Berta Sándor

WiMAX-hálózat épült Berlinben is

A Deutsche Breitband Dienste (DBD) Heidelbergben és húsz másik német vidéki településen már sikeresen üzemeltet vezeték nélküli internethálózatokat. A vállalat ezúttal a német főváros egyes kerületeiben épített ki egy hasonló WiMAX-rendszert.

A berlini WiMAX-hálózatot Fabio Zoff, a DBD vezetője és Matthias Kurth, a Német Szövetségi Hálózatfelügyelet elnöke adta át. Németországban ez az első városi WiMAX-hálózat, amit magán- és üzletemberek egyaránt használhatnak.

Matthias Kurth szerint a vezeték nélküli hálózatok komoly előnye lesz a jövőben, hogy kisebb költséggel kiépíthetők, mint vezetékes szélessávú társaik (például a DSL-kapcsolatok) és bárki számára hozzáférhetők. Ráadásul a szakember úgy vélte, hogy a vezeték nélküli hálózatok növekvő száma jót tesz a távközlési piacon zajló versenynek is. Ez a folyamat pedig ismételten csak a felhasználóknak fog kedvezni. Kurth elmondta: a vezeték nélküli hálózatoknak köszönhetően azok is szélessávú internethozzáférésekhez juthatnak, akik vidéken, tanyákon, falvakban vagy a nagyvárosok gyéren lakott külvárosi részein élnek.

Michael Friedewald, a karlsruhei Fraunhofer Intézet Rendszer- és Innovációs kutatási Intézetének munkatársa rávilágított néhány problémára a WiMAX-szal kapcsolatban. A szakember szerint hiába van a rendszernek alapvetően 50 kilométeres hatótávolsága, a nagy épületek és más természeti és mesterséges akadályok miatt ez akár tíz kilométerre vagy az alá is csökkenhet. Ezenkívül minél többen csatlakoznak a hálózatra, annél inkább csökken az egyes internetezők által használható maximális sávszélesség. Ezért a WiMAX-nak elsősorban ott lehet keresnivalója, ahol a hagyományos vezetékes szélessávú hálózatok kiépítése túl sokba kerülne.

A WiMAX-ot sokan temették már, miközben épp most kezdi virágkorát élni. Ezt bizonyítja az is, hogy egyre több vállalat indít ilyen projekteket vagy tervezi az elindításukat. Elég csak az Intel Digitális Közösségek nevű programjára gondolni, amelynek keretében például hazánkban Győrben épült ki vezeték nélküli internethálózat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Troppauer #1
    Ha jol tudom, Gyorben NEM wimax epult.