Berta Sándor

WiMAX-program indul Bajorországban

Kelet-Bajorországban a vezetéknélküli technológiák jelenthetik a megoldást a DSL-hálózattal el nem látott területek számára. Ez a lakosságnak és a települések vezetésének is tetszik, hiszen így nincs szükség az utak felbontására, vezetékek fektetésére.

A Televersa cég az első, amely idén június-júliustól vezeték nélküli internethozzáféréseket fog kínálni Bajorországban. A vállalat elsősorban a WiMAX és a Wireless Local Loop (WLL) technológiákra akar támaszkodni. A távközlési társaság első lépésként egy 20 000 négyzetkilométeres, kereken 2,5 millió ember által lakott területet akar ellátni vezeték nélküli internethálózattal. A tervek szerint így a lakások 95 százalékában lehetne olcsó és nagy sávszélességű internethozzáférés. Összehasonlításul: a DSL-technológia segítségével erre csupán a lakások 60 százalékában lenne lehetőség.

A felhasználóknak a kapcsolódáshoz nincs szükségük modemre vagy routerre, csupán egy vezetéknélküli adapterre. Különböző tarifacsomagok közül választhatnak - az ígéretek szerint mindenki megtalálja majd a pénztárcájának megfelelő konstrukciót. Árakat és választható sebességeket a Televersa még nem közölt, ám kiszivárgott információk szerint az egyes csomagok árai körülbelül 20 százalékkal lesznek alacsonyabb a jelenlegi németországi DSL-tarifáknál. A megoldás előnye még, hogy mivel a vezetéknélküli hálózatot titkosítják, így lehetetlen lesz lehallgatni, a terület 99,99 százalékán kiépíthető, ezenkívül a kibocsátott sugárzás tizede az átlagos mobilátjátszóadók sugárzásának.

A későbbi tervek között szerepel a kínálat kibővítése VoIP-lehetőségekkel (igaz kizárólag magánszemélyek számára) és számhordozhatósággal, internetes televízió és videoszolgáltatásokkal.

Ez rövid időn belül a második nagyszabású WiMAX-program. Néhány nappal ezelőtt az Intel és a Motorola képviselői jelentették be, hogy WiMAX-hálózatot hoznak létre Pakisztánban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • [18th RCT]Chaos #3
  Ezt nálunk is jó lenne minél előbb megcsinálni!!!

  Inkább mint új, drága hálózatokra költeni. Kiszorítaná simán az analóg modemes dial-in kapcsolatokat is, ha lenne olyan olcsó... Sőt a 3G-nek is konkurencia!

  Szóval talán ellenérdek is van...
 • grobo2 #2
  szerintem jó az ötlet...a Wlan úgyis hódit hazánkban is...leglábbis egyes területeken mivel már nem drága kiépíteni, csak elég magasan lévő helyek kellenek hozzá...pl haverokkal most készülünk a helyi Wlan rendszer kiépítésére, és azthiszem nem is hülyeség,főleg hogy netezni meg játszani is lehet tcp/ip-n szal király dolog...ajánlom mindenkinet
 • Darth Sith #1
  Nem rossz, de inkább az üvegszál, legalább is a nagyobb várásokban, megbízhatóbb és gyorsabb. Bár falvakba és kisebb településeknél biztos sikeres lenne itthon is