Berta Sándor

5 éves a Windows XP

A Windows XP 2001. október 25-én került a boltokba. A bevezető kampány Madonna Ray of light című dalára és a "Mai naptól minden könnyebb lesz" mottóra épült. Azonban a várt roham elmaradt, az új operációs rendszer fokozatosan szorította ki elődeit a piacról.

A két fő változat a Windows XP Home Edition és a Windows XP Professional Edition végleg szakítottak a DOS-korszakkal. Később aztán megjelent a Windows XP Media Center Edition (MCE) és a Windows XP Tablet PC Edition, majd az x64-es változatok. Az XP - sok funkció mellett - leginkább a kötelező aktiválásban különbözött az elődeitől. Persze hamarosan ezt a védelmet is kijátszották, megjelentek a sorozatszám generáló programok. Közben pedig megjelent előbb az egyes, majd a kettes szervizcsomag is. Különösen az utóbbi keltett nagy figyelmet, mert megpróbált gátat szabni az egyre nagyobb vírusáradatnak.

Napjainkra a Windows XP az SP2-vel egy kiforrott, jól használható operációs rendszerré vált, azonban utolérte a végzete: gőzerővel megindult utódjának, a kezdetben Longhorn kódnevű Vistának a fejlesztése. A Microsoft pedig most igyekszik ötvözni a Windows XP öt éves jubileumát és a Vista hónapokon belüli megjelenésével. A redmondi konszern ugyanis újfajta kuponakciót indít, amelynek keretében a ZDNet híroldal információi szerint azok, akik idén október 26 és 2007. március 15. vásárolnak egy új számítógépet a Windows XP operációs rendszer valamelyik változatával vagy az Office 2003 irodai szoftvercsomaggal, azok kedvezményes áron vagy ingyen válthatnak majd a Vistára, illetve az új, szintén jövő tavasszal megjelenő Office csomagra.

Az úgynevezett Express Upgrade folyamatban szinte csak és kizárólag a számítógépgyártók vesznek részt. "Arra számítunk, hogy az átváltás sok esetben ingyenes lesz vagy csak minimális díjat kell majd fizetni érte" - nyilatkozta Brad Brooks, a Microsoft Windows termékmarketing részlegének menedzsere.

Egy a kedvezményes időszakban megvásárolt és Windows Media Center 2005 operációs rendszert futtató PC lehetővé teszi majd a Windows Vista Home Premium verzióra való váltást, míg Windows XP Professional, Tablet PC és x64 operációs rendszereknél a Vista Business-re való átállásra lesz lehetőség. A Windows XP Home operációs rendszert futtató új PC-knél a Vista Basicre vagy a Vista Home Premiumra való átváltás esetében a szokásos frissítési összeg felét kell majd kifizetni.

A Microsoft tájékoztatása szerint egyébként szinte az összes nagyobb PC-gyártó kínál majd kedvezményes Vistára való átváltást lehetővé tévő csomagokat. A fejlesztői változatok esetében a cég külön 14 eurót akar felszámolni, ráadásul amennyiben valaki Windows XP Homeról Vista Home Basicre vált akkor körülbelül 60, ha pedig Vista Home Premiumot akar, akkor kereken 90 eurót kell pluszban fizetni. Az Office esetében kuponokat kapnak majd az új PC-ket vásárlók és ezeket válthatják be jövő tavasszal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #55
    "Windows Vista 32 bites kb. 6,5 GB-os a 64 bites változat kb. 13 GB-os lesz."

    Csak a telepítéshez kell neki ennyi hely. Utánna kb. 5 giga mindkét változat.
  • Neurotoxin #54
    Happy Birthday XP:):)
  • Mardel #53
    Erre szokták mondani, hogy az igazság már csak ilyen.
  • NEXUS6 #52
    Ááááááááááááá!

    Ez fájt!
  • Mardel #51
    2005 júniusában egy kis vitám volt linuxról, másik fórumon egy sráccal. Most belinkelem a válaszát név nélkül.

    Nem. Azért szar, mert egy csomó mindent nem támogat. Pl. olyan progi nincs, mint az Alcohol vagy a Daemon. Nincs directx, az újabb hardware-eket nem ismeri, nem kezeli jól. Nincs egy normális fájlkezelő, mint a TotalCommander. (Krusader egy fos ahhoz képest.) A legtöbb beállításhoz napokat kell a neten keresgélned, aztán órákat pöcsölni a konfig fájlokkal. (Mert persze ahhoz a disztróhoz semmi nincsen normálisan leírva, amit te használsz, csak egy másikhoz.) Ezenkívül a linuxosok mind azt fújják, hogy a te verziód, szar, használd ezt, meg azt.
    De a legnagyobb szarság, hogy nincs minden fájlnak kiterjesztése. Ennek semmi haszna nincs, hátránya viszont rengeteg.

