Gyurkity Péter

Az AMD visszavág: jövőre jön a 45 nm-es Opteron

A kisebbik processzorgyártó szintén jövőre dobná piacra az új gyártástechnológiával készült chipeket, mintegy fél évvel lemaradva vetélytársa mögött. Az IBM fejlesztései révén fontos szerepet játszik majd a debütálásban.

Távol-keleti források szerint a 45 nanométeres generáció a Shanghai kódnevű processzorok képében debütál majd 2008 második negyedévében, míg a sorozatgyártás fellendítése a jövő év második felében várható. Ez a sorozat az idén nyáron megjelenő, még 65 nanométeren készülő Barcelona magos Opteronok utóda lesz, hozzá hasonlóan ikermagos és négymagos változatban egyaránt kapható lesz. A fontosabb újítások megmaradnak, így néhány jellemzőben közös lesz a két generáció: Socket 1207 foglalat, HyperTransport 3.0, Presido (virtualizáció), 2 MB harmadszintű gyorsítótár, valamint RDDR2 támogatás.

Az egyelőre még nagy kérdés, hogy a Shanghai, vagyis a 45 nanométeres család az IBM nemrég bejelentett technológiájára épül-e, amely a tranzisztoroknál felhasznált új anyagok révén az eddiginél nagyobb teljesítményt és kedvezőbb fogyasztást ígér. Douglas Grose, a fejlesztést felügyelő alelnök a Reutersnek adott interjúban bizonytalannak mutatkozott, állítása szerint még nem dőlt el, hogy a technológiát azonnal alkalmazzák, vagy várnak ezzel a 32 nanométeres csíkszélesség megjelenéséig. Az már biztosabbnak tűnik, hogy az első 45 nm-es Opteronok 2008 második negyedévében mutatkoznak majd be, a tömeges megjelenés pedig a második félévben várható. Tekintve, hogy az Intel szintén a jövő év elején indítja majd útjára saját fejlesztését, a két gyártó közötti különbség fél évre csökken.

Néhány új, gyorsabb modell már ezen a héten felbukkant, hogy némileg ellensúlyozzák a rivális felől érkező híreket. Az Opteron 1220, 2220 és 8220 2,4 és 2,8 GHz közötti órajelen futnak, helyettesítve az eddig itt uralkodó SE jelzésű változatokat, amelyek nagy fogyasztásuk miatt kedvezőtlenebb mutatókkal bírnak. Az új példányok étvágya ezzel ellentétben 95 watton tetőzik, ezeket pedig három alacsony fogyasztású, legfeljebb 68 wattot igénylő változat egészít ki, 1218 HE, 2218 HE és 8218 HE számozással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sopi #21
    Nah majd akkor jövöre(talán):D....... Legalább lesz mit megint elvernie az intelnek!
  • Inquisitor #20
    Azért van valami morbid abban, hogy jött egy hír, MÉG SE lesznek 45 nanós Intel procik 2007-ben, majd nemsokra rá kijönnek a hírek az AMD 45 nanós procijairól.
    Érdekes "egybeesés". :)
  • orkaman #19
    tetszik hogyha egy cikkben szerepel az AMD és az Intel (néha egyik se), abból már lehet egy AMD vs Intel topic-ot indítani.

    gogo cyrix :)
  • grebber #18
    Az AMD visszavág. lol ezt a cimet.

    Én inkább azt adtam volna neki az amd mostani helyzetét elnézve hogy az AMD probál felzárkozni.
  • Morden23 #17
    "Sajnos úgylátszik nagyon elfogult vagy "

    Ezt ne mondtad volna. :)

    Amúgy vagy hülyéskedsz és flame-et akarsz indítani, vagy tényleg ennyire hülye vagy - és egyik esetben sem érdemes túl sokat foglalkozni azzal, amit leírsz.

    "Én amióta csak az eszemet tudom az AMD -t tisztelem"

    Az olyan túl régen nem lehet, mert az Advanced Micro Devices '95-ben debütált az első önálló prockójukkal (asszem Krypton-nak volt becézve, a rendes nevét nem tudom).
    Előtte elég szoros kötelékek fűzték őket az Integrated Electronics-hoz (azaz Intel).

    Arról nem is beszélve, hogy lopásról nem nagyon lehet szó. Mint ahogyan már előttem is többen leírták, a '70-es évek közepétől létezik kettejük között egy teljeskörű keresztlicesz-szerződés.
  • nedudu #16
    Szerintem ezt gondold át erősen! Prescott vs K8
  • poulan #15
    Az Intel egy nagy rakás kaki!!!!
  • poulan #14
    Sajnos úgylátszik nagyon elfogult vagy mert még értelmezni sem tudod hogy mit is írtam!!!! Amúgy a gyógyszer nemnekem kell hanem sztem neked mert csak úgy lersír rólad a seggny...s!!!
  • sathinel #13
    A procik hőelvezetési képességét is átadta az intel egy másik szabadalomért cserébe már nem emlékszem mi volt.
  • BlueGold #12
    Mit kell ellopni és kinek? Tudomásom szerint az Intel és az AMD között olyan keresztlicenc szerzödés van, hogy használhatják egymás szabadalmait. Pl: MMX ; SSE 1,2,3 ; NX bit ; x64 stb...