom, az általánosan használt gépedben nem 1MHz-es proci csücsül, vagy mégis? Vagy esetleg nem is használsz számítógépet, csak munkaidőben foglalkozol vele? Ha mégis, mit csinálsz vele, amihez nem lenne szükséges a tömeges jelenlét? -
tmisi #60 JAV. "A kishalakat megeszik a nagyhalak, akiket meg megesznek a még nagyobb halak." -
tmisi #59 Na először volt az ATI>AMD, mostmeg ez.
A kishalakat megeszik a nagyhalakat, akiket meg megesznek a még nagyobb halak. -
replaced #58 van neten valahol egy c64-es webserver :) -
dez #57 A Wine tulajdonképpen egy wrapper, ami nem egy egész platformot virtualizál, hanem annak csak egy részét.
A dolgokat arra találták ki, hogy használják. Akármire. ;)
Ha nincsenek viszonylag gyakran újabb és újabb procik, a régebbiek ára sem esik olyan gyorsan és annyit, és csak a nagyon régiek lennének megfizethetők. Gondolom, egy C64 azért még neked is kevés lenne, nem? :)
ps. nem mindenáron ellenkezni akarok ám, csak egyszerűen ezek jutottak az eszembe. :) -
replaced #56 rosszul latod, a hi-tech-hez nem ragaszkodom. :)
"Wine is a translation layer (a program loader) capable of running Windows applications on Linux and other POSIX compatible operating systems. "
szoval alkalmazaskompatibilitasi reteg pontosan, de a virtualizacio tag palettajara rafer valoban
igazi virtualizació peldaul a Xen, vmware, qemu
meg annyit, hogy a virtualizaciot nem azert talaltak ki, hogy pistikenek menjen linukszon a wow :)
ui.: az olcso szamitogepnek hala a szamitogep tomegcikk lett, ami szerintem nem szerencses, de ebbe most ne menjunk bele
-
dez #55 Hogy ne lenne köze, a Wine egy virtuális WIN32-es környezet, nemde?
Egy ilyen "kompatibilitási réteg" is a virtualizáció valamilyen formája, HW és/vagy SW környezeté, végülis mindegy...
A HW-támogatott virtualizáció legfőbb lényeg azt hiszem az, hogy a futtatandó programok egy hermetikusan zárt dobozban fussanak, azaz ne piszkálhassanak bele az elválasztó réteg mögötti dolgokba, és persze a rétegbe magába sem. A másik fontos dolog a réteg működésének gyorsítása. (Ez utóbbi pl. Wine esetére nem vonatkozik - bár pl. DirectX-es dolgokra és/vagy esetleges eredeti driverekre már könnyen - de komplettebb virtuális gépekre igen.)
Proci: hát, a Sun vagy az IBM procijai sem az olcsóságukról híresek. Tehát az ár neked nem nagyon számít... Meg úgy látom, eleve az x86-hoz sem ragaszkodsz (legszívesebben én sem tenném). Viszont viszonylag olcsó alkatrészek nélkül más lenne a számtech, amit azért valószínű te is megéreznél, így vagy úgy. -
replaced #54 rajtam, vagy velem? :) -
lee56 #53 "Majd max veszek sun vagy ibm procit vagy akarmit. ;)" - Van benne logika, de azé lol :) -
replaced #52 "Arra gondoltam, a hw-es virtualizáció talán megkönnyíti ilyen alkalmazások írását, vagy gyorsíthatja a működésüket."
Mondtam mar, hogy semmi koze a virtualizaciohoz, a wine kompatibilitasi reteg. :)
"Miért, te mit használsz, hogy érzéketlen vagy ezek árainak és fejlesztésének alakulására?"
Van két AMD-m egy Intel-em es egy Cyrix-om, de van meg rengeteg processzorgyarto, szoval nem erdekel, hogy emez, vagy amaz kis zugceg csodbemegy. Jon helyette masik. Majd max veszek sun vagy ibm procit vagy akarmit. ;) -
dez #51 Igazad van, az E6xxx-osok virtualizáció nélküli változatai lettek törölve. -
dez #50 "Namármost a Wine nem virtualizáció és nem csak Linux alatt működik. Elszeparált futtatásra pedig chroot, jail vagy container használatos, ezen technikák némelyike már súrolja a virtualizáció határait."
