Gyurkity Péter

2010 utánra csúszhat az AMD hibridje

Az általános feladatokat ellátó processzort és grafikus vezérlőt egyaránt tartalmazó hibrid megoldás a korábbi ígéretekkel ellentétben a következő évtizedben kezdheti meg hódító útját, az AMD szerint azonban a folyamat megállíthatatlan.

Phil Hester, a processzorgyártó technológiai igazgatója még a CES alatt, az InfoWorld-nek adott interjúban beszélt a fejlesztésről, valamint a mögötte álló elképzelésekről. Válaszaiból kiderült, hogy az érdekes fejlesztés némileg később érkezik majd, mint ahogy azt eddig remélték, de az is, hogy a vállalat egy mindent átfogó folyamat, az egész ágazatra kiható evolúció részének tekinti a processzorok és grafikus chipek összeolvasztását, amely a tömegek igényeit elégítheti majd ki.

Hester az annak idején még különálló matematikai társprocesszor példáját hozta fel, amelyre az idősebb fanatikusok még igen jól emlékeznek. A lebegőpontos számításokra szakosodott chipeket ugyanis sokáig nem integrálták az asztali chipekbe, mivel erre nem is volt igazán igény. A nyolcvanas évek végéről ismerős lehet az Intel 286-287 párosítás, vagy a Motorola 68000-68802 duó, amely szintén nem volt túlságosan elterjedt megoldás. Előbbi vonalon a 486-sorozattal szűnt meg végleg a különállás, ami az AMD szerint most megismételhető, csak éppen a grafikus vezérlőkkel.

Az elgondolás szerint a felhasználók nagy többségének nincs igazán szüksége a különálló grafikus kártyák teljesítményére, így az integrált megoldások hamar népszerűvé válhatnak. A folyamat napjainkban is zajlik, hiszen sokan használnak integrált vezérlőt magába foglaló alaplapokat, amelyek a játékok kivételével minden feladat elvégzésére ugyanúgy alkalmasak. A hibrid processzorok - Fusion projekt - megjelenése a 3D-s teljesítmény növelését jelentené ezeknél a termékeknél, amelyek egyfajta átmenetet képeznének, főként az operációs rendszer (például az Aero felület a Vistában) és a felhasználói szoftverek igényeit kielégítendő.

Ami a megjelenést illeti, itt némi késedelemmel számolnak a korábbi tervekhez képest. Az első prototípusok ugyan már 2008 végén elkészülhetnek, a sorozatgyártás azonban csak 2009 folyamán indulhat be, ami a megjelenést 2010-ben valószínűsíti. Technikai részleteket egyelőre nem árulnak el, így azt sem tudhatjuk meg az interjúból, hogy nagyjából milyen teljesítményt várnak az asztali, mobil és szerver szegmensbe egyaránt szánt fejlesztésektől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lee56 #21
    Nyilván nem az egész cég lenne veszteséges, de bizonyára nem szeretné egyik részvényesük sem, hogy a cég egyik leg populárisabb termékét ingyen osztogassák...
  • dez #20
    Inkább te vagy 15, ha azt hiszed, a procibiznisz az egy óvodai fogócska.
    Az meg ma már ténynek tekinthető, hogy a K8L jobb lesz, mint a C2D, csak esetleg te vagy alulinformált.
  • who am I 7 #19
    "ezek már K8L alapúak, ami az új mag-fejlesztés, és a leírások alapján újra jobb, mint az Intel fejlesztése (Core2"
    "De nem fog sikerülni neki kikészíteni az AMD-t.)"

    Te hány éves vagy?15?Mint egy kisgyerek aki hisz a gyerekmesékben.lol.Nem az a célja, hogy kicsinálja.De elég hosszú ideig fos volt az intel.most összekapták magukat ennyi.Én úgy tippelem, h egy absolute köv. generációs ámdéjig az intel lesz a jobb.2009?talán.
  • who am I 7 #18
    Gondolom, ha még jóval csökkentené a c2d árát nem 35%kal csökkene a profitja hanem mondjuk 60-nal, de még igy sem lenne veszteséges...az amd pedig igen csak veszteséges lenne..

  • lee56 #17
    Arról már nem is beszélve, hogy ugye intel sem szeretne hosszútávon veszteséggel üzemelni, még ilyen gonosz célból sem :)
  • sathinel #16
    Ez király) és ha szinte mindent tud csinálni 1 mag( hang, videó, ... ) és elég kicsire leviszik akkor jöhetnek a többmagos rendszerek) Az SGI csinált egy videókarit ami ilyen elven működik, de ott csak grafikai feladatokról volt szó. 100Gigás naprendszert realtime forgat, mozgat. Az elv abból indult ki hogy mi a legegyszerűbb működő grafikus egység, és ezt sokszorozzuk meg(eléggé rövidrefogva).
  • lee56 #15
    Mer bizonyára mindenki mindenhol c2d-t venne mint a cukrot, jót nevettem :)
  • fade2black #14
    Nagyon remélem....

    Én nemérzem azt Intel nagyon próbálna betenni MDnek. Ha akrna megfelezné a C2D... árát köv2évben 0szaldós lenne AMD meg tönkremenne pápá.
  • dez #13
    CIKKHEZ:
    "Az általános feladatokat ellátó processzort és grafikus vezérlőt egyaránt tartalmazó hibrid megoldás" -- Ejj, hát még mindig nem jött le a kedves cikkírónak, hogy itt nem egyszerű integrált videovezérlőkről van szó? Az(ok) a mag(ok) nem csak GPU lehet, hanem vektorprocik, video- és hangfeldolgozó egységek, és más speciális feladatokat ellátó magok. Az AMD xPU-nak hívja őket, ahol az x jelzi a sokféleséget. Ajánlom figyelmébe: Fusion prezentáció

    "Motorola 68000-68802 duó" -- inkább: 68020-68881 duo, vagy 68030-68882 duo
  • dez #12
    Átmeneti.