Gyurkity Péter

Csak 2008-ban jön a Windows XP SP3

A Vista megjelenésének közeledtével minden szem az új operációs rendszerre irányul, míg a Windows XP mellett maradóknak egészen 2008-ig kell türelmesen várniuk a következő frissítésre.

A Microsoft javítócsomagjainak hivatalos útiterve szerint a Windows XP harmadik átfogó frissítése tovább csúszik. Ennek megjelenését legutóbb még 2007 második felére ígérték, a jelek szerint azonban a Vista körüli munkálatok mellett nem jut elegendő idő az ötéves operációs rendszer újabb ráncfelvarrására. A Service Pack 3 tovább csúszik, ezúttal 2008 elejére, bár még ez is csak meglehetősen korai, bizonytalan becslés.

A cég oldalán lévő táblázat egyéb újdonságot nem árul el. A Windows NT és 2000 már végleg visszavonult, itt további javítócsomagok megjelenése nem várható, ezt eddig is tudtuk. A Windows Server 2003 második javítócsomagja viszont 2007 első negyedévében várható, az XP mellett ez az egyetlen változat, amely még tartani fogja magát 2007-ben. Az XP SP3 megjelenési dátumát már többször ismertették, ám ez az utóbbi hónapokban a Vistával együtt csúszott, és egyre távolabbi időpontokra került. A vélemények megoszlanak arról, hogy várhatóan mi minden kerül majd be a frissítésbe, de az biztos, hogy hamarosan elkél majd egy újabb tatarozás, hiszen az SP2 még 2004 augusztusában jelent meg.

A harmadik javítócsomag nemhivatalos változata már jóval korábban felbukkant az interneten, ám ennek telepítését a Microsoft egyenesen ellenzi. Ez ugyanis többnyire az SP2 óta megjelent, kisebb-nagyobb frissítések házilag elkészített összefoglaló csomagja, ami ugyan állítólag a fejlesztésért felelős részleg útmutatásai alapján készült, mégis veszélyes, pontosabban sebezhető lehet. Redmondban arra hivatkoznak, hogy néhány szűk körben elérhető, kellően nem tesztelt javítás is bekerült a csomagba, amelyek sok galibát okozhatnak, és bár a kezdeményezés alapjában véve nem rossz ötlet, a nagyközönség számára nem biztos, hogy kedvező.

Az tehát biztosnak tűnik, hogy a Windows XP háza táján többnyire csend honol majd a következő évben. Kérdés, hogy a Vista egy év alatt, tehát 2008 elejére mennyiben tudja meghódítani az otthoni felhasználókat és a vállalatokat, és az XP milyen arányban képviselteti majd magát addigra?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indigo #31
    "A tört windowsnál szórakoznod kell ,mindenféle töréssel....Tényleg megéri... Nekem erre nincs időm."

    Te elszoktad olvasni, hogy milyen hülyeségeket írsz? :)

    Való igaz, borzalmasan sok időt vesz el a wga kijátszása... Sanyix is írta, kb 10 mp-ig tart ez a bonyolult művelet, és ezután ugyanúgy frissít az is, akinek tört verziója van... Más előnyt meg nem tudsz mondani...
  • Sanyix #30
    Te írsz hülyeségeket :) ugyanaz a legális meg az illegális, a hülye genuine advantage előtt aztán tényleg nem volt semmi különbség, most is csak a dll fájlt kell felülírni, és annyi :D könyvtár megkeresése, és másolás kb 10 sec, nagyon elfoglalt lehetsz ha neked nincs időd ilyesmire :D sőt elvileg van olyan is, hogy elindítasz egy exét is mindent megcsinál ahogy kell, még másolgatni sem kell, szóval erről ennyit.
  • Neurotoxin #29
    Te elszoktad olvasni, hogy milyen hülyeségeket írsz? Hogy ne lenne különbség?Állandó frissítéseket kapsz, ezzel elvileg stabilabb lesz a rendszer. A tört windowsnál szórakoznod kell ,mindenféle töréssel....Tényleg megéri... Nekem erre nincs időm. Mondok egy példát:az imént raktam fel az IE7-et ,hogy kipróbáljam, milyen. A telepítés második ablakában megjelent egy windows hitelességet ellenőrző tanusítvány, "validating" gombbal. Ergo, ha ezen nem jutok túl "szar winfosommal", akkor nem telepíti fel a frissítést a telepítő...
  • Indigo #28
    Ergo ha szarnak tartja valaki a win-t, akkor hiába veszi meg, az eredeti példány is ugyanolyan szar lesz neki. Nem?
  • Indigo #27


    Semmilyen működésbeli különbség nincs egy legális és egy tört win között...
  • Neurotoxin #26
    Ezt a gondolatmenetet még azzal egészíteném ki, hogy tudomásom szerint a "fekete"példányt nem tudod aktiválni, csak mindenféle töréssel:)Javítsatok ki, ha nem így van. Én már kismilliószor telepítettem újra a legális XP profomat és mindig tudtam aktiválni(megjelent a kiskulcs a tálcán). 1ébként ezt a windowst az előbbi asztali PCmen használtam, azt eladtam, a windows nélkül(full format c:). Vettem egy notit. Mikor vettem, a kereskedőnél választhattam win nélküli példányt, ha számlával(vagy akár eredeti CDvel)tudtam bizonytani, hogy van legális windowsom.Azóta is azzal használom, semmi problémám, működnek az automatikus frissítések, nem értem mi lenne a gond?
  • fade2black #25
    Legalább ne reklámozd, hogy lopsz....
  • fade2black #24
    "[L]Aki tényleg halálba fikázza a windows, többségében még életében nem is dolgozott legális példánnyal.[/L]"

    ez teccett.
  • abzu #23
    Szóba került hogy ne írjanak Linuxosok meg mac-esek. Miértne? én spec WIndows használok a progik miatt, de imádom a macet. És amit láttam újságokban a vistáról nem sokban külömbözik. TEhát sztem a windows sp3-a a Vista :D:D:D:D
  • SymbioC #22
    Nem kapkodok az új Vista után, az XP-m stabil. Időnként kipucolom és nincs vele gond. Megvárom, amíg a Vista is biztos lesz.