Specker Balázs

Motorola és Intel - együtt a WiMaxért

Egyesíti erőit a Motorola és az Intel, hogy felgyorsítsa a WiMax mobil alapú szélessávú internet-hozzáférés elterjedését.

Az együttműködés alapjául az szolgál, hogy mindkét cég a WiMaxot tesztelő SprintNextellel dolgozik együtt. A Motorola a múlt héten azt is bejelentette, hogy nem kíván a tavaly elfogadott 802.16d WiMax szabványon alapuló készülékeket gyártani, amelyek csak a fix pont-pont kapcsolatokat támogatnák. A vállalat ehelyett összes fejlesztési erőforrását az új 802.16e szabványra kívánja összpontosítani, amely szélesebb körű alkalmazást tesz lehetővé - áll a cég sajtóközelményében.


Az előfizetők számának alakulása millió főben 2010-ig
Forrás: Northern Sky Research

A WiMaxot nagy sávszélessége és hatótávolsága miatt sokan a legígéretesebbek között tartják számon a következő generációs vezetéknélküli technológiák közül. A kapcsolat sebessége 1-től 5 Mbps-ig terjedhet, akár 20 mérföldes körben. Ez már jelentős áttörésnek számít a 802.11-es szabványú WiFi alapú technikához képest, amely legfeljebb 15,5 méter távolságot tett lehetővé. A WiMax emellett vélhetően olcsóbb is lesz a többi hasonló kategóriájú mobilos technikánál, mivel kevesebb hálózati elemre lesz szüksége.

A Motorola, kulcsfontosságúnak tartja a WiMaxot mobil stratégiájában és 2007 elejére egy 802.16e verziójú WiMaxos telefon megjelenését tervezi. A cég ezen kívül egy olyan kettős üzemmódú készülék megjelenését is tervbe vette, amely mind a hagyományos mobilhálózatokban, mind a WiMaxban használható lesz. A cég már most is kínál WiFi-t és hagyományos hálózatot egyaránt támogató készüléket. Az egyezség nem kötelezi arra őket, hogy készülékeikben csak az Intel chipjeit használják, és a jövőben is együtt kívánnak működni más chipgyártókkal.

"Ha mobilitásról van szó, csak a kettős üzemmódú, többfunkciós eszközök jöhetnek szóba igazán" - mondta Raghu Rau, a