Berta Sándor

Kijátszható a Win­dows ere­de­ti­ség­vizs­gá­la­ta

Egy freeware, vagyis ingyenes program segítségével egyszerűen és könnyedén kikapcsolható a Microsoft által a Windows XP operációs rendszerek eredetiségének megállapítására használt alkalmazás.

Mint ismeretes, a redmondi szoftveróriás közel egy esztendeje alkalmazza a Windows Genuine Advantage (WGA) névre keresztelt programot, amely kizárólag az operációs rendszer legális példányai esetében teszi lehetővé a letöltőközpont használatát. A Windows XP illegális kópiáit használók ezt a szolgáltatást nem vehetik igénybe. A szoftver kötelező érvényű a Windows Update, illetve a letöltőközpont látogatóinak és ez alól csak a biztonsági jellegű javítások és frissítések jelentenek kivételt.

Az elmúlt hetekben azonban támadások érték a Microsoftot, mondván a WGA kémkedik a felhasználók számítógépein és napi kapcsolatban áll a redmondi konszern szervereivel. A Microsoft hamarosan reagált a vádakra és módosította a WGA Notifications elnevezésű szoftvert, amely ezentúl kéthetente próbálja meg felvenni a kapcsolatot a központtal és a hagyományos szerver naplófájlon kívül semmilyen egyéb adatot nem továbbítanak szervereikre.


Az új freeware alkalmazás neve nemes egyszerűséggel RemoveWGA lett. A program miután megvizsgálta a rendszert, lehetővé teszi a funkció kikapcsolását vagy letörlését is. A szoftver figyeli azt is, hogy az WGA fel akar-e ismét települni a számítógépünkre és azonnal tájékoztat bennünket erről.

A Microsoftot korábban is számos kritika érte, mondván milyen jogon ellenőrzi az emberek számítógépeit. A vállalat stratégiájával - miszerint a kalózszoftverek ellen fel akar lépni - teljes mértékben egyet lehet érteni, azonban az illegális másolatok elleni harcban a cég néha átesik a ló túlsó oldalára. Ez okozhatja, hogy akik nem tudják megemészteni a Windows Genuine Advantage létét, minden eszközt megragadnak annak kiiktatására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lpmaskmancick #83
    nem tudja vki honan lehet letölteni??
  • Indigo #82
    Na igen, ezért van ennyi vacak, semmirevaló,használatatlan szeméttel tele a világ, mert vannak olyan emberek/birkák, akik hagyják magukat becsapni/átverni/megkárosítani :D És vannak, akik ezt kihasználják, és csak röhögnek a markukba. Erre most azt mondanád, hogy mindketten megérdemlik. :) De sokféle nézőpont van. Ha marketingszakember lennék, bizonyára én is így vélekednék, de nem vagyok az, még csak nem is érdekel.

    Valóban igaz, hogy a bumerángeffekt érvényesül. Kialakultak az MS-t védő szubkultúrák, amik tele vannak buzgómócsing módjára "linfos bazze" jelszavakat skandáló tudatlan lúzerekkel. Nekem személy szerint egyik "***fos bazze" oldal sem tetszik. De az sem, amikor úgy kardoskodnak a Windows mellett, hogy a többi oldalt nem is ismerik. Másfelől meg hidegen hagynak, mert azért ezek a szubkultúrák egyáltalán nem jelentősek.

    Az pedig nem valószínű, hogy oprendszert fogok fejleszteni, én csak használni szeretnék egy jót, és ami reális ár/érték aránnyal rendelkezik.
  • Morden23 #81
    Na igen. Engem pont az a rendszer tetszik, amikor a használhatatlan szart úgy sózzák az emberre, hogy az örül neki, és fizet, mint a kisangyal.