Arra gondoltam, a hw-es virtualizáció talán megkönnyíti ilyen alkalmazások írását, vagy gyorsíthatja a működésüket.
"Hogy a hírhez is hozzászóljak: Tőlem csődbe mehet Intel is meg AMD is úgy ahogy van. :)"
Miért, te mit használsz, hogy érzéketlen vagy ezek árainak és fejlesztésének alakulására? -
replaced #49 "Az a gáz szerinem a virtualizációval, hogy a OS-ek eszméletlen böszmék mostanában. Így full GUI-s OS-eket futtatni elég erőforrás igényes dolog."
Hmm, melyik OS-ekre gondolsz amik "böszmék mostanában"?
"Szerinted hány fölhasználó van, akinek van 2db legális OS a birtokában ÉS szüksége/igénye van rá, hogy együtt futassa őket?"
Van vagy 5-6 különböző kéznél, természetesen érvényes licencel. nagyrészüket te is letöltheted akármikor.
"Hogy kinek és mire jó a virtualizáció? Szerintem nem csak 2 OS párhuzamos, de független futtatására, hanem egyik OS a másik alatt való futtatására is jó lehet, lásd Wine és társai Linux alatt, ami azért elég gyakori dolog. Meg talán másra is jó, nem csak több OS futtatására: mondjuk 1-1 program elszeparáltabb futtatására. De ebben csak találgatok."
Namármost a Wine nem virtualizáció és nem csak Linux alatt működik. Elszeparált futtatásra pedig chroot, jail vagy container használatos, ezen technikák némelyike már súrolja a virtualizáció határait.
A virtualizáció nem igazán desktopra való, inkább virtual hosting-ban van nagy haszna. Persze tesztelésre is kiválóan alkalmas.
Hogy a hírhez is hozzászóljak: Tőlem csődbe mehet Intel is meg AMD is úgy ahogy van. :) -
Inquisitor #48 Hát pedig elvileg az E4xxx-ben se a P4 9x5 sorozatban sincs benne ... már elvileg. -
assdf #47 Na elmondom mire jó a virtualizáció.
Szoftware tesztelésre :)
Csak jó sok ram kell hozzá.
-
dez #46 Tervben volt a virtualizáció kiszedése az kisebb procikból, de újabb infók szerint végül mégsem szedik ki.
Hogy kinek és mire jó a virtualizáció? Szerintem nem csak 2 OS párhuzamos, de független futtatására, hanem egyik OS a másik alatt való futtatására is jó lehet, lásd Wine és társai Linux alatt, ami azért elég gyakori dolog. Meg talán másra is jó, nem csak több OS futtatására: mondjuk 1-1 program elszeparáltabb futtatására. De ebben csak találgatok. -
Inquisitor #45 Nem beszélve a sávszéllességet egymás elől elevő CPU magokról. Kíváncsi leszek a harmadlagos cache mennyire rudja ezt enyhíteni? -
Inquisitor #44 "Az ATI-t kevesebb mint 5 milliárd dollárért vették meg, ..."
Hmmm, és a mai napig csak pletyka van róla, hogy ki volt az a "nagy cég" aki a kezességet vállalta AMD mellett, merthogy jórészt hitelre ment. Sokan a nagy kékre tippeltek. Érdekes lenne ha ők "segítenének be" az AMD-nek. -
Inquisitor #43 OFF:
"A virtualizációs teknológia nem is akkora király mint hiszem? Vagy csak leáltak vele?"
1. Szerinted hány fölhasználó van, akinek van 2db legális OS a birtokában ÉS szüksége/igénye van rá, hogy együtt futassa őket?
2. Az Intel az összes olcsósított prociból kiszedte (P4 9x5, C2D E4xxx), valószinüleg ők is tudják, hogy szűk réteget érint. Mondjuk egy MacPro tulajt izgathat egyszerre a MacOS X és XP ...
3. Például a Vistából kapásból csak az Ultimate támogatja, a többi hovatalosan NEM indul el másik OS mellett.
Aki akar az vehet ilyen procit ezután is.
-
#42 Az a gáz szerinem a virtualizációval, hogy a OS-ek eszméletlen böszmék mostanában. Így full GUI-s OS-eket futtatni elég erőforrás igényes dolog.
