Berta Sándor

WiMAX-hálózatot építettek ki Drezdában

Az Intel által támogatott Deutsche Breitband Dienste GmbH (DBD) a német városban egy új vezetéknélküli hálózatot hozott létre, amelyet a tervek szerint folyamatosan az igények szerint bővítenek majd.

Az új hálózat felépítésének ötletét először tavaly februárban vetette fel a DSL für Dresden civil szervezet. A cél az volt, hogy egy egész Drezdát lefedő teljes DSL-hálózatot hozzanak létre, amit bárki használhatna. Nos, az eredeti tervek módosultak, hiszen DSL helyett vezetéknélküli internethozzáféréseket építettek ki, mivel a szakemberek állítása szerint túl költséges és problémás lett volna egy ekkora DSL-rendszer kialakítása.

A civil szervezet honlapján az olvasható, hogy hamarosan megvalósul majd az elképzelés, ami sok drezdai lakost foglalkoztat és minden városrészben elérhető lesz a kialakítandó WiMAX-hálózat. A tervek szerint a DBD több mint 30 WiMAX bázisállomást fog kiépíteni. A drezdaiak a rendszer kiépítése után a Maxxonair Fun nevű, 1 MBit/s maximális adatátviteli sebességet és 192 kbit/s feltöltési sebességet kínáló tarifacsomagot vehetik majd igénybe és ennek köszönhetően havonta átlagosan 10 euróért szörfölhetnek majd a világhálón.



Ezért az összegért cserébe az adatforgalom nem haladhatja meg az 1 gigabájtot. Amennyiben ez mégis megtörténik, úgy az előfizetőknek minden további megabájtért cserébe további 1,5 centet kell fizetniük. A DBD egyébként nemcsak Drezdában, de Berlinben és Heidelbergben is kínál WiMAX-hozzáféréseket. A felhasználóknak csupán egy modemre van szükségük, a helyszíni szerelés 70 euróba kerül, a hűségnyilatkozat pedig 1 évre szól. Aki csak egyetlen évre kötelezi el magát, annak csupán egy 29 eurós egyszeri díjat kell fizetnie, aki viszont két évre ír alá, annak ezt az összeget sem kell megfizetnie.

Korábban egyébként az Intel stratégiai befektetésekkel foglalkozó részlege, az Intel Capital támogatást nyújtott a Deutsche Breitband Dienste GmbH-nak. A magánkézben lévő vezetéknélküli távközlésre specializálódott szolgáltató a támogatást a szélessávú internethozzáférések Németiország-szerte való elterjesztésére akarja felhasználni és erre ékes példa a mostani drezdai beruházás is.

Hazánkban eddig Győrben hoztak létre WiMAX-hálózatot még 2003-ban. Győr városának vezetői nemrég úgy döntöttek, hogy az Intel segítségével továbbfejlesztik a "digitális Győr" projektet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Capra Ibex #9
    Persze, én arról beszéltem ha csak MAC szűrés van. Ha van mellette WPA akkor az más.
    Mondjuk valószínű szomszéd Pistike ellen elég a MAC szűrés is...
  • BiroAndras #8
    Azért ez nem ilyen egyszerű, a megfelelő pillanatot kell elkapni. És akkor még ott van a jelszó is. És lebuknak, amikor bekapcsolom a gépet, és az nem tud csatlakozni.
  • Capra Ibex #7
    Ha néha ki is kapcsolod a gépeket akkor nem sokat ér. (Megfelelő hálókártya + sniffer = már meg is van a MAC cím. Erre változtatod a tiéd és ha az a gép épp nincs kapcsolatban az AP-vel akkor ennyit a MAC szűrésről...)
  • BiroAndras #6
    A MAC address szűrés a tuti.
  • juzosch #5
    Csak sajna nem tudom mennyire biztonságos, szal óvatosan bánok vele:)
  • Feriboy #4
    de jó nektek, én épp jégermajszteres dobozból csinálok antennát. de gondoltam wok-ra is :) mert alig van jel :(
  • Mynet #3
    És még milyen sok hasonló )( hálózat van. :)

    Sajnos már kezdenek rájönni az emberek hogy a wep, meg wpa nem árt. :( (én is wpa-t használok, de más nehasználja már, könnyebb lenne netet találni, mondjuk még így sem nehéz) :)
  • BCS CORPS #2
    :D mákker
  • juzosch #1
    Én ma találtam az éterben 36Mbites wifi-t. sajna a jel gyenge, szóval csak 5Mbittel jön:)
    És mindez nem a belvárosban, hanem gyöngyös szélén:)
    Büszke vagyok a mai technikára:)