SG.hu

Sun eszköz a rendszergazdák ellenőrzésére

"Ki vigyázza az őrzőket": újdonság a rendszergazdai munka szabályozásában és ellenőrzésében.

A Sun Microsystems és a BalaBit IT Security a mai napon bejelentették új közös terméküket, melyet elsőként a héten zajló "Systems 2006" informatikai és telekommunikációs szakvásáron Münchenben tekinthet meg és próbálhat ki a szakmai közönség.

A két cég közös terméke egy hardver és különböző szoftver komponensekből álló, Shell Control Box (röviden SCB) névre keresztelt eszköz, amely elsőként a világon, egy eddig elhanyagolt biztonságtechnikai területet, a rendszeradminisztrációt szabályozza. Az újonnan bemutatott eszköz a rendszergazdai munka ellenőrzésére alkalmas: átláthatóvá, visszakövethetővé és korlátozhatóvá teszi a rendszergazdai munkát. A Sun-nal kötött OEM szerződés keretében Sun Fire x2100 szerveren lesz kapható a BalaBit szoftvere.

A néhány éve kezdődött outsourcing lázban az informatikai tevékenység a gazdaság egyik leginkább "kiszervezett" folyamata lett. Annak ellenére, hogy a vállalatok számára kritikus IT infrastruktúra üzemeltetésének bérbeadása mind anyagi, mind minőségi szempontból jó döntés lehet, számolni kell azzal a ténnyel, hogy mindez komoly bizalmi kérdéseket is felvethet a rendszergazdai tevékenységet illetően.

Kiemelt hangsúlyt ad a biztonság kérdésének a tény, miszerint a cégvezetőknek a tulajdonosok vagy az állami felügyeleti szervek felé felelőséget kell vállalniuk többek között, például az adatbázisokban tárolt pénzügyi adatokért is. További meghatározó szempont lehet, ha törvényi vagy más szabályozás (SOX, HIPPA, PSZÁF) auditot ír elő a vállalat számára. Szükség lehet tehát, egy eszközre, amelynek segítségével egy esetleges későbbi nyomozás vagy audit számára a rendszergazda teljes tevékenysége egy tőle független rendszerbe naplózható.

"Menedzsment szempontból a BalaBit Shell Control Box sokkal több, mint egy szabályzó vagy audit eszköz. Az SCB segítségével egy új felelőségi szint definiálható a szervereket üzemeltető rendszergazdák fölé. Ez a vezető beosztású mérnök - nevezzük auditornak - képessé válik globálisan érvényes szabályok előírására és kikényszerítésére. Mindehhez nincs szükség a rendszer átalakítására, csupán egy új, transzparens módon működő hálózati eszköz elhelyezésére a megfelelő ponton. Az SCB konfigurációja alapesetben néhány perc alatt elvégezhető, és a finomhangoláshoz sincs szükség külső tanácsadóra." - mondta el Györkő Zoltán a BalaBit IT Security üzletfejlesztési igazgatója.

"Az első magyar Sun OEM partnerrel közös termékre elsősorban a két vállalat hagyományosnak mondható piacain - a kormányzati, a pénzügyi, a távközlési és a magas technológiájú ipari ágazatokban várható kereslet. Mivel ezekben a piaci szegmensekben, a megoldásait illetően, mindkét cég meghatározó szereplő, természetesen adódott kettőnk együttműködése. A Sun OEM szerződés keretében, a jövőben a BalaBit Shell Control Box a Sun Fire X2100 x64 hardveren lesz kapható." - nyilatkozta Kristóf Judit a Sun Microsystems Kft. marketing igazgatója. "A BalaBit OEM szerződése az első ilyen mélységű kereskedelmi kapcsolat a Sun Microsystems Inc. és egy magyar fejlesztővállalat között. Az együttműködés keretében a Sun, a különböző típusú támogatási eszközök mellett, többek között a nemzetközi partneri hálózatát biztosítja a a közös termék nemzetközi piacra jutásának elősegítéséhez." - tette hozzá a cég marketing igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MPeter3 #1
    A tyúk vagy a tojás volt előbb?

    Mondhatnám úgy is ki őrzi az őrzőket vigyázzókat?