Gyurkity Péter

A Windowsok egyötöde illegális

A Windows operációs rendszerek 22 százaléka illegális másolat, legalábbis a Microsoft saját felmérése szerint, amely kizárólag a Genuine Advantage oldalain megvizsgált példányokra terjed ki.

Természetesen pontos adatok a teljes állomány tekintetében nem állnak rendelkezésre - ez önmagában lehetetlen vállalkozás is lenne -, ám annyit már biztosan tudhatunk, hogy a Windows Genuine Advantage programban résztvevő, pontosabban a szolgáltatás keretében bevizsgált példányok 22 százaléka nem hivatalos forrásból származik. Ez semmiképpen nem alacsony szám, hiszen eddig nagyjából 512 millió esetben került sor a tesztre, amelyen 114 millió példány nem ment át, így ezeket kalózmásolatnak minősítették.

A BetaNews beszámolója szerint a szoftvercég az adatok közlése mellett rögtön leszögezték, hogy 56 ezer bejelentés érkezett azon felhasználóktól, akik szaküzletben jutottak hozzá a hivatalosnak vélt példányokhoz. Ez persze eltörpül az előbb említett számok mellett, mégis érdekes, hogy ilyen arányban igyekeznek egyes régiókban maguk az üzletek túladni a másolt példányokon. Hasonlóképpen meglepő lehet az illegális példányok magas száma, hiszen a felhasználók vélhetően jól tudják, hogy így a kritikus sebezhetőségeket javító foltozások kivételével egyéb frissítésekhez nem férnek hozzá.

A kalózszoftverek aránya ennél természetesen jóval magasabb világszerte, bár az említett 22 százalék éppen megfelel a BSA által Észak-Amerikában mért adatnak. A szoftverszövetség mindenesetre globálisan már 35 százalékban határozza meg az illegális példányok arányát, míg a Yankee Group hasonló felmérése szerint a különböző szervezetek és vállalatok több mint fele küldött már jelentést kalózmásolatokról.

A Vista megjelenésével minden eddiginél jobban igyekeznek majd kiszűrni a kalózpéldányokat. Bár a kulcs hiányában garantált 30 napos türelmi idő némi haladékot biztosít, Redmond eddig meglehetősen jól kivédte a próbálkozásokat, az esetleges töréseket pedig aránylag gyorsan javították az automatikus frissítések által. Kérdés, hogy meddig tudják tartani magukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #38
    "A Windows operációs rendszerek 22 százaléka illegális másolat, legalábbis a Microsoft saját felmérése szerint"

    Hozzátenném, házon belül, ez csak a redmondi irodára vonatkozik :)))
  • remark #37
    >>>
    "Zene: Nekem tetszo zene nem kaphato, igy nem ertem mit akarnak tolem. Azt toltok le ami jolesik."

    Ha nem tetszik, minek töltöd le?
    <<<

    Hmm?
    Amit irtam az nem azt jelenti hogy direkt olyan szamokat toltok le amik nem is tetszenek. Hanem azt, hogy amit letoltok, az nem kaphato, igy igaz hogy en is toltok le zenet, de semmi olyat ami miatt a zeneipar habzo szajjal magyarazhatna nekem (vagy pl. beperelhetne a fajlmegoszto programok iroit), ergo "azt toltok le ami jolesik". De a "jolesik" kategoriaba csak az tartozik bele ami nem kaphato, mert ami nem tetszik azt minek toltenem le egyebkent?
    Uh. Ez szep mondat lett. Mindegy, annyira nem lenyeges. :-)
  • Taxy01 #36
    Ennek a felnérésnek nem sok értelme van. Egyrészt, mert a mezei user 200-zal nyúl a reset gomb után, amikor meglátja a monitoron, hogy eredetiségvizsgálat. Nem futtaja le, mert attól tart, hogy jönnek holnap a BSA-ügynökök fekete autóval, és feltolják az ánuszába a gumibotot.
    Másrészt a tört oprendszerek nagy része szépen átmegy rajta. Nekem az XP-m is átment, a Vista is szépen megköszöni, hogy megvettem.
    Nem mondom, hogy sokan használják a törött oprendszereket. Ha valaki munkára használja, pénzt keres vele, akkor vegye is meg.
    Én összesen 5 db Windows-t futtató eszkört használok (telefon, pda, 2 pc, note), ebből 4 legális, de szerintem nem ez az átlag.
    Én itthon legalább 60-70%-ra becsülném az illegális win-ek arányát.
  • Viet #35
    Egyötöde? Megvan az 2ötöd is.
  • Indigo #34
    "vote with your dollar" -

