SG.hu

Kimagasló évet zárt a Sun Magyarországon

Kiemelkedően jó eredménnyel zárta a 2006-os pénzügyi évét a Sun magyarországi leányvállalata: az előző évhez képest 15 százalékos bevételnövekedést ért el a hazai IT piacon.

A vállalat bevételének 40 százaléka a korábban célterületként megjelölt infrastruktúra szolgáltatásokból származik. A vállalat teljes árbevételén belül a távközlési piacról származó bevételek aránya a legjelentősebb, emellett meghatározó a kormányzati, valamint a pénzügyi szektor megrendeléseiből származó árbevétel, melyek mindegyike növekedést mutatott a tavalyi év eredményeihez képest.

A Sun a tavalyi év látványos sikereit a kormányzati piacon érte el. Az ágazat résztvevői által megrendelt újabb infokommunikációs szolgáltatásoknak köszönhetően az elmúlt évben az államigazgatási üzletágból származó bevételek 25 százalékát adták a vállalat teljes bevételének, és ezzel 10 százalékkal haladták meg a 2005-ös pénzügyi évi teljesítményt. Az elmúlt év kormányzati sikereinek köszönhetően a Sun a hazai elektronikus kormányzati infrastruktúra kialakításának alapkövévé vált, s nélkülözhetetlen partner volt az elmúlt év e-kormányzati projektek tervezése és megvalósítása során. A vállalat a kis- és közepes teljesítményű kiszolgálók, a nagy megbízhatóságú tárolók, valamint a SOA megoldás biztosítása révén tanúbizonyságot tett a hazai e-kormányzati infrastruktúra kialakítása és kiszélesítése mellett.

Az elmúlt pénzügyi évben meghatározó eleme volt a Sun kormányzati eladási sikereinek az APEH elektronikus adóbevallási és járulékfizetési rendszere fizikai részének kiépítésében való szerepvállalás. Ennek keretében az implemetációs munkán túl, a cég többek között kis- és közepes teljesítményű kiszolgálókat, nagy megbízhatóságú tárolókat, szoftvereket, valamint támogatási szolgáltatást biztosított. A GKM-ben meglévő minisztériumi infrastruktúra korszerűsítésében történő Sun-os jelenlét járult még hozzá jelentős mértékben az ágazat Sun-on belüli kiemelkedő éves teljesítményéhez, mely korszerűsítésnek köszönhetően egységes, áttekinthető rendszerré vált a már meglévő infrastruktúra az adatbázis-kiszolgálók és a tárolóeszközök területén.

A Sun tavalyi évének eredményét továbbra is fémjelzik a távközlési piacon elért sikerek. A vállalat árbevételének legnagyobb hányada, 35 százaléka származott ebből a szektorból, amely enyhe csökkenést mutat a tavalyi év eredményéhez képest. A Sun távközlési ágazatban elért sikereit jelentős mértékben határozta meg a mobil- és vezetékes távközlési cégeknél jelentkező platformcsere-igény, melynek köszönhetően a vállalat jelentős szerver- és háttértároló-migrációs projektekben vehetett részt. További lendületet adott az ágazatban tapasztalható ICT-rendszerek megbízhatóságának növelése iránti igény, melynek köszönhetően új, katasztrófatűrő rendszerek telepítésére nyílt lehetőség. A Sun kiemelt célja, hogy a jövőben is innovatív infrastruktúra szállításával járuljon hozzá a távközlési szektor új szolgáltatásainak sikeres piaci bevezetéséhez.

A távközlés és a kormányzati szektor mellett a pénzügyi szektor hozott jelentős megrendeléseket a cég számára, az innen származó bevételek aránya 23 százalék az összbevételeken belül, amely a szektor korábbi évi teljesítményéhez viszonyítva a piaci átlagnak megfelelő növekedést eredményezett. Az elmúlt pénzügyi évben a pénzügyi területen a cég egyik legjelentősebb eseménye volt a Budapest Banknál megvalósuló katasztrófatűrő architektúra megvalósítása, melynek során a Sun a bank számára SE 9990 háttértárolókat szállított.

Szintén a Budapest Banknál érte el a cég az egyik meghatározó szolgáltatási sikerét is, melynek keretében a vállalat rendszertámogatási megállapodást írt alá a pénzintézettel. Mind hardvereladási, mind szolgáltatási szempontból meghatározónak mondhatóak az OTP Bank Rt. részére nyújtott megoldások. A cég 2005 júliusában alakított ki az OTP Banknál konszolidált tárolómegoldást, amelynek segítségével a pénzintézet több üzleti rendszerét képes kiszolgálni. Ezt követően a cég megállapodást írt alá az OTP Bank Rt.-vel a bank központi mentési rendszereinek támogatásáról is. A megállapodásban szereplő mentési rendszer gerincét StorageTek és Veritas termékek képezik.

