SG.hu

A Sun nyílt forráskódúvá teszi a Java technológiát

A Sun nyílt forráskódúvá teszi a Java technológiát, és a NetBeans, valamint a Java.net közösségeken keresztül GPLv2 licenc keretében közzéteszi a forráskódot.

SANTA CLARA (Kalifornia), 2006. november 13. - A Sun bejelentette, hogy GNU Public License licenc (GPLv2) keretében nyílt forráskódúvá teszi a Java technológiát. Mostantól hozzáférhetőek a Java platform Standard Edition (Java SE) forráskódcsomagjának első elemei, illetve a Java Micro Edition (Java ME) implementációja. A Sun emellett GPLv2 licenccel adja ki a Java platform Enterprise Edition (Java EE) változatát is. A Java EE eddig a GlassFish projekt keretében CDDL-licenccel (Common Development and Distribution License) volt elérhető.

A mostani az egyik legnagyobb, a GPL licenc keretében biztosított, forráskód-közzététel (a GNU/Linux operációs rendszert ugyanezzel a licenccel terjesztik). Ezáltal nyílt forráskódúvá válik a piac egyik legjelentősebb és legátfogóbb szoftverfejlesztő platformja. A Java platformot támogató mintegy 3,8 milliárd készülék is a technológia ugrásszerű fejlődését és mind szélesebb körű elterjedését tükrözi. A Java technológia a különböző termékek, a mobiltelefonoktól kezdve az intelligens kártyákon át a nagyvállalati alkalmazásokig és szuperszámítógépekig terjedő, széles palettájához kínál egységes szoftverfejlesztő platformot. A Sun reményei szerint a Java szoftverek nyílt forráskódúvá tételével a Java-technológia még az eddigieknél is jobban behálózza majd mindennapi életünket.

A Sun ma három jelentős szoftverkomponenst tesz közzé, amellyel a Java.net közösségben folyamatosan zajló Sun Java SE alapú fejlesztői munkát kívánja támogatni. Ezek: a Java HotSpot technológia, a Java programnyelvi fordító (javac) és a JavaHelp szoftver. Az újrafordításra alkalmas JDK (Java Development Kit) megjelenése a Sun szerint 2007 első felében várható.

Az OpenJDK projekt első két eleme révén a fejlesztők kisebb módosításokat hajthatnak végre a fordítóprogramon, új programnyelvi funkciókkal kísérletezhetnek, tanulmányozhatják a világ egyik legjobb virtuális gépének felépítését, hibajavításokat végezhetnek, új memóriakezelési és fordítási algoritmusokat fedezhetnek fel és próbálhatnak ki, valamint a JVM-et új hardverarchitektúrákra és operációs rendszerekre is kidolgozhatják. Az OpenJDK projekt révén a fejlesztők közvetlenül befolyásolhatják a JDK további megvalósításait, és társaikkal, egy nyitott közösségen belül együttműködve, a Java-technológiával eddig érintetlen területekre merészkedhetnek.

A Java.net közösségen belül érhető el a Sun Java ME implementációjának forráskódja, annak a platformnak az új generációja, amely jelenleg több mint 1,5 milliárd telefonkészüléken biztosít sokoldalú mobil adatszolgáltatást. A Java ME részeként a TCK-keretrendszer nyílt forráskódja is elérhető, amely a Java ME kompatibilitási tesztjeinek alapjául szolgál. Az év végén a Sun további forráskódokat tesz közzé, ilyen lesz például a Java Device Test Suite keretrendszerének kódja.

A Sun bejelentései között szerepel a GlassFish projekt forráskódjának kettős nyílt forráskódú licencen alapuló közzététele. A CDDL licenc mellett a GlassFish projekt 2007 első negyedévében GPLv2 licenc keretében is elérhetővé válik. A második licenc révén leegyszerűsödik a GlassFish-kódok együttes használata és megosztása más GPL licenccel rendelkező közösségekkel. A Java technológia egyetlen közös licenc keretében történő közzétételével a fejlesztők immár könnyebben megoszthatják egymással a Java SE, EE és ME legfrissebb verzióit.

A Sun a forráskódot előre elkészített NetBeans IDE projekt formátumban teszi közre, ezzel is támogatva fejlesztői közösséget. A NetBeans integrált fejlesztőkörnyezetében (IDE) jelentősen leegyszerűsödnek a JDK-fejlesztés kezdeti lépései. A NetBeans IDE mellett a Sun elérhetővé teszi a Sun Studio fejlesztőkörnyezetet is a HotSpot virtuális gépben működő platformspecifikus natív programkód kifejlesztéséhez. A mobil és beágyazott eszközök (Mobile & Embedded) fejlesztőközösségének támogatására a NetBeans Mobility Pack érhető el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ssdb #1
    :) helyes, jó 5let... terjedjen csak a GPL licensz. Egyébként a cikkiró a Wikipédiáról is szólhatott volna, melyben minden cikk szintén GNU Public Licensz-es :)