    Tömör, de szép megfogalmazás! Én is így vagyok ezzel.
  • aaaaa #33
    De kell fitzetni nem, mondtam hogy nem, bár sokszor kissé gusztustalanok és irreálisak az árak.
    De a világ legnagyobb problémái nem a zene és szoftver és filmipar kiesett és elképzelt bevételeiről szólnak. A valós problémákról jóval kevesebb szó esik, ezért irritál sok embert, hogy a világ leggazdagabb emberének cége jajong, miközben emberek milliói azt sem tudják, mit esznek holnap.
  • fflx #32
    "A Windows operációs rendszerek 22 százaléka illegális másolat"

    es ebbe gondolom beleszamoltak azt a rengeteg, penzert megvasarolt OEM windows-t is, ami alatt a szerencsetlen felhasznalo megprobalt gepet boviteni... aztan szol a microsoft, hogy "ocsi, uj gephez vegyel masikat".

    (erre persze csak azt tudom mondani, hogy any*tok, a hardver amihez vettem tovabbra is benne van. persze ertem en, hogy olvassam el a licence-t meg ilyenek, de az a ceg amelyik megengedhet maganak ilyet, annak a fenti uzenetet tudom csak kuldeni.)
  • asdasdasd #31
    Az meg elég vicces, hogy ha veszek egy memóriamodult akkor abból Demjén Rózsi részesedést kap.
  • Morden23 #30
    "Miért mindig szegény "szellemi dolgozók" tudnak csak ennyire sírni"

    Igazad van, a fizikai munkások sosem sírnak.

    "Akinek igazán sirni kellene kussol és dolgozik, turja földet, gürizik a gyárban, és közben termeli a valódi javakat, amiből a sok ingyenélő megél... "

    Ezek szerint azokért a javakért nem kell fizetni?

    "Ha csődbe megy a lapja majd keres másikat, ha az se jön be, majd elmegy dolgozni a semmittevés, és újságírás helyett..."

    Ez megint a Győzike-shows hozzáállás. Rühellem, szar az egész, gagyi, baromság, miért van egyáltalán adásban... de persze nézem.
  • aaaaa #29
    Tehát ha odaállsz az újságoshoz, és elolvasod az újságokat, majd visszateszed, akkor tulajdonképpen nem loptál el semmit, anyagi kárt nem okoztál, csak éppen éhen fog halni az újságos, mert nem ad el egy darabot sem.

    Ebben mi a baj ? Ezrek megteszeik a Tescoban, nem tiltja semmilyen törvény szerencsére. Nem sajnálom az újságost se, azt se aki írja és rég megkapta a pénzét. A neten is el tudom olvasni ugyanazt, legalább kevesebb fát kell kivágni a következő szennylap kinyomtatásához.
    Ha csődbe megy a lapja majd keres másikat, ha az se jön be, majd elmegy dolgozni a semmittevés, és újságírás helyett...
    Miért mindig szegény "szellemi dolgozók" tudnak csak ennyire sírni, mint újságíró, programozó, zenész stb ? Akinek igazán sirni kellene kussol és dolgozik, turja földet, gürizik a gyárban, és közben termeli a valódi javakat, amiből a sok ingyenélő megél...