Berta Sándor

Az Egyesült Államokat lefedő WiMAX-hálózatot építenek ki

A tervek szerint a beruházásnak köszönhetően 2008-ban már százmillió amerikai felhasználónak lesz nagy sávszélességű vezeték nélküli internethozzáférése.

Egy több nagyvállalatból álló konzorcium azt tervezi, hogy olyan vezeték nélküli hálózatot hoz létre, ami lefedné az Egyesült Államok egész területét. A szakemberek különösen azokat a régiókat akarják ellátni ilyen módon szélessávú internethozzáféréssel, ahol nem lehet kiépíteni a DSL-hálózatokat. A konzorciumnak tagja többek között a Sprint Nextel, a harmadik legnagyobb amerikai távközlési vállalat, a Motorola, a Samsung Electronics és a világ legnagyobb processzorgyártója, az Intel. A négy óriáscég 2007 és 2009 között összesen 3 milliárd dollárt költ majd a WiMAX-rendszer létrehozására.

Korábban a The Wall Street Journal amerikai gazdasági lap a fejlesztések költségét összesen ötmilliárd dollárra becsülte. Ebből az összegből egymilliárd dollárt emésztettek volna fel a kezdeti fejlesztések és további négymilliárd dollárt a teljes rendszer kiépítése. A vezeték nélküli technológiák alkalmazása elsősorban olyan területeken éri meg, ahol nagy távolságokat kell áthidalni, a települések egymástól távol vannak. Ilyen régiókban a DSL-hálózat létrehozása nagyon drága lenne. Az IEEE 802.16e szabványú WiMAX-technológia segítségével 20 kilométernél nagyobb távolságra is megvalósulhat az adattovábbítás és az adatátviteli sebesség optimális esetben elérheti a 70 megabit/s-ot is.

Gondot igazából csak az okozhat, hogy számos nagy cég rendelkezik WiMAX-szabadalmakkal, köztük például a Fujitsu és a Qualcomm is. Utóbbi cég számít a technológia legnagyobb ellenzőjének, ami különösképpen annak fényében érthető, hogy a Qualcomm birtokában vannak a CDMA szabvány tulajdonjogai, ami az Egyesült Államokban a GSM megfelelője. Mindenesetre a konzorcium nem hagyja megfélemlíteni magát és hamarosan megkezdődhet a többmilliárdos beruházás.

Atish Gude, a Sprint Nextel cégstratégiai és fejlesztési alelnöke elmondta, hogy az a céljuk, hogy később akár egy MP3-lejátszót vagy videokamerákat is rá lehessen majd kötni az új rendszerre. Az első tesztekre 2007 végén kerül sor, addig várhatóan egymilliárd dollárt ölnek a programba. Ezt követi majd 2008-ig egy további 1,5-2 milliárdos beruházás, aminek a segítségével kiépítik a teljes hálózatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • HUmanEmber41st #9
  Nem a microhullámúra gondolsz?
  Azt jobb is, h lenyomják..egy ilyen kapcsolat csak e-mail letöltésre jó...
 • HUmanEmber41st #8
  Kistérségbe egy "kis" műholdas adó-vevő egységet amelyhez akár telefonvonalon, akár optikán keresztül lehetne csatlakozni.
 • arty #7
  itthon ugyis megfolytanák a nagyok (t-genny), ahogyan kinyirták a korábbi rádiós netet is (rádios=nememléxem a nevére :D )
 • shabba #6
  "Ezt a 70Mbps-ot valszek userenként kell érteni.. (Ha nem, akkor értelmetlen kiépíteni..)"

  Azért a dedikált 70Mbps wirelessen elég érdekes lenne, ekkora sebességet inkább közvetlen optikai kapcsolódáson keresztül lehet elérni, az meg nem túl gyakori a vidéki kisvárosokban, de még a nagyvárosokban sem mindennapos.

  Ez egy osztott erőforrás amin sok az adott cellában lévő user osztozik. Ráadásul ez a sebesség nem fix, távolság függvényében csökken. Szóval a WiMAX-nál oly soxor emlegetett 70Mbps meg 50km az nem és kapcsolatban van hanem vagylagos. Közelre nagy sebesség van, de nagyobb távolságra is elvisz csak jóval kisebb sebességen.

  Jó az a WiMax, vidékre ott ahol nincs semmilyen broadband infrastruktúra messze jobb a semminél. Egy átlagos kábelnetes hálózattal egyenértékű hálózati környezet és csomagsebességek kialakítható megfelelő user sűrűséget megtartva. 200-250 userrel egy 50Mbps-es sávszélen osztova egy a kábelnethez hasonló működési környezet van, ami mellett 512kbps,1,2 Mbps-es csomagokat lehet felvenni a kínálatba megfelelő adatforgalmi limittel biztosítva azt nehogy néhány user elszálljon és túlzottan leterhelje a hálózatot.

  Olyan helyen ahol nincs semmilyen broadband net, vagy maximum a modemes betárcsázós van az is soxor jóval lassabban(pl. RLL környezet) ott egy ilyen WiMAX-os rendszer hatalmas előrelépésnek számítana.
 • Tetsuo #5
  Ha nem warezkodni.. LOL
  Jobbhelyeken már online nézik a tv-t, a youtube-nál 20x jobb minőségű videókat..
  Képzeld el gigányi cuccokat is le lehet tölteni legális helyekről..
  A hozzászólásod első felével persze 1et értek. :)
  Ezt a 70Mbps-ot valszek userenként kell érteni.. (Ha nem, akkor értelmetlen kiépíteni..)
 • harangx2 #4
  70 megabit/s hány userre leosztva 10-20000?Ha ez hasonlít a wi-fire akkor nagyon gyatra lessz a sebesség.De az is igaz hogyha nem warezkodni akarnak akkor használható és a semminél jobb.
 • roliika #3
  Nálunk meg marad a fatávos tréonlány...
 • arty #2
  még több rádiohullámot a levegőbe!
 • Anakyn #1
  dejó :)