Berta Sándor

A DSL technológiát fenyegeti a WiMAX

Számos szakember vélekedik úgy, hogy néhány éven belül regionális szinten a WiMAX és az UMTS válthatják fel a napjainkban oly népszerűnek számító DSL-hozzáféréseket. A váltás akár még 2010 előtt bekövetkezhet.

A Steria Mummert Consulting előrejelzése szerint 2008-ra a WiMAX megmutatja az oroszlánkörmeit és a WiMAX-piac értéke meghaladja majd a három milliárd eurót. A vezeték nélküli technológia akár 50 kilométeres maximális távolság áthidalását és 70 Mbit/s-os adatátviteli érték elérését teszi lehetővé.

"A WiMAX tökéletesen kiegészíti majd az UMTS technológiát és nem kell attól tartani, hogy esetleg leváltaná. Jelenleg ugyanis a meglévő UMTS-hálózat kapacitásának alig tíz százaléka van csak kihasználva, így felesleges lenne felszámolni, viszont a sűrűn lakott vidéki területeken előfordulnak fennakadások, mert ott már nem elég a kapacitás" - nyilatkozta Joerg Forthmann, a vállalat szóvivője. Az elemző szerint ezeken a neuralgikus helyeken elegendő lenne egyetlen WiMAX antenna felállítása, mivel az képes akár ezer felhasználó kiszolgálására is.

Németországban jelenleg a legnagyobb WiMAX-program Düsseldorf városában, Északrajna-Vesztfália szövetségi tartomány fővárosában folyik, ahol - a 2006-os futball-világbajnoksághoz kapcsolódóan - néhány héten belül egy komplett WiMAX-ra épülő turisztikai rendszert építenek ki. Az új hálózat lehetővé teszi majd, hogy a helyi rendőrség és a tűzoltóság kép- és hanganyagokat továbbítson a központba, illetve, hogy onnan információkat küldjenek a kerületi kapitányságokra.

Az első WiMAX-kompatibilis laptopok még az idén, míg a hasonló mobiltelefonok és PDA-k 2007-ban kerülnek a piacra. Bernd Janke, a Steria Mummert Consulting telekommunikációs szakértője elmondta, hogy a WiMAX hardverek eladásából származó forgalom 2008-ra meg fogja közelíteni a 940 millió eurót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #25
    A 50km és a 70mbps között vagy kapcsolat van és nem pedig és, de ezt a cikkekben szeretik figyelmen kívül hagyni. Ugye ez olyan mint ADSL2+-nál hogy 5km-ig elér és 24Mbps-et tud. Csak épp a távolság legvégén jó ha egy ISDN sebességével teljesít nem pedig 24mbps-tel. Ugye itt is a vagy-vagy köszön be a képbe.

    Nagy sebességet, nagy távolságra irányított antennával két pont között lehet megoldani. De ilyenekre a Wi-fi is képes, igaz kisebb sebesség mellett. Ez viszont a fogyasztók kiszolgálásánál nem kerül képbe csak bizonyos speciális eseteknél. Pl. egy nagyobb cég esetén megérheti a pont-pont összeköttetés mert olyan magas a havidíj hogy beleférnek a költségek. Vagy pl. ha bérelt vonalat kell elvinni A-ból B pontba.

    Lakossági szolgáltatásnál egy pontból több pontba szórt sugárzással megy az adat. Én egy írországi pilot projectnél olvastam ahol ADSL-lel konkuráció szolgáltatást indítottak és 6-7km-es szórási terület mellett kínáltak 1,2,3Mbps-es csomagokat. Ez ugye az ADSL maximum hatótávolságánál némileg nagyobb, ráadásul ekkora távon ez a sebesség még realizálható, míg pl. ADSL esetén a 3Mbps úgy 3.5km után véget ér. Szóval a WiMax-szal kitolták egy adott sebesség szint hatótávolságát de csak úgy dupla távolságig.

    Meg azt sem szabad elfelejteni hogy a 70mbps a jelsebesség ahogy Wi-fi esetén is a 11mbps. A valódi adatátvil sebessége ennél jóval kevesebb, pl. Wi-fi-nél a 11-ből úgy 4Mbps marad. A Wi-Max-nak úgy tudom nagyobb a hatásfoka és úgy ~50Mbps körül tud teljesíteni.
  • tbi111 #24
    A beregben a Covysoft nyomatja a netet.Az elején amig a beszerelések folytak 256KB/s ment, most hogy kész a rendszer levitték 30KB/s-ra.Ezt havi 6000 ezerért, de korlátlan.
  • pemga #23
    A WiMax-nál az 50km nem tudom hogy jön ki, úgy értem ehhez telepítésnél hány oszlopra kell embereket felmászatni, hogy normális sebességgel működjön. Tudja valaki?
  • saxus #22
    2008. Persze, persze. Örülök, hogy van itt ADSL. Jó drága, de legalább van és viszonylag normális. Igaz a 3 Gigás csomag annyi, mint máshol a 30-s, de legalább van.

    Mondjuk kis falvakba tényleg jó lenne, bár valószínűleg két okból nem fogják annyira sürgetni:
    - egyrészt Mo-n jelenleg kiöregedő lakosság van, amelynek jó része falun (is) lakik. Mari néni meg valószínűleg nem igényel szélessávú netet.
    - másik meg az, hogy az ADSL-t szvsz elég drágán adják, és gondolom ez sem lesz olcsóbb.

    Mondjuk azt írják, 50 km-s körzet. Az itt nálunk a szomszéd 2-3 település. Na persze nem ide raknák, hanem vmi nagyobb közelibe, szóval valszeg a peremvidéken lennénk. Kíváncsi lennék, hogy ilyen esetben netezhetnék-e ebben az 50 km-s körzetben bárhol.
  • FtranX #21
    Én állami pénzből támogatnám, hogy "minden" lakásba húzzanak optikai kábelt. Relatíve magas lenne a költsége (sztem pár száz milliárd), de ezzel hosszú távon minden egyéb fejlesztés leegyszerűsödne. Nem lenne gond a majdani digitális televíziózás vagy VoD által követelt sávszélességgel sem. Ezzel párhuzamosan pedig kiépíthetnének egy országos WiMAX hálózatot is. Szerintem hosszú távon többet profitálna belőle az ország, mint amennyibe mindez kerülne.
  • shabba #20
    Azért az UTP-nek vannak korlátai, csak úgy 100 méterig ok. Így aztán családiházas résznél alapban szóba sem jöhet, inkább csak lakótömbök,lakóházak belső kábelezésénél.

    Az viszont megint macera, egy lakótömböt újrakábelezni, nem véletlen hogy úgy tartanak ettől a cégek mint a tűztől. Gondolj bele először engedélyt kell hozzá kérni. Lakógyűlés jellemzően egy évben 1-2 alkalommal van szóval ez nem egy gyors lefolyású dolog lesz. Ha meg is szavazza a ház részéről jönnek a további problémák. Sok ház rendkívül rosszul szerelhető, mert nincsenek gépészeti terek ahol el lehetne vinni a kábelt. Pl. a mi lakótelepünkön 3 éve behúzták az UTP-t majd minden lakásig, de marha macerás évekig tartó folyamat volt.

    A mi házunk pl. jól szerelhető volt, együttműködő közösképviselő, jó gépésszeti terek, nincsenek rácsok a folyósókon, elérhető villanyóraszekrény a lakások mellett, közös kulcsok amit megkaptak. így kvázi 1 nap alatt végeztek az 54 lakás UTP-vel való bekábelezésével a villanyóra szekrényekig.

    De más házaknál borzalom volt. A gépészeti tér hiánya miatt csak a földszinti garázsok mögött térközben lehetett kábelt húzni. Ehhez ki kellet nyittatni az összeg garázst 1xre, és tuti mindig akadt legalább egy fazon aki nem volt hajlandó együttműködni és ezzel meghiúsított mindent. Soxor hónapokig tartó szervezés, időpontegyeztetés árán, sokadik kísérletre tudták csak összekötni a lépcsőházakat. És ugye ha ebben még a közösképviselő sem segít, hanem épp pont hogy betesz mert ő egy másik cég lepénzelt embere akkor még nehezebb.

    És akkor jön a belső kábelezés lépcsőházon belül. Sok helyen rács van rács hátán szinte méterenként, tiszta zsilig rendszerben. Tűzvédelmileg ez mind tilos, ha tűz lenne a sok hülye bent is égne, de ettől még ez a realítás. A tízemeleteseknél 10 lakás volt szintenként egy U alakú folyósón, és sok helyen szinte lakásonként zsilipszerűen volt egy rács. Na most oda a fúró és kábelbehozú szerelő gárda csak úgy jutott be ha minden lakó otthon volt 1xre és hajlandó volt őket beendegni a villanyóra szekrényig. Ha ez megint nincs percről-percre leszervezve és nem együttműködők a lakók - ami persze nem egy jellemző dolog(egy pár hülye mindenütt van) akkor az halál. Lehet naponta kell újra és újra kiküldeni a munkásokat és csak lassan szintenként haladhatnak mert nem tudnak bejutni oda ahol végezni kellene a szerelést(az idő pedig pénz ami a beruházás költségeit az egekbe küldheti és nagy pofont ad az előzetes kalkulációknak). Volt olyan tízemeletes amit hetekig toldoztak-foltoztak mire mindenhova eljutottak, volt olyan ahol nem is tudták megcsinálni megy egyes szintekre nem engedték be őket a lakók így az összes fölöttük lévő szint bekábelezését lehetetlenítve el.

    Na most ezek után ezt gondold el nagyban, nem csak egy háztömbre vagy lakótelepre hanem kerület,város, országos méretben. Ehhez akkora humán koordinációs, szervező csapatot kellene fenntartani hogy azt senki nem bírná munkabérrel. Ráadásul borzasztó lassan haladna. Nem csoda hogy az előfizetők nagy tömegét elérő végponti kábelezési munkálatok évtizedekig tartó projectek, ez 1xűen döglassan megy. Ráadásul ehhez pénzt, befektetőt szerezni is nehéz hisz nagy rizikójú, roppant lassan megtérülő befektetés amibe nem szeretnek pénzt áldozni a részvényesek, befektetők.

    Épp ezért van hogy a telcok inkább ragaszkodnak a már bent lévő telefon kábelhez mert az már legalább a helyén van. Ha már mindenképp újra kell kábelezni akkor egyébként sem UTP-t raknának hanem optikát mert rövid időn belül úgyis megint időszerű lenne egy csere és egy ilyen hatalmas, évtizedekig tartó volumenű kábelezést nem lehet állandóan ismételgetni. Itt nagyon hosszú időre kell tervezni annak a kábelnek az életciklusát.

    Épp ezért van hogy a telcok a végkábelek lecseréléstől félnek mint a tűztől, inkább kitalálnak mindenféle módszert azok újrahasznosítására. Végülis az egész xDSL és kábelnet mind erről szól. Ezek nem adatszolgáltatásra születtek hanem kényszer szülte megoldások.

    Ezért van hogy inkább a végkábelezést megtartják és az optikával inkább csak közelítenek. Mondjuk az eddig megszokott max 4-5km-es réz kábelhosszt lerövidítik úgy max 1-1.5km-re és a könnyebben szerelhető alépítményi közös kábelszakaszon raknak csak optikát. Az szerelésileg 1xűbb mint minden fogyasztóhoz egyenként bejutni. És e mellett mondjuk ADSL2+szal már 15Mbps körüli sávszélesség elérhető, és közel sem olyan drága mint egy teljesen végpontig érő hálózat rekonstrukció. Ráadásul gyorsabban is kivitelezhető, mondjuk pár év alatt.

    De van ahol még közelebb mennek alig pár száz mérette a fogyaztótól leraknak fémszekrényeket(persze ezek áramellátás, védelmét is meg kell oldani ami megint költség) és oda telepítik ki a központot, a rézkábeleket pedig ott gyűjtik össze. Ilyen kis távolságon VDSL2-vel 30-50mbps körüli sebesség is elérhető és még mindig nem kell a fogyasztók bonyolul bekábelezésével foglalkozni, perszer drágább mint az előző változat mert hosszabb az optikai szakasz és közelítve a fogyasztókhoz bonyolódik a szerelés.
  • Ronny #19
    azért itt jobbesetben is többszáz méterről van szó:)
  • Sanyix #18
    Ha annyira közel hozzák a központokat a fogyasztókhoz akkor minek xdsl? Kis távolságokat már utp-vel is át lehet hidalni annál nincs olcsóbb. Bár a kábeleket el kéne juttatni a fogyasztókhoz, de így nuku modem, csak egy hálókártya kell azt kész, és iszonyú gyors is :)
  • shabba #17
    Szerintem hasonló késleltetés értékek lesznek mint Wi-Fi-nél, ott elég alacsony 1-2 ms-ek vannak. Persze csak akkor ennyi ha nincs agyonterhelve a hálózat, mert akkor az egekbe szökik, de ez minden hálózat esetén így van.
  • Myron #16
    De ha WiMAX-nál 30-nál nagyobb a pingem az fejállomásig akkor el lehet felejteni. Én nem 30 golyóból akarok fejest adni hanem 1-ből.