Alapvetően szervereknél jelentene nagy előnyt, a biztonságot viszonylag költség-hatékonyan tudja növelni, hiszen külön szervereket lehet futtatni különböző feladatokra de egy vason.
Otthoni felhasználónak nem sok előnye van belőle, otthonra egy darab jól megírt (viszonylag stabil), erőforrás kímélő, de azért fejleszthető, jó kompatibilitású és a minimális biztonsági kritériumokat teljesítő OS-kell. A több OS futtatása otthoni gépen nem létszükséglet inkább csak májerkodás.
Szerintem. -
#41 Lehet ebben a hírben is van valami, hogy felvásárolják-e az a jövő, de azt biztosan nem lehet tagadni, hogy nem ártana egy "kis" tőke az AMD-nek. Ahhoz képet amekkora cég még az Intelhez képest, túl széles sávban indít támadást /PC, Notebook, Server, VGA, CPU-VGA fejleszések, és az egyébb apróbb területek / gyártástechnológiában folyamatosan lemaradásban van, jó lenne egyet ugrani, hogy most már ő is a 45um-t fejlessze. A CPU-VGA közös projektjei szerintem nagyon jók, és ebben van a jövő, szvsz nagyon jó területre nyúlt, de a kell oda most rendesen a tőke, hogy kitudja használni a jó piaci megérzéseit. Hajrá AMD! Lesz még itt szerintem verseny, néztem más topikban, hogy 2007-re nem ígérnek sok jót az AMD-nek, ez csak a befektetőkön múlik, lesz cash lesz, erős AMD. -
#40 Jobban utánanéztem, már a Core Duo-kban is benne volt ez a tulajdonság, és (ha minden igaz) az AM2 foglalatba való AMD-k is tudják. -
#39 Nem igazán ismerem a virtualizációt, hogy működik-e az, amit írtál, de azt tudom, hogy már elérhető pl a Core2 CPU-kban. -
sathinel #38 A virtualizációs teknológia nem is akkora király mint hiszem? Vagy csak leáltak vele? Nem említi senki pedig az nagyon király. Ha jól tudom úgy tudsz majd több oprendszert futtatni 1 gépen hogy nem igazán fogja a teljesítményt csökkenteni. És ha az egyik behal(Pl win:D) akkor csak átlépsz a másikba és újraindítod. Mint most linux-on ahogy a felületek között tudsz mászkálni, csak itt akár több oprendszer között tudod ezt megcsinálni. -
Lokids #37 Szerintem azért még várjuk ki ezt az egy évet, mert szerintem a fúzióval létrejött AMD erősödni fog. Nem hinném, hogy feleslegesen adtak ki 5 milliárdot. Meg az AMD szerintem a GPU+CPU kombós dologra hajt nagyon. Ha az összejön neki, és tényleg olyan űberbrutál lesz, mint álítják (nemcska pc-s szemszögből), akkor igen gyorsan fog növekedni az a nettó bevétel. -
shabba #36 Az Intel éves bevétele 36 milliárd, a nettó profit 5 milliárd. Az AMD+ATI fúzionált cég 2006-os éves bevétele 7.5 milliárd, a nettó veszteség pedig 600 millió dollár volt. -
shabba #35 Amit írtam az a Magyar Telekomé(volt fatáv). A Deutsche Telekom(aminek az MT a részét képezi mint magyar érdekeltség) árbevétele 2005-ben 80 milliárd dollár körül volt. A nettó profitja meg 7.5 milliárd dollár körül. -
fade2black #34 Itt megmondod az intervallumot aztán dobja is AMD részvények árfolyamát.
amd -
#33 ja,
Válasz 'shabba' üzenetére (#24) -
#32 Nemcsoda, hogy nem kincses bánya, mert sztem azért egy számítástechnikai cég valamivel többet költ K+Fre mint egy mobil szolgáltató...