    "átlag ember nem ért ezekhez a dolgokhoz, ráadásul nem is érdekli." -> Hidd el, hogy a jobbik eset, ha csak nem érdekli. Én is csak nagyon óvatosan szeretek belebonyolódni a szoftverfejlesztésbe (mint láttad, csak a marketinges konklúziókról írtam), mert lövésem nicnsen róla. Nagyobb kárt, és irritáklóbb hülyeséget nem tud okozni/mondani senki a hozzánemértő, de "énnagyonottvagyokatémában" ember.

    A LINUX-nál például hihetetlenül bejött ez a bizonyos "agresszív kampány", amit én is írtam: "Fagyállóval feltöltve" -> kell ennél tovább ragoznom?:)
    Bármennyire érdekesnek tűnik, én pl. azt látom, hogy a LINUX-ot "átlagember" nem feltétlenül azért használja, mert jobb, mint a WIN. Adott esetben még szív is vele keményen, mert az általa használt programok nem, vagy nehezen indulnak. A poén az benne, hogy ezek a komák azért csatlakoztak a LINUX-hoz, hogy "lázadjanak" a Microsoft ellen. Én tengernyi olyan embert ismerek, aki annyira ért a géphez, mint én (tehát nem éppen sokat), de hangzatos sallangokkal dicsőíti a LINUXot, bár igaz, hogy csak tegnap olvasta valamilyen kétes értékű fórumon. Mégis miért vannak ilyenek? Mert szubkultúrának tekintik a LINUX használatát, és a WIN rühellését. Mindezt természetesen egy cseppnyi háttértudás nélkül. Na ez a marketing csodája:)

    Bár az is igaz, hogy a kardnak két éle van. Létrejött a LINUX szubkultúra, és ezzel a huszárvágással megteremtették az MS-t védő szubkultúrát is. Én nem érzem magamat egyiknek a tagjának sem, de engem is felbosszant, amikor "winfos bazze" megy órákon át. Ilyenkor szeretem leírni, hogy tessék, itt vagyok én, kismillió programot használok a gépemen, nem csak gépelek, nem csak játszom, nem csak filmet nézek, és nekem stabil az XP.

    Na mindegy, ennyi. Dűlőre jutottunk. Ha csinálsz egy oprendszert, megtámogatlak annyival, hogy megnézem, és ha tetszik, még meg is tanulom :)
  • Indigo #80
    Az MS most is rendszeresen indít ellenkampányokat pl. a Linux ellen, "független" cégeket kérnek fel arra, hogy hasonlítsák össze a Windows-t és a Linux-ot, ahol természetesen mindig az előző jön ki győztesen. Aztán perszem mindig kiderül, hogy nem is annyira független az a cég, vagy eléggé meg lettek kenve.

    Felőlem lenyűgözhet az a rendszer, nekem sincs a markeringgel meg ilyen-olyan pr fogásokkal semmi bajom (amennyiben az etikus és törvényes), de én mindig a használhatóságot, a valódi értéket tartom szem előtt. Engem nem nyűgöz le, hogy egy használhatatlan, biztonsági résektől hemzsegő Explorer-t "rásóznak" az emberekre. Idézőjelben mondtam, mert igaz, hogy ingyenes, van választási lehetőség is, de te is írtad, hogy az átlag ember nem ért ezekhez a dolgokhoz, ráadásul nem is érdekli.
  • Morden23 #79
    Az egyik legelső dolog, amit megtanultatnak bármilyen közgazdaságtani intézményben is, de leginkább marketingen, hogy "kevésszereplős, de nagy tömegeket lefedő piacra" a legnehezebb belépni.

