SG.hu

Virtualizált adatközpontokat tervez a Sun

Az informatikai környezetek virtualizálásában már több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező Sun felvázolta a virtualizálás új, hárompólusú megközelítését.

Ebben az olcsó, elterjedt technológiákat összehangolja fejlett, saját termékeivel és megoldásaival, majd kiegészíti a rendszer- és szoftverfejlesztésben jártas fejlesztőinek szaktanácsadásával. A Sun folyamatosan segít ügyfeleinek informatikai eszközparkjuk virtualizálás útján történő, az átfedéseket kiküszöbölő és az eredményességet fokozó, költséghatékonyabb kiaknázásában. A cég meglévő virtualizációs termékeinek és szolgáltatásainak kínálatát a mai napon újabb elemekkel bővítette.

Ilyen a CoolThreads technológiát alkalmazó Sun Fire T1000 és T2000 kiszolgálókhoz készült virtualizációs technológia, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók több operációs rendszert futtassanak párhuzamosan. Ezáltal az ügyfeleknél csökkenthető a kiszolgálók által elfoglalt hely, fokozható a kiszolgálók kihasználtsága és az adatközpontok hatékonysága. A jövő évtől kezdődően a Sun beleépíti a Xent a Solaris 10-be; a programkód jelenleg az OpenSolaris keretében hozzáférhető.


A Blackbox projekt keretében a Sun innovációs és hálózati informatikai tapasztalataira építkezve kifejlesztett egyszerű, azonnal használatba vehető, moduláris adatközpont azoknak a vállalkozásoknak az érdeklődésére számíthat, amelyek gyorsan és hatékonyan bevezethető, helyi személyzet nélkül üzemeltethető informatikai infrastruktúrát keresnek. A Blackbox szabványos szállítókonténerek mintájára kialakított moduljaiban komplett számítógépes környezetet biztosít számítási, hálózati és tárolóeszközökkel, illetve nagy teljesítményű táp- és hűtőrendszerrel. A Blackbox bárhol, bármikor gyorsan és rugalmasan bevethető.

A Sun virtualizált infrastruktúrájának magját a Solaris 10 operációs rendszer képezi, az egymagos kiszolgálóktól a teraflopok százait teljesítő, nagy számításigényre tervezett környezetekig. Egyetlen Blackbox konténer 240 db Sun Fire kiszolgálót tartalmazhat, amelyek a Solaris 10 operációs rendszer erejét a Sun kiszolgáló- és tárolótechnológiáival párosítva több mint 1,4 petabájt tárkapacitást és 15 terabájt DRAM-ot biztosíthatnak. A Blackbox a jelenlegi tervek és elképzelések szerint egy előre konfigurált, mindent tartalmazó, maximális kapacitássűrűségre, teljesítményre és hatékonyságra optimalizált, teljes mértékig környezetbarát és újrahasznosítható adatközpont.


A Blackbox projekt jelenleg a prototípus fázis végénél tart. A Sun már közösen dolgozik az első vásárlókkal, és a kereskedelmi változat megjelenését 2007 közepére tervezi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • benczurzs #2
    "15 terabájt DRAM" - ez akárhogy vesszük nem semmi.
  • Cat #1
    számítási teljesítmény kell? jön a Sun és lerak egy raklap szervert. Ez mekkora már :D