Nem lehet, hogy a teljes Telekomot nézted és nemcsak a magyart?..mert elég durvák a számok.... -
BCs design #31 gazdaságos procit a népnek -
BCs design #30 szerintem a tesconak kéne megvennie az amd -ét :D -
BlackRose #29 De nem Ottelini... -
BlackRose #28 Az Exxon Mobile 25-30x akkora tőkével rendelkezik, valamint 15-20x akkora a piaci értéke a nyereséget is ehhez kell mérni. Ugyanakkor a nyereség nem csak a bevételből származó összeg, hanem a részvényárak növekedése is fontos. Szóval egy cégnél nem csak a nominális nyereség a fontos. -
#27 Inteles csóka is volt a Vista launchnál. Még nevettem is, milyen pofát vágott, mikor Hector Ruiz a színpadra lépett. -
BlackRose #26 Nem ártana egy picit érteni miről is van itt szó... ugyanis az AMD cashflow problémával fog valószínűleg hamarosan küzdeni, ami kb. annyit jelent, hogy a működtetési költségek nagyobbak lesznek mint a bevétel az adott időszakban. Ez iszonyatosan messze van a csődhelyzettől, ez csak annyit jelent, hogy pénzügyi szerekhez (financial instruments) kell majd forduljon, hogy zökkenőmentesen dolgozni tudjon. Ez lehet kölcsön (nem valószínű), új részvények kiadása (megoldhatja a problémát, növelné a P/E arányt (ami jó), de valószínűleg az AMD részvényeinek árát ami rossz), értékpapírok (bond) kiadása stb. A felvásárlás valamely cég részéről általában részvénycsere lenne, ami nem igen oldaná meg a casheflow problémát, de külső befektetőt jelentene, és mivel a részvények nem szabadeladásban cserélnek tulajdonost általában a részvények árának növekedését eredményezhetik. Mindenesetre az AMD-ben nem változna semmi, a tulajdonosok ma egy valakik, holnap valaki mások, ez normális és mindennapi dolog. Ugyanakkor mivel az AMD publikus cég (public company) amelynek részvényei szabadeladásban vannak, továbbra is megtartaná jelenlegi helyét, csak a többségi tulajdonos nem a Goldman Sachs vagy a Merrill Linch vagy hasonló befektetési alapok lennének, hanem valamely zártkörű csopor, pl. olyan mint a Carlyle Group vagy valamelyik hedge fund. Nem csodálkoznék, ha pl. a Microsoft hasonló lépésre szánná el magát mint az Apple esetében, mert ők nem tudnak mit kezdeni a készpénzel, viszont nem keveset kapnának egy esetleges, pl. 20% részesedésel az AMD-ben... persze ez csak az én véleményem. Érdekeségként a Vista "kilővésénél" Hector Ruiz (AMD CEO) ott volt a szinpadon, az Intel viszont hiányzott... -
shabba #25 Nyereség oldalról még érdekesebb a kép, az AMD+ATI cégegyüttes nyeresége 2005-ben nem érte el a 200 millió dollárt. Egy szimpla kis Magyar Telekom több mint 450 millió dolláros nyereséget termel. Szóval ez nem egy olyan kincsesbánya.
2006-ban a telekom üzletág bevétele villágszerte úgy emléxem valami 3000 milliárd dollárosra rúgott. Ehhez képest az AMD+Intel processzor üzletági bevétele eltörpül. És az igazán nagy cégek nem is igazán a telecom cégek hanem az olajvállaltok, élelmiszeripari mammutok. A legnagyobb cég úgy tudom az Exxon Mobile 380 milliárd dolláros bevétellel, amiből 40 milliárdos a nettó nyereségük. -
shabba #24 Száz milliárdot érő cégből kevés van és az AMD nem azok közé tartozik. Az ATI-t kevesebb mint 5 milliárd dollárért vették meg, az AMD pedig nem sokkal nagyobb cég kb. a duplája. A két cég éves árbevétele 7 milliárd dollár körül van.
Viszonyításként annyit hogy a Magyar Telekom éves árbevétele 3.5 milliárd dollár körül van, vagyis a fele egy AMD+ATI fúziójú cégnek. És az csak egy magyar telecom cég(világviszonylatban "légypiszok"). Szóval nehogy azt hidd hogy pénzügyileg az AMD egy olyan hatalmas cég. -
dez #23 Magyarország kis ország... Az AMD értéke nyugodtam lehet jópár milliárt dollár. 1-1 gyáruk is 1-2 milliárd (gyárlátogatás AMD-nél). Az ATI mondjuk kis cég hozzájuk képest, nem is volt saját gyára. De így is lehet az értéke többszáz millió. -
dez #22 Akkor nem negyedelődött (1/4), hanem 3/4-elődött. :)