    Az új oprendszert azonnal a már régóta fennállókhoz (Win, LINUX ötezer verziója, stb.) fogják hasonlítani, és ha nem valami "nagoynodabasz" dolgot találnak, akkor fogják, és elsiklanak felette. Egyetlen módja az ilyen piacra való belépésnek, hogy nagyon jó, valóban klasszisokkal magasabb szintű terméket olcsóbban és jobb feltételekkel adsz el, valamint bevállalod a "betokosodott" szereplők nyílt megtámadását (a mienk 10%-al gyorsabb, mint a Windows Vista, vagy hasonló). Ezzel persze csak az a baj, hogy ŐK több fabatkával rendelkeznek, és egy ellen-PR kampánnyal felkennek a falra. Tézis-antitézis-szintézis... :)

    Azon nincsen mivel nem egyetértenem (meg gondolom senkinek sem), hogy baj nem lesz a több oprendszerből. Én csak azt firtattam, hogy szerintem meddő azon filózni, hogy a Micorsoft mennyire tapos-nem tapos, ha még a cipőtalpig sem jutsz el.

    A Google-es dologban meg igazad van, csak én valahogy nem tudok úgy tekinteni egy cégre, mint nemezis. Egyszerű üzlet: ők csinálnak valamit JÓL, soksok fabatka bejön belőle. Csináljunk ugyanolyat a mi logónkkal, dobjuk meg egy-két (halál felesleges, de legalábbis diszfunkcionális) új feat-tel, és kész a marketingtorta, amit az emberek arcába lehet dobni.
    Szerintem az alapvető különbség kettőnk között, hogy engem ez a rendszer valamilyen szinten lenyűgöz, te pedig rühelled (legalábbis úgy hiszem, most éppen). Ez nem baj, szimplán csak eltérő vélemény.

    Amúgy igaz, hogy OFFoltunk nem keveset, de a fenti cikk témája annyira triviális, hogy nem érdemes 8000x körüljárni. Amúgy is csak 2 vélemény lehet benne. Az igen-nem vitákat nem szeretem:)

    Amúgy belenyugvás helyett szerintem inkább olyasmiről lehet szó, hogy egy "átlagember", sőt, még egy "átlagcég" sem igazán érti a technikai (értsd: programozói) oldalát a csíziónak. Nekem is azért felel meg a WIN, mert nincsen vele semmi bajom. Ha kijönne egy új OPrendszer, és lenne időm/lehetőségem felrakni, akkor esetleg megnézném. Ha nem tapasztalom azt, hogy szignifikánsan javult a "valami", amire éppen figyelek, ÉS még esetleg meg is kéne tanulnom kezelni, akkor, ahogyan a közgazdász mondja, nem pareto-hatékony.

    A szofisztikált visszacsatolás meg egy utópia. Mivel alapban utópiákról, meg ideális helyzetekről beszéltünk, gondoltam, megemlítem. :)
  • Indigo #78
    Értelek. :)

    De szofisztikált visszacsatolás ide vagy oda, a helyzet az, hogy én szivesebben látnék több oprendszert a piacon, hogy miért, ennek okait már leírtam. Ha most megint azzal jössz, hogy mi értelme még egy oprendszernek, ami ugyanazt tudja... akkor feladom, mert akkor kezdhetnénk az egészet elölről.

    "Véleményem szerint nem azért nem szerepel kismillió OPrendszer a piacon, mert az MS feliratú cipőtalp azonnal letapossa őket."
    Azért van egy ilyen is a dologban. Elég csak az MS legutóbbi megnyilvánulásaira gondolni. "A Google jobb, de lenyomjuk", vagy valahogy így hangzott a kijelentés. Ami azt jelenti, hogy az MS elismeri, hogy a Google jobb, de ők semmit nem kímélve le fogják nyomni, ha úgy tetszik, az MS feliratú cipőtalp eltapossa a Google-t. És nem feltétlen azért, mert sokkal jobbat fognak csinálni, mint a Google... de hisz ezt már te is írtad, az a bizonyos PR, marketing. Ugyanez volt a böngészőkkel, az MS cipőtalp eltaposta a Netscapet, és nem azért mert jobb volt az IE.
    Na az ilyenek miatt nem örülök annak, hogy vannak akik ezt az egészet félválról kezelik, és "mert megtehetik" álindokokkal belenyugszanak a dologba.
  • Morden23 #77
    Utolsó mondat teljesen igaz:)

