Gyurkity Péter

Négy változatban jön az AMD R600

Szépen csorognak az újabb információk az AMD DirectX 10-es fejlesztéséről, amely a friss hírek szerint március-április környékén debütál. Az nVidia eközben rekorderedményről számolt be.

A DigiTimes szokásához híven tajvani forrásokra hivatkozva számolt be a legújabb információcseppekről, amelyek a várva-várt R600 megjelenésével kapcsolatosak. Eszerint a következő generációs fejlesztés - a GeForce 8800-as sorozat legfőbb ellenfele - március-április környékén jelenhet meg a boltok polcain, ami némileg óvatosabb becslés a korábbiakhoz képest. Eddig ugyanis biztosnak látszott, hogy az ATI által rég beígért kártyák a márciusi CeBIT alatt mutatkoznak majd be, a jelek szerint azonban ezt nem követi majd gyors piaci megjelenés.

A másik fontos részlet, hogy a jól értesültek szerint az R600-ra épülő grafikus kártyákból egészen pontosan négy különböző változatot készítenek, igazodva a különböző szegmensek igényeihez. A négy változat sorrendben a napokban általunk is ismertetett, elsősorban OEM-gyártóknák szánt csúcskategóriás példány, illetve az XTX, XT és XL jelzésű sorozatok tagjai. A 80 nanométeren készülő, teljes DirectX 10 támogatással, valamint GDDR4 memóriával érkező illesztők fogyasztása meglehetősen magas, igaz a hír szerint ez utóbbi három változat étvágya 240 watt alatt marad.

A legfőbb vetélytárs eközben kiugró eredményekről számolt be, amelyek révén növelték a forgalmat és a bevételeket. Ebben nagy szerepet játszottak a noteszgépek terén elért sikerek, ugyanakkor a korábbi összefoglalókból az is kiderült, hogy az AMD eközben szép csendben növelte részesedését a globális piacon. Jen-Hszun Huang, a gyártó elnök-vezérigazgatója egy interjúban mindenesetre kijelentette, hogy eddig 400 ezer darabot adtak el a 8800-as kártyákból, és bár a nagy többség még a 7-es sorozatból szemezget, a brutális erőgépek körül is gyorsan kialakult egy stabil vásárlói bázis. A fordulópontot egy év múlva várják, akkor szorulhat végleg kisebbségbe a korábbi generáció.

A CeBIT-re természetesen az nVidia is készül, a várakozások szerint több olcsóbb változatot is bemutatnak majd, alaposan kibővítve a GeForce 8000 családot. A részleteket eddig nem ismerhettük meg, mindössze egyetlen új példányt mutattak be a nagyközönség előtt, amely azonban még mindig csúcskategóriás ajánlat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #9
    Ubuntu is 1bites usernek készült, akiknek nem szokott + kívánságuk lenni. A 3d gyorsítás már + dolog, szal ott már kell matatni, bár nemtudom meddig, hiszen nagyon egyszerűsödik minden a linuxban is.
  • sathinel #8
    ) ha UHU vagy SUSE linuxot raksz fel és elakadsz akkor elakadnál win alatt is:DDDD
  • SySERR #7
    Igen, pontosan. Szerveruzemeltetoknek pont ez a legfelhasznalobaratabb :)
    Amugy valoban letezik mezei user szamara is felhasznalobarat linux.
  • archkoven #6
    A linuxnak egyetlen vitathatatlan előnye van a többi oprendszerhez képest: FELHASZNÁLÓBARÁT:DDDDD
  • Sanyix #5
    Ubuntu, akkor
    töltsd le és telepítsed a drivert:

    sudo apt-get update
    sudo apt-get install xorg-driver-fglrx

    ezt a synapiccal grafikus felületen is meg tudod tenni

    majd (erre nem emléxem pontosan)
    reconfigure xorg-server
    vagy
    xorgconfig

    És ekkor elő kéne jönni egy kék alapú felületnek, ahol mindenről kérdezget, általában alapból azon a választáson van ami eddig is be volt állítva, szal csak enterezni kell, amíg el nem jutsz a videodriver kiválasztásáig, és ott kiválasztod az fglrx-et, aztán tovább a végéig. Ha ez kész, elvileg restart, és kész.
    ha a xorg.conf fájlt megkeresed (szövegfájl), manuálisan is átírhatod a használandó drivert.
    Újraindítás után ha jól emléxem a grep | glxinfo utasítással ellenőrizheted hogy ok e, a hardware accelerationak on-on kéne lennie.

    De ha nem menne akkor
    Itt kernel, és a többi csomag dolgait kihagyhatod, mert gondolom nem olyan régi ubuntud van fenn, a csomagokat meg akkor telepítsed fel ha kéri valami.
  • Athlon64 #4
    Ha nagyon szépen megkérlek, akkor segítesz felrakni a 9600-as kártyámat ubuntu linux alá?
    Már ha jártas vagy az ubuntu-ban ill. a Debian-ban.
  • Sanyix #3
    Eddigi ati-khoz is volt: flglx full 3d gyorsítás, minden 3d játék frankón megy vele, még a vindózra írt opengl-t használók is :) wine vel, szal nem csak a hivatalos szarral kell próbálkozni, mert lehet hogy más csinál jobbat :)
  • SySERR #2
    Normalis Linux driver is lesz hozza? Mert az nVidiaval pont ez a jo hogy szinte minden alatt mukodik.
  • Keldor #1