Az előző évben már sikeresen megvalósuló új ügyfelek megszerzését célzó stratégia is igen eredményesnek bizonyult: az egyéb, iparágakba nem sorolt nagyvállalati ügyfeleknek történő értékesítés a Sun hazai leányvállalatának mintegy 17 százalékát adja, amely közel azonos a tavalyi évben elért eredménnyel. Az E.ON-IS Hungary Kft. adatközpontjának bővítése keretében egy második adatközpont létrehozásában és a két adatközpont közötti erőforrás-megosztás kialakításában, katasztrófa-elhárítási és adat-visszaállítási terv készítésében, valamint az implementálási munkában vett részt a Sun. A vállalat a 2006-os pénzügyi évének egyik stratégiai sarokköveként fektette le a szolgáltatások súlyának növelését a vállalat megoldás-portfólióján belül. Ennek jegyében, a cég szempontjából meghatározónak mondható a Lufthansa Systems Hungária Kft.-nél megvalósuló selective sourcing megoldás.

"A Sun hazai leányvállalata sikerként könyvelte el, hogy nemcsak a szolgáltatások terén, de a vállalati szoftverek terén is jelentős növekedést könyvelhetett el az elmúlt pénzügyi évben, megerősítve jelenlétét ezeken a piacokon." - említi Kristóf Judit, a Sun Microsystems Kft. marketing igazgatója. "Az idén bevezetett StarOffice 8 irodai szoftvercsomag hazai becsült installációs bázisa június közepén elérte a 28 ezres felhasználói számot és a jövőben a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékén az okatatási kabinet összes gépén StarOffice 8 szoftvercsomagot használnak majd, ősztől pedig Linux és Windows platformokon is oktatják az irodai szoftvercsomag használatát az iskola diákjainak. Az elmúlt pénzügyi évben bevezetett új Sun-os megoldások, ezek közé tartoznak például az új AMD Opteron processzoros gépek, az UltraSPARC IV+ alapú, valamint a forradalmian új T1 processzoros gépek, továbbá az új generációs Sun Ray termékek, pedig biztos alapot teremtenek ahhoz, hogy a Sun az elkövetkező pénzügyi évben tovább erősítse a hazai infrastruktúra piacon ezidáig megszerzett stabil pozícióit." - tette hozzá a cég marketing igazgatója.

A magyarországi Sun célja az elkövetkező időszakban, hogy a partnerekre épülő üzleti modelljére építve a 2007-es pénzügyi évben tovább növelje eredményét és erősítse piaci pozícióit.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy az elmúlt pénzügyi évben sok új ügyfelet üdvözölhettünk a Sun Felhasználók Közösségében és sikerült velük is megosztanunk a Sun nyújtotta innovatív informatikai megoldásokat. Az elmúlt évben nagy várakozással tekintettünk az új Sun-os gépcsalád, az x86-os szerverek hazai piaci bevezetése elé, s most, az év zárásakor bátran állíthatjuk, hogy a gépcsalád jól vizsgázott, az értékesítési számokkal elégedettek vagyunk, továbbá azzal is, hogy a SPARC-alapú gépeladásaink sem csökkentek az új gépek bevezetését követően, sőt növekedést mutattak az elmúlt egy évben. - nyilatkozta Hegedüs Gábor, a Sun Microsystems Kft. ügyvezető igazgatója.

"Bízunk abban, hogy az elkövetkező pénzügyi év során a Sun hazai leányvállalata több meghatározó nemzetközi projektben vehet majd részt, hiszen a magyarországi Sun iroda jogosítványt kapott a nemzetközi projektek itthonról történő kezeléséhez. Olyan nagyvállalatok, mint például a General Electric-, a Mol-, az OTP-infrastruktúra és az ahhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatási igények kiszolgálását a következő pénzügyi évben már Budapestről intézzük, természetesen a partnervállalataiunk bevonásával. A Sun-ra, a megalapítása óta jellemző innováció, továbbra is vezérfonal lesz az újszerű szolgáltatási modellek kidolgozása során, ennek volt az elmúlt évben egyik jó példája a Mester Kurzus megvalósítása, amely a hazai szakemberképzést és az ügyfelek mind nagyobb megelégedését volt hivatott egyidejűleg szolgálni." - tette hozzá a cég ügyvezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!