    A mondanivalóm az volt, hogy az általad válaszolt piaci verseny nem fog működni attól, hogy az MS-re vizes lepedőt húznak. Ebből most már sejtheted, hogy nem a versennyel van bajom, sőt, nem is az MS-t védem.
    Egy új operációs rendszer bevezetése irtózatos tőkeerőt kíván, amit nem feltétlenül fognak neked megfinanszírozni. Hogy egyszerű legyek, a következő érvényesülne...
    tőkebefektető: "Ha pénzt akarsz, mutass fel valamit"
    oprendszerfejlesztő: "Ahhoz, hogy felmutassak valamit, pénz kell."
    Véleményem szerint nem azért nem szerepel kismillió OPrendszer a piacon, mert az MS feliratú cipőtalp azonnal letapossa őket. Nem tudják felvenni a versenyt, mert ahhoz először BE KÉNE LÉPNIÜK A PIACRA. Meg kell küzdeniük egy rakat olyan jellegű problémával, amiket igen nehéz elhárítani. Pont ezért írtam a marketinges sallangot. Nem elég az, hogy TE mit szeretnél, mint ambíciózus programfejlesztő. Valahogyan fel kell keltened a piaci érdeklődést egy olyan területen, ahol az emberek (nem a cégek, az EMBEREK) nem igazán tekintgetnek körbe. Ennek nem is igazán van köze az MS monopolhelyzetéhez. Ha "csak" az lenne a baj, akkor nem is lenne annyira vészes a dolog.

    Ezért írtam azt, hogy szerintem az egyetlen "ugródeszka" az OS-fejlesztésben egy új hardware-bázis lenne, ahol "tiszta lappal" lehet indulni.
    Hagymát lehet egy utcaszéli standon árulni, OS-t nem.

    Nagyjából ez lett volna az, amiről ez a mizéria szerintem szólt.
  • Indigo #76
    Akkor most mellébeszélés nélkül áruld már el, kérlek, hogy mi a mondanivalód? Mert ebből a végeláthatatlan okoskodásodból ezt nagyon nehéz leszűrni. Nekem speciel a szövegkörnyezettel együtt is ezek jöttek le, amiket idéztem.

    "és ne csinálj úgy, mint a kikosarazott tini a barátai előtt: "meglehetett volna, de nem akartam"."
    Ez nagyon jó szöveg, ha valakit le akarsz állítani, csak ebben az esetben semmi értelme, nem tudom, hogy ez hogy vonatkozik rám. Az elméletem szerintem nagyvonalakban leszűrhető a hsz-eimből.

    A téma egyébként: a windows eredetiségvizsgálatának kijátszhatósága, és mi már hosszú hsz-eken keresztül erősen offolunk.
  • Morden23 #75
    Na, még kész szerencse, hogy te sokkal jobban tudod, mire is gondolok én. Egyik beidézett mondat sem fedi KONKRÉTAN az általad lefedett konklúziót a mondanivalómról, és ráadásul a legszélsőségesebbeket ragadtad ki, nem is említve a szövegkörnyezet nélküli értelmetlenségnek.

    Ha neked van egy elméleted, akkor cáfold meg a saját indokaiddal, és ne csinálj úgy, mint a kikosarazott tini a barátai előtt: "meglehetett volna, de nem akartam".
  • Indigo #74
    "Namármost, mi a retek értelme van a versenyednek..."
    "ki a rák fogja azt a bizonyos "friss hús" oprendszert használni"
    "kell a francnak egy full máshogy működő..."
    stb...
    Ilyen és ehhez hasonló beszólásaid vannak csak, ember. És akkor még én álljak le? Csak röhögni tudok rajtad.
    Maradjunk annyiban, hogy neked (személy szerint) jó a Windows, és ha törik, ha szakad, te nem fogsz váltani.
    Kb ennyi a mondanivalód lényege. Az összes többi csak okoskodás és felesleges szófosás.