SG.hu

A Sun nagyot lendít az OpenSPARC-on

Az OpenSPARC és az OpenSolaris tovább szélesíti a Sun fő technológiáinak piaci elfogadtatását.

A Sun Microsystems a mai napon bejelentette egy független OpenSPARC közösségi tanácsadó testület felállítását. Az OpenSPARC közösség a Sun forradalmian új UltraSPARC T1 processzorán alapuló chiptervezési és kiegészítő szoftverfejlesztési munkákat hivatott elősegíteni, az új testület ehhez határozza meg az irányvonalakat. A közösség keretében már elérhető egy új GNU/Linux disztribúció, a Gentoo Linux, ami a népszerű nyílt forráskódú operációs rendszer legújabb kiadásában támogatja az UltraSPARC T1-et, valamint közzétették az első UltraSPARC T1 processzoron alapuló konstrukciót is, amely a Simply RISC fejlesztése.

A 2005. decemberi indulás óta az OpenSPARC T1 hardverterveit több mint 3500, szoftvereit pedig több mint 2600 alkalommal töltötték le. Ugyanezek a többmagos, többszálú, 64-bites processzorkonstrukciók működnek az igen sikeres Sun Fire T1000 és T2000 kiszolgálókban is.

A folyamatosan bővülő OpenSPARC közösség tevékenységét a továbbiakban az új OpenSPARC Community Advisory Board (CAB) felügyeli, melynek 5 meghatalmazott tagja lesz, ketten a Suntól, hárman a vállalaton kívülről érkeznek. Nathan Brookwood (az Insight64 piacelemzője), Jose Renau (a UC Santa Cruz egyetemi adjunktusa) és Robert Ober (az LSI Logic műszaki igazgatóságának tudományos munkatársa) munkáját a Sun részéről David Weaver vezető mérnök és Simon Phipps, a nyílt forráskódú projektekért felelős igazgató segíti majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!