    Szóval. Ha még szövegszerkesztésre, meg netezésre _talán_ jó is lenne, minek használjam azokra, mikor ugyanúgy megszerzem a windowst ingyen programokkal, mindennel együtt, és abban minden megvan, amire a felhasználónak szüksége van?

    (Ja és próbáltam új kde skint is felrakni... Hát nem egy leányálom. Nem is sikerült, csak 1-2 szart feltenni, mert a többi inkompatibilis. Hát persze, mit is vártam? :D)

    Programozásra jó. De mi a francnak programozzon valaki egy olyan rendszerre, amit csak programozók használnak, (meg pár fanatikus,) és még csak pénzt se kap a munkájáért, mert természetesen mindez open-source.
  • NEXUS6 #50
    Olvasva a hozzászólásokat, egyszerűen hihetetlen micsoda agymosást csinált itt a M$!!!
    Sürgősen kezdjetek el utána nézni a dolgoknak, csak azt tudom mondani.

    A börtön akkor záródik be körülötted, amikor már nem abban gondolkodsz, hogy hogy lehetne minden másképpen, hanem hogy mi van.
  • Emmegki #49
    "Elég gyenge ez az autóipari hasonlat, főleg, hogy mindenki (nem csak a microsoft) a korábbi verziókra épít."

    Ha szerinted minden gyár újratervezi az autóit az utolsó csavarig, tartsd gyengének nyugodtan. Az autóipar ugyanúgy működik mint a szoftveripar ebből a szempontból.
  • Emmegki #48
    "1999-i ennyi céget/technológiát vásároltak meg"

    Megtehetik. Az Adobe megvette a Macromediát, a Google a Youtube-ot, a cégeknél előfordul az ilyen. Ez volt a legjobb döntés, egyből kiforrott komponenseket kaptak, nem nekik kellett fejleszteni és tesztelni, stb.

    "Folyik a "fejlesztés" ezerrel;)))"

    Akkor kevesebbet lehet sírni a "tele van buggal mert Microsoft termék" unalomig ismételt érvet felhasználva. Tiszta unalom, mi?

    "Fizetős Os-terén egyedülállóak (értsd egyedül vannak) és milliárdokat raknak zsebre, mennyi akkor az általuk forgalmazott OS reális ára, ha más közben nem képes ilyenből megélni ezen a piacon? Meg tudod mondani?"

    Nem, mert nem tudom a fejlesztés költségét. Biztos olcsóbb, de nem tudsz neki mit csinálni. Azaz egy dolgot tehetsz: feltelepíted a Linuxot.
    Más nem tud megélni? Azért, mert más nem tudja ugyanazt nyújtani.
  • BStage #47
    "tehát vagy megveszed, vagy nem"

    miért, ki kényszerit rá? Nálunk (nagyvállalat) minden évben megvizsgáljuk a linux, openoffice bevezetésének lehetőségét, aztán maradunk a winnél, mert elképesztő összegekbe kerülne a programok újbóli kifejlesztése/migrálása mivel nincsenek normális alternativák rá, a felügyelethez százmilliós befektetés szükséges, hogy linuxra vásároljunk olyan szoftvereket, amikkel megközelitőleg hasonlóan lehetne kezelni a gépeket mint a wineket egy alaptelepités után...
    Most akkor minket a ms kényszerit a monopolhelyzetével bármire is? Fenét. Egyszerűen ő gyártja az egyetlen olyan oprendszert és platformot ami normális üzemeltetési költséggel és szoftver ellátottsággal elviszi a vállalatot. Ennek semmi köze a monopolhelyzethez, inkább a konkurencia használhatatlanságát kell ezért okolni. Hiába van valami ingyen, ha alkalmatlan a feladatra, inkább kifizetjük a win "horribilis" árát, mert az még mindig aprópénz, mint a konkurencia...
  • rotator #46
    "...ha megnézed a DVD forgalmazók milyen nagyot hasítottak a piacon azzal, hogy a magyar viszonyokhoz igazították az árakat..."

    Közben megölve ezzel a DVD piacot, nálunk gyakorlatilag szinte már mindent csak bóvli kiadásban dobnak piacra (ha egyáltalán megjelenik), mondjuk nem az abszolút felesleges és unalmas extrákat hiányolom, de igencsak silány termékekkel kápráztatnak el minket a t. kiadók a külföldön megjelent példányokhoz képest.