Gyurkity Péter

Az USA-ban építi fel új üzemét az AMD

Méretes támogatást kaphat a processzorgyártó New York államtól, amennyiben 2009 előtt megkezdik az új gyártósor felépítését. A beruházástól a termelés 50 százalékos növekedését várják az évtized végére.

A speciális megállapodás értelmében amennyiben 2007 júliusa és 2009 júliusa között kezdik meg az üzem felépítését, az állam összesen 650 millió dollárral segíti a beruházást, ami nem kis támaszt jelentene a cégnek. Ehhez azonban a terv betartása szükséges, ami a gyártónak is érdeke, hiszen az évtized végére többek között a kibővült kapacitásra is építve szeretnék megközelíteni az Intelt, minden eddiginél szorosabb versenyt kezdeményezve.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A teljes összegből 500 milliót az építkezésre fordítanának, további 150 millió pedig a fejlesztési és kutatásai feladatokra költhető az elkövetkező öt évben. New York állam emellett 250 milliót adókedvezmények formájában enged el, ezzel is igyekeznek megkönnyíteni a célterület kiválasztását. Amennyiben megvalósulnak a beruházással kapcsolatos tervek, az AMD jelentős mértékben növelheti gyártási kapacitását, az állam pedig 1200 munkahellyel gazdagodhat, amelyből az építkezés és egyéb közvetett feladatok révén további ezrek húzhatnak hasznot.

A vállalat részéről elhangzott nyilatkozata szerint egyelőre még nem született meg a végső döntés, de bíznak a vásárlói igények növekedésében, amely megalapozza majd a bővítést. Elképzelésük szerint az építkezés a szokásos ideig, egy évig tart majd, a teljes berendezés, a munkába állítás pedig további egy évet vesz igénybe. A gyártás 2010-ben kezdődhet meg, ez viszont lehetővé teszi majd, hogy a 2008-as becsült eredményt rögtön 50 százalékkal fejeljék meg.

Ami a közeljövőben esedékes újdonságokat illeti, az ikermagos Athlon 64 X2 6000+, valamint az egymagos 4000+ a hírek szerint 2007 elején jelenik meg. Előbbi 3 GHz-en fut, 2 MB másodszintű gyorsítótárat foglal magába, fogyasztása 89 watt. Utóbbi órajele nemhivatalos információk szerint 2,6 GHz, a gyorsítótár pedig mindössze 512 kB.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #7
    Most olvasom: New York-ban a bürokraták betiltották az éttermekben a hidrogenizált dúsított olajszármazékok (talán jó fordítottam le) használatát. Na ez az amiről beszélek a NANNY STATE. OK, ha a szakemberek azt hiszik, hogy nem jó az egészségnek, akkor irják az étlapra, hogy XYZ doktorok azt állítják, hogy káros és kész, de ne mondja meg, hogy nekem mit szabad ennem, ne tiltson nekem semmit amivel mást nem veszélyeztetek. Ha én akarom az egészségemet károsítani ez az én dolgom, nem az államé. Felnőtt emberek vagyunk vagy mi a szar? Minek nekünk ilyen NANNY.
  • BlackRose #6
    Hogy ne legyen "értészavar", nem gyenge államot akarok én hanem korlátolt államot. Az államnak megkell legyen a megfelelő hatalma, hogy eltudja végezni a feladatát, erőss állam OK, de korlátolt erőss állam. Az amit én nem tartok jónak, hogy ez a feladata nem korlátolt, azt csinál amit akar, azt szabályoz amit akar. Azt csinál amire nincs joga, mert amire neked vagy nekem nincs jogom arra az államot sem hatalmazhatjuk fel, hogy helyettünk végezze, és az államot a polgárai alapítják, tehát azok hatalmazzák fel, nem fordítva, bár szerintem így kellene, hogy legyen. Szabadságban így van. Persze az államot errefelé bár úgy mondják, hogy Szent István király alapította, a Pápa és a Szentszék áldásával (akitől a koronát kapta) azok pedig az Isten áldásával tették ezt, mert ugye a Szentszék az Apostoli szék, a Pápa Szent Péter örököse, Szent Pétert pedig Isten nevezte ki... tehát az állam a hatalmas (Isteni) az osztogatja a népnek a jogot.

    Ez így nincs rendben, ez így nem szabadság.

    Erőss állam, de korlátolt. Ugyanakkor ha tovább vinnénk a vitát akkor belevágnánk a federalizmusba, vagyis, abba a kérdésbe, hogy a közösség mennyire kell önnáló legyen, vagyis a közintézeteket mekkora közösség kell, hogy alapítsa (mert OK lehet, hogy nem lehet minden privát), de szerintem a közoktatás, kulturális intézmények maximum megyei de inkább városi nagyságrendűek kellene, hogy legyenek, nem államiak, ugyanis az állam nagyon messze van az emberektől, nagyon messze van az adott közöségtől.

    Borzasztó, hogy az integrációt sokan úgy képzelik el, hogy egyesülés, pedig az integráció az két nem egységes dolog egymásmellettlétét jelenti. Két ember mindég két ember marad, még ha integrálódik vagyis közösségbe él akkor is, nem lesz egy nagy ember, nem ugyanazt szereti, nem ugyanazok a szükségletei stb. az EU egyébként itt hibázik a legnagyobbat. Miért kell egy Magyarnak úgy élni mint egy Németnek vagy miért kell ugyanazt tanulnia a suliban, nem biztos, hogy a közösségének és neki arra van szüksége, nem biztos, hogy az az izlése sem vagy az életfilozófiája. A multikulturális környezet nem azt jelenti, hogy több kultúra egybeolvad és a nagyobb győz, hanem azt, hogy egymás mellett élnek, fejlődnek és egymást gazdagítják.

    Ja és nem a multiktól kell védeni a népet, hanem a szabadságot kell védeni, mert ha szabadság van akkor a multik sem különbek senkitől, a pénzük és erőforrásaik gazdasági előnyt adhatnak nekik de csak akkor ha ki tudják használni - ha nem akkor veszíteni fognak (megérdemelten), politikai előnyt csak a korlátlan állam adhat nekik, nem a pénzük és nem az erőforrásaik, csupán az állam.

    Nézd van két ember, az egyiknek van puskája a másiknak nincs. Tehát az első előnyben van, nagy előnyben. Most ez a puskájával mehet vadászni, neki lesz hús az asztalon, a másik is vadászhat de hátrányos helyzetben van. Az állam itt nem szabad beavatkozzon mert semmi joga. Ugyanakkor ha az első leakarja lőnni a másikat, na itt az államnak ezt meg kell akadályozza, mert ez esetben az első (a puskatulajdonos) a másik szabadságára, életére tör. Ugyanakkor egy idő múlva az első rájön, hogy ketten gyorsabban tudnak pl. házat építeni és közösséget köt a másodikal, vagy megosztja vele a vadat, vagy kölcsön adja neki néha a puskát. Na most mindketőjüknek jobb, és mivel a másodiknak is van ideje vadászáson kivül másra is, esetleg barkácsol egy puskát, vagy valamit amit valakivel elcserél egy puskáért. Na most már mindkettőjüknek van puskájuk, de nem úgy, hogy elvették egymástól (mert ezt nem tehetik, az államnak az a dolga, hogy megakadályozza az ilyen dolgot), értéktermelésből lett a másiknak is puskája, méghozzá az első segítségével. Most már mindkettőnek van puskája, tehát más az elsőnek sem kell osztani vele a vadat, oszthatják valakivel akinek nincs vagy elcserélhetik valamié vagy barkácsolhatnak valami értéket amit használhatnak vagy szintén elcserélhetnek... stb.

    Na ez nagyon ügyetlen és egyszerű mese, de alapjában működik. Értékteremtés az egyetlen reális dolog a jobb életre, az elosztás nem. Elosztás esetében egy kalácson osztozkodunk, ha mindenki viszont értéket teremt akkor mindenkinek több jut, senkinem sem jut kevesebb. És ez akkor működik igazán jól ha együttműködünk, ha közösségben élünk, ha munkamegosztás van.
  • NEXUS6 #5
    Én úgy látom, annak ellenére hogy jól elvitatkozunk, a lényegben, abban ami talán nem is került szóba, valójában egyetértünk.
    Arra gondolok, hogy olyan társadalomra van szükség, amely felelősség teljes, gazdasáhgilag is önálló egyéneken, családokon, vállakozásokon (alapvetően kis és közepes) alapul. Valójában amikor én az állam erősítésére gondolok azt azért mondom, mert csak egy erős állam képes az egyének, a családok és a kisebb vállalkozások önállóságát, függetlenségét, autonómiáját és szuverenitását, egyszóval szabadságát biztosítani a nagyobb gazdasági szereplők, pl a multikkal szemben.

    Egy ilyen állam felelősséggel ellát minden olyan feladatot, amivel megteremti az infrastruktúrát, a társadalom alapjait. Közút fejlesztés, közegészségügy közoktatás, kultúrális intézmények stb.

    Jelenleg az állam minden olyan intézményt eldob magától, amivel az embereket támogathatná, az olcsóbb állam a költséghatékonyság, dereguláció, racionalizálás meg mindenféle jelszavakkal. Eközben az állam olyan gazdasági szereplőket támogat azoknak nyit utat, akiket fékezni kellene. A nagyvállalatoknak, multiknak, mert ő maga nem hajlandó, nem képes megszervezni az ország gazdaságát, így átengedi nekik a terepet.

    Ezek a nagy vállalatok pedig nem jótékonysági intézmények, ha nem is direkt tesznek a társadalom az emberek ellen, pl a leszorított munkabérekkel, a kiszorított szakszervezetekkel, de nem különösebben érdekli őket a dolog, ha csak valaki nem koppint az orrukra.
    Már pedig csak az állam képes rá.

    Erre az egészre jó példa, a legutóbbi nagy botrány az átcimkézésekkel.

    Te máshol húzod meg a határt, de lehet hogy csak a retorikában van különbség, de hát ugye azért jó egy ilyen vita, hogy ezeket tisztázzuk;)
  • BlackRose #4
    Na látod Nexus6, erről vitatkozunk, ez az intervencionalizmus. Most New York állam az adófizetők pénzét költi azért, hogy az AMD-t odacsábítsa, miközben erre csak azért van szükség, mert New York a legszocialistább állam az USA-ban, a terhek, az adók, a szabályzások sokkal nagyobbak mint pl. Oregonban vagy akármelyik államban, esetleg Connecticut-on kívül, és az AMD-nek ez miatt esze ágában sincs oda építeni, mégha esetleg minden más infrastruktúra és erőforrás a legmegfelelőbb akkor sem. És most az AMD oda építi a gyárát, de nem azért mert az a legmegfelelőbb hely, hanem mert kap valamit. Idővel ez a valami már nem lesz (jönnek az új politikusok, akiknek ez már nem fontos, mert valami újabb hasonló dologra koncentrálnak, hogy politikai pontokat szedjenek maguknak) és akkor az AMD észbekap, hogy jobb helyen is építhet gyárat, és akkor ezt majd becsukja vagy leszűkiti (persze akkor már az AMD-t fogják hibáztatni, nem az államot nem a politikusokat, akik egyébként a más pénzét költve voltak a hősök amikor bejelentették, hogy jön az AMD), miáltal egy csomó ember munkahelyét veszíti.

    Ugyanakkor az AMD aki nincs rászorúlva most itt kap 650 milliót az államtól, miközben pl. a 5 embert foglalkoztatő kiscég amely nehezen tud sikeres lenni, nem kap semmit, sőt az ő által fizetett adóból adnak most az AMD-nek. Na most akkor jó az intervencionalizmus, az állam nagy felesleges szerepe vagy nem?
  • lee56 #3
    Ezért szeretem az sg-t, minőségi hozzászólások ezreit lehet olvasni és az ember azt se tudja, hogy sirjon vagy nevessen, talán mind2 egyszerre.
  • Zenty #2
    Jól be vannak öltözve a mérnőkök egyben a takarítók is? :D
  • NEXUS6 #1
    Hú de kiba jól néznek ki ezek a díszletek!!!
    Melyik sci-fi-ből valók?