Gyurkity Péter

Márciusig csend lesz a grafikus kártyák piacán

A várakozások szerint a márciusban esedékes CeBIT-kiállításig nem számíthatunk új fejlesztések megjelenésére sem az ATI, sem az nVidia részéről, a tavasz megérkeztével azonban újból felgyorsul a verseny.

Tajvani források arról számoltak be, hogy az elemzők jó része a CeBIT-et tekinti fordulópontnak, amelyet mindkét rivális gyártó igyekszik majd kihasználni. Az ATI és az nVidia is új fejlesztésekkel jelentkezhet márciusban, addig azonban csend honol majd a piacon, nem számíthatunk nagyobb bejelentésekre, jóllehet az információk és technikai részletek szép lassan szivárognak a készülő újdonságokról.

Az elsődleges ok a DirectX 10 késlekedése, illetve a Vistából hiányzó támogatás. A piacot figyelő szakértők szerint a gyártók a megfelelő iránymutatásra vártak a teszteléssel kapcsolatban, ezt pedig a megfelelő szoftveres háttér hiánya tovább súlyosbította. Mindez azt jelenti, hogy az érdeklődőknek továbbra is türelmesnek kell lennie, az elkövetkező 2 hónapra a várakozás nyomja majd rá a bélyegét.



Amit eddig tudunk, az nem sok bizakodással tölthet el bennünket. Bár napvilágot láttak olyan információk, miszerint akár öt újabb GeForce verzió is megjelenhet a 8000-es sorozat alapos kibővítése érdekében, a megjelenés időpontjáról még találgatásokba sem bocsátkoztak. Az biztosnak tűnik, hogy az nVidia a G84 és G86 kódjelű chipek révén a középkategóriát és a belépő szintet igyekszik majd kitölteni, ám ez még mindig többnyire csak spekuláció, a gyártó továbbra is hallgat terveiről.

Az ATI a sokak által várt R600 révén vághat vissza riválisának, ennek megjelenéséről azonban szintén nem sokat tudunk. A legutóbb kiszivárgott részletek alapján az első kártyák akár még a hónap vége előtt megérkezhetnek, az ATI azonban egyelőre nem sok jót sejtet azon válaszával, miszerint előbb még le kell szállítania az első sorozat példányait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #22
    :P
  • lee56 #21
    oké győztél, feladom :))
  • dez #20
    Hát persze, csak annyi, hogy az SM3 és SM4 kisebb különbsége nem teszi semmissé a DX10 előnyeit. (Geometry shaderre, ami az SM4 része, nem is reagáltál.) Egyébként is butaság szerintem, hogy semmi új effektre ne számítsunk a hétköznapokban, csak gyorsulásra. Éppen a gyorsulás teszi lehetővé, hogy olyan új effekteket alkalmazzanak a gyakorlatban, ami eddig max. 1-2 demóban jelent meg, mert túl lassú volt. És ugye a geometry shader...
  • lee56 #19
    Wááááá kikészítesz , attól hogy dx10 a téma (mellesleg bőven témábavágóan szóltam hozzá) , még beszélhetünk részleteiben róla, vagy meg tiltod? :) . A dx10 főként teljesitménynövelő és optimalizáló fejlesztéseket tartalmaz, nemtudom már hol olvastam, de a lényeg az volt, hogy ne várjunk tőle tengernyi uj grafikai effektet, sokkal kevesebb ujdonság lesz benne ILYEN TÉREN, mint az előző generációs SM-fejlődéseknél SM1-SM2, vagy SM2-SM3m teccikérteni? :)) (De mára elegem van már a magyarázkodásból, adj egy kis szünetet plz :D)
  • dez #18
    Csakhogy mi itt a DX10-ről beszéltünk (pontosabban az ide vonatkozó 3D-s részről), nem csak az SM-ekről. :)
    Mellesleg a geometry shader is a SM4.0 része, ami eleve nem kis újdonság.
  • lee56 #17
    csak a SM4.0-ről beszéltem ott, a dx10 sokkal több mint csak a SM-ek, amiről már csomó helyen irták (pl crysis kapcsán), hogy nem fog olyan mértékü grafikai elérelépést jelenteni (a SM4-ről van szó még mindig) mint az eddigi SM fejlesztések, de most már ismételgetem maga, legközelebb olvassd át 2x amit irok, minimum

    A SM3.5 pedig csak poén volt (tekintettel arra, hogy nem lesz akkora fejlődés), ugytünik a humorérzékeden is van mit fejleszteni ;)
  • dez #16
    SM3.5? És a geometry shader? (GPU alapú scene-generálás és -manipuláció.) Összességében is eléggé át lett dolgozva a DX10, és ezen belül a 3D-s rész, így sok olyan dolog is megvalósítható, ami DX9 alatt reménytelenül lassú lett volna.
  • dez #15
    Inkább 8600, nem?
  • BiroAndras #14
    Én már túl vagyok a DX10-es HW beüzemelésén, úgyhogy csatlakozom a sürgetők csapatához.
  • huuu #13
    Itt is az ár dominál!
    Egy jó 7600Gt emberi áron és jöhet a dx10.
    No meg a játékok.