Berta Sándor

Mi a Windows XP minimum hardverigénye?

Az unatkozó, a fagy és hó miatt tétlenségre ítélt fiatalokból álló csapat annak kiderítésére vállalkozott, hogy mi az a számítógép, amelyen még elindul egy Windows XP operációs rendszer.

Napjainkban sokakat elborzasztanak azok a hardverkövetelmények, amelyeket egy-egy számítógépes játék dobozán lehet olvasni, csak úgy röpködnek a gigahertzek és a gigabájtok. Ma már több memória van egy komolyabb videokártyán, mint ami évekkel ezelőtt még az egész számítógépben volt. Számos kispénzű felhasználó így inkább lemond a szórakozásról, mert nincs pénze vagy kedve - félévenként - plusz alkatrészt vásárolni. Az operációs rendszerek, irodai szoftverek és más programok szerencsére nem ennyire hardverigényesek, de ettől függetlenül általában az ajánlott követelményeket illik figyelembe venni.

A Windows XP-hez nem kell túl izmos számítógép - legalábbis a redmondiak szerint. Így nem is csoda, hogy a Microsoft minimum hardverkövetelményként egy legalább 233 MHz órajelű Pentium processzort és 64 MB memóriát ír elő a futtatására. A tapasztalt felhasználók azonban jól tudják, hogy dupla vagy még inkább négyszer ennyi RAM, és egy izmosabb processzor sem árt, ha valaki valóban normálisan futó és használható operációs rendszert akar. Vagy mégsem?


Az elmúlt napokban Európa több országát is megbénító sarkvidéki hideg érdekes ötlet megvalósítására sarkallt néhány vállalkozó szellemű fiatalembert. Legalábbis elgondolkodtatók azok az eredmények, amelyeket a Winhistory.de csapata ért el. A szakemberek először egy Pentium 100-as processzorra épülő rendszerrel próbálkoztak, ami még viszonylag szépen dolgozott a Windows XP. Ezután fokozatosan egyre lassabb alkatrészeket építettek a számítógépbe és mindig újratelepítve az operációs rendszert igyekeztek rájönni, hogy melyik az a minimum konfiguráció, amin még használható a Windows XP.

Nos, a "nyertes számítógép" 8 MHz-en üzemelő Pentium Overdrive processzorból és 20 MB memóriából állt. A bootolás nem kevesebb mint 30 percig tartott, a könyvtárak vagy a böngésző megnyitása pedig 10 percet vett igénybe. Mivel az operációs rendszer 64 MB memória alatt nem hajlandó feltelepülni, a csoport tagjai trükkhöz folyamodtak: 64 MB RAM-mal telepítették a Windows XP-t, de aztán kivettek három 16 MB-os modult és betettek egy 4 MB-osat. Még egy érdekesség: a telepítés csak és kizárólag Pentium Overdrive CPU esetében működött, hagyományos 486-os processzor esetében nem.

A projekt részletes leírása, képekkel illusztrálva

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • peba #100
    512 ram XP-nek, azt szeva.
    Nem kapál a vinyó, minden jól fut.
    A játékoknál meg aláadom a grafót :D
    Ja, amúgy vinyótól is függ sztem.
    Szal egy régi 4 giga körüli vinya nyilván jobban "kerreg" mint egy újabb 20 gigás pl.
  • h4x0r #99
    Nekem eleg 1 Giga, pedig hasznalok izmosabb Javas szarokat (eclipse pl.), amik eszik a memoriat, de kevesnek nem mondanam desktop celra...
  • Roli #98
    az a sok memória! nekem az 512 is elég! azt nem mondom, hogy bőven, de elég. Megy ami kell rendesen. Bár elbírnám az 1024-et is akkor kikapcsolhatnám a lapozófájlt. Természetesen megabájtban értettem a számokat
  • BiroAndras #97
    "bocsi tegnap már nem néztem vissza ide a 4 gb ramot azért használom mert egy felsö kategoriás gépem van és normális memoriát akartam venni hozzá"

    A minőség és a mennyiség nem ugyanaz. Egy mai gépbe elég 1 giga, vagy max. 2, ha egyszerre több memóriaigényes szoftvert futtatsz.

    "ha felteszed a panda 2006 virusvédöt akkor észlelhetö hogy 2 gb már nem igazán elég"

    Nagyon szar lehet az a cuccos, ha ennyi memóriát eszik. Próbáld a NOD32-t, az kicsi, gyors és megbízható. Én 1 giga mellett észre sem veszem, hogy fut.

    "föleg hogy nem 1 vinyo van a gépemben hanem több"

    Nem látom az összefüggést. Nekem 5 vinyóm van momentán, és vígan elvagyog 1 gigával.
  • BiroAndras #96
    "Azon a 8MHz-en egy multitaszkos, kb ugyan azt nyújtó mint az alap ikszpé, de amúgy nagyon fasza kis Amiga OS3 valszeg 100X gyorsabb!;))))"

    Nem nyújtja ugyanazt, ezt garantálom. Csak nézz utánna alaposabban.
  • BiroAndras #95
    "win 98-at használok már évek óta.Nem is kell ez a geci XP.A legkirályabb a Norton commander volt.Nem is fagyott annak idején a gépem."

    Akkor te vagy hülye vagy, vagy rettentően igénytelen. Még a leg elvakultabb linux fanatikusok is elismerik, hogy a 9x-hez képest a 2K/XP hatalmas fejlődés volt.
  • saxus #94
    Beteg állatok.

    Erről most kb az jutott eszembe, mikor valaki kipróbálta, mi a legkisebb méret, amivel Win95 hajlandó futni, asszem vmi, 4.7 mega volt. Anno kipróbáltam én is, én kerek 5 megára tudtam lenyomni VMWare-ban, de rájöttem, hogy elbasztam, mert elfelejtettem leUPXelni, úgy pedig lehetett volna kb 3.5 is.

    Egyszer kaptam vhol Win99-t is, azzal 33 mega volt a rekordom. XP SP1-l 80.6 megás windows könyvtárat el tudtam érni kép. Sajnos hitelesebb fényképem nincs róla, nincs digitális kamerám. Ezt amúgy szintén lehetne még überelni UPX-l. Majd egyszer :)
  • Aspirin #93
    Asszem puffertúlcsordulásom van.
    Végigolvastam az összes hozzászólást.
  • TDav1d #92
    Majd a Vistát kell egy ilyen ráerőszakolni ilyenre az érdekesebb lenne
  • IMI0910 #91
    bocsi tegnap már nem néztem vissza ide a 4 gb ramot azért használom mert egy felsö kategoriás gépem van és normális memoriát akartam venni hozzá és ezt ajánlották 4 db kingston A 1 ghz 400mhz memoriát teljesen kihasználni persze nem tudom de ha felteszed a panda 2006 virusvédöt akkor észlelhetö hogy 2 gb már nem igazán elég föleg hogy nem 1 vinyo van a gépemben hanem több