Gyurkity Péter

AMD hivatalos útiterv 2007-2008

Az AMD nyilvánosságra hozta az elkövetkező két évre szóló útitervét, amelyben mindhárom terület - szerverek, asztali számítógépek és mobil megoldások - újdonságait megemlítik. Érkezik a DDR3 és a HyperTransport 3.

Az elemzőknek tartott négyórás tájékoztatón végre hivatalosan is közölték a 2007-es és 2008-as évre vonatkozó terveket. Nagy meglepetést nem okoztak, mivel többnyire a korábban kiszivárgott értesüléseket erősítették meg, mégis előrelépést jelent, hogy mindezt maga a gyártó közli. A DDR2 memória egészen 2009-ig tarthatja magát, de már két éven belül lezajlik a generációváltás, amelyet a négymagos chipek megjelenése előz majd meg.



A szerverek terén elsőként a nemrég bemutatott négymagos Opteronokat említik meg, amelyek Barcelona és Budapest kódnéven érkeznek 2007 közepén. Ezek még a jelenlegi DDR2-re támaszkodnak, a Budapest azonban már a HyperTransport 3.0-val jön, míg a Shanghai kódnevű utód valamikor 2008 elején, továbbra is DDR2-vel. Érdekes, hogy a szerverprocesszorok útitervében nem említik az FB-DIMM, illetve a DDR3 technológiát. A mobil platformnál (Turion és Mobile Sempron chipek) a Centrinóval folytatott verseny kapja a főszerepet, 800 MHz-es DDR2-vel, 802.11n Wi-Fi, HyperTransport 3 és DirectX 10 technológiával. Utóbbiak támogatása csak 2008-ban valósul meg, kiegészítve a PCI-Express 2.0-val és a Displayporttal, míg a HDMI-támogatás már jövőre készen áll majd.



Az asztali vonalon szintén 2007 végén, illetve 2008 elején jönnek a fontosabb változások, a már említett megoldások támogatása. A CrossFire, vagyis két grafikus kártyát támogató chipkészletek már 6-8 hónapon belül kezelni fogják a PCI-Express második, illetve a HyperTransport harmadik változatát, míg a DDR3, a Socket AM3 foglalat, valamint a DirectX 10-et támogató integrált grafikus vezérlők megjelenése 2008-ban várható. Az egyes processzorcsaládokról nem esik szó, de azt már tudjuk, hogy az Agena és Kuma néven jelzett négymagosok jövő év közepén érkeznek, kiegészülve az újabb ikermagos változatokkal, az év végén pedig az egymagos példányokkal (Spica).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #12
    "A szerverek terén elsőként a nemrég bemutatott négymagos Opteronokat említik meg, amelyek Barcelona és Budapest kódnéven érkeznek 2007 közepén."

    07Q2-re van kiírva, nézzetek utána.

    "az Agena és Kuma néven jelzett négymagosok"

    A Kuma 2-magos, nézzetek utána.
  • dez #11
    Akkor már ez a kép se maradjon ki:
  • Sanyix #10
    A drautkoszorú azé van benne, hogy ezt belesz a flashmemória témája :)
    Szal azért raknak bele flashmemóriát, hogy gyakran kelljen cserélni a vinyót (mert ugye a flashmemóriára nem lehet akárhányszor írni), és dőljön a gyártóknak a pénz.
  • Gerygrey #9
    Ez régóta így van nem? Legalábbis nekem úgy rémlik hogy láttam már venice meg san diego magos procikat. Mondjuk épp a négymagos opteron lesz budapest, úgyhogy nemsok házi gépbe kerül majd ilyen proci, sajnos.
  • HUmanEmber41st #8
    Másik SG cikkben pedig tudósítanak olyan RAM-ról, mely megőrzi az adatokat áramszünet esetén is. Majdenm olyamn gyors, mint a mostani RAMok.. Ilyeneket kellene erre a hibrid megoldásra tenni.
  • kandeláber #7
    Amiben van flash memória is.
  • pedrohsi #6
    flashmemóriával felturbózott vinyó, ha erre gondoltak
  • Aspirin #5
    De mi az a HYBRID HARD DISK DRIVE ?
  • mikloss #4
    ja ha megnyerem a lottót én is kitapétázom vele a falat :)
  • lee56 #3
    Csak ezért veszek majd egyet, és kirakom a polcra dísznek