Gyurkity Péter

Újragondolja termékjelöléseit az AMD

Távol-keleti értesülések szerint a processzorgyártó elérkezettnek látja az időt a többnyire értelmét vesztett PR-jelölések elhagyására, ám azt még nem tudni, hogy mi jöhet helyette. Az Intel ismét árháborúra készül.

A HKEPC ezúttal arról spekulál, hogy a legújabb fejlesztések megjelenésével gyakorlatilag értelmét veszítette az éveken át többé-kevésbé sikeresen használt PR (Performance Rating) osztályozás. Ennek használata különösen a hamarosan bemutatkozó négymagos asztali chipek esetében lenne egyre furcsább, így a vállalat nagy valószínűséggel új besoroláson töri a fejét. Erről azonban már nem szól a fáma, így megmaradunk a találgatásnál.

A PR annak idején azt az apróságot volt hivatott elfedni, hogy az AMD az órajel tekintetében megrekedt a 2 GHz környékén. Ez ugyan egyáltalán nem jelentett rosszat, hiszen az Athlon 64 processzorok igen jól sikerültek és felépítésüknél fogva nem is volt szükségük nagyobb frekvenciára, ám az átlag felhasználók úgy érezhették, hogy a cég lemaradt az Intellel folytatott versenyben. A nagy rivális azonban maga is súlyos akadályokba ütközött az órajel emelésénél, ami ráadásul jóval érzékenyebben érintette őket, így végül szintén átálltak egy új osztályozási rendszerre, amelyben három, illetve négy számjeggyel jelölik az egyes processzorokat.



A lap azt sugallja, hogy az első negyedévben megjelenő Athlon 64 X2 6000+ az utolsó lehet a sorban. Ez a változat már a tekintélyes 3 GHz-es órajelen fut, még 90 nanométeren készül, fogyasztása pedig 89 watt. A többi újdonság mind alacsonyabb számozást kap, 2007 harmadik negyedévében pedig már érkezik az új generáció, az Agena és a Kuma, amelyekről eddig alig jelent meg némi információ. Az új osztályozásra is születtek azonban ötletek, az AMD számára itt jól jöhetne az Opteronok jelölése, amely kellőképp jelzi az illető chip besorolását és felépítését, milyen szerverbe szánják, hány magot tartalmaz, stb.

Időközben egyre biztosabbnak tűnik, hogy az Intel jövőre ismét nagy árháborúra készül, drasztikus árcsökkentésekkel nyitva meg a sort. Egyes források szerint a Core 2 Quad Q6600 851 dollárért lesz kapható kezdetben, ez azonban röpke három hónap alatt 530 dollárra zuhanhat. A harmadik negyedévben érkező Q6400 4-500 dollár között jelenhet meg, valószínűleg ez is követi majd a trendet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Aspirin #47
    Dehogyisnem. Akkoriban egy ECS K7S5A vason nyomultam 256 SD rammal, 850-es duronnal, egy 7,5 gigás UDMA33-as Quantummal, és egy S3 virgeDX/GX + Voodoo2-es párosítással. Ebben váltottam DDR-e 40 gigás Seagate ATA 100-as vinyóra és Voodoo Banshee-re, mert az már AGP-s volt. Majdnem kétszer gyorsabb lett minden!
  • maestro85 #46
    Azért szerintem nem teljesen így van. Anno az SD és DDR között sem volt nagy különbég a legelső megjelenéseknél. Nekem még most is a legelsők közötti Abit KG7-esem van, ugyhoyg konkrétan tudom, hogy nem egy szélvész a memóriakezelés. Pedig még ráadásul tuningolva van. (144MHz@288DDR) Várni kell majd míg megfelelően optimalizálják majd a rendszereket, ez az amire várni kell szerintem.
  • NEXUS6 #45
    Igen ezért lennének az eladók, de azért ne ringasd magad hiú ábrándokba, elég kevésnek lehet szakvizsgája közüllük "különböző gyártók által forgalmazott CPU-k összehasonlító teljesítmény-analízise" nevű tárgyból.;)))
  • aqua #44
    Tulajdon képpen azért vannak az eladók az üzletben hogy rávezessen mire is jó ez. Elmondja mi mire előnyös, és ha tudod mire szeretnéd akkor mit válassz. És legyünk őszinték, a mai 3ghz környékén üzemelő gépek már mindenre jók csak a memórián vagy a vidón kell változtatni. Most már sokkal inkább a fogyasztásra kellene koncentrálni lásd--> közel 100w csak a proci. Igaz AMD utitervben már láttam 40w körüli értéket is a 2007 évre. Az intellel mi a helyzet ezen a téren tud errőlvalaki valamit?
  • Gerygrey #43
    Szerintem tökjó ez a káosz, egyre kevesebben fognak tudni lépést tartani a hardverpiaccal, és jó sokat lehet kérni egy gépösszerakásért.

    Egyébként az átlagembernek a megahertz/pr érték sem mond már semmit. Múltkor beszélgettem egy sráccal, aki amúgy még nem is annyira hülye a dolgokhoz, szóbakerült hogy vettem új gépet, megkérdezi milyen. Kezdem sorolni, hogy amd a64 3800+ satöbbi, erre ő: "-és az pentium hányas?" Na erre nem nagyon tudtam mit mondani. Nagyon sokan nem tudják már most hova tenni ezeket a számokat hogy mondjuk 3800+, de ezután ha ilyen hülye kódszámok lesznek a típusjelölések mint a videokariknál, akkor marha nehéz lesz még egy nem annyira laikusnak is procit választani. Addig volt jó amíg a boltban volt 286-os, 386-os meg 486-os gép, tudtad hogy melyiket vedd ha belépőkategóriás, közepes vagy high-end gépet akarsz...
  • lee56 #42
    ...ha nagy zavar az a 1-2%-nyi visszalépés, kompenzálhatod a tuningal, ami azért csak jobban fog menni 65nm-es procin...
  • dez #41
    Hogy jön a 20 ciklus a éhes kapitalizmushoz? Nem lehet, hogy a gyártástechnológiához több köze van...? (Így jobb a kihozatali arány talán.)
    Annyit, és annyiért most sem veszünk, mint korábban. Ha semmit sem vennénk, nem jönnének ki semmivel, mert bezárnák a kaput.
  • dez #40
    De úgy lehetnének még gyorsabbak (ha elég jók hozzá).
  • Aspirin #39
    Persze-persze. Az AMD 65nm-es zsír AM2-je meg 20 ciklus alatt végzi el azt amit az elavult 90 nm-es 12-ből elintézett. És ki tartotta vissza az AMD-t hogy ne lépjen valami tényleg újat? Az éhes kapitalista p0f@ja!!! Csak ne jönnének állandóan olyan felhangokkal, hogy "ez nakünk júzereknek milyen jóóóóóóóóóóóóó!". Mintha nem mi fizetnénk mindent.
    Én személyesen ki vagyok az új tehnológiákra (PCI-x, SATA, DDR2), anno a PCI-AGP UDMA-ATA és SDR-DDR közt kézzelfogható jelentős teljesítménybeli különbségek voltak, és bojkottra bújtanám a júzereket
    Ha nem vásárolnánk a szemetüket akkor kénytelenek lennének valami tényleges előrelépést jelentő újításokkal előállani.
  • Sanyix #38
    Talán mert egy vadiúj technológia a 3-4 évessel szemben? Amúgy az hogy nincs integrálva meg is fog látszódni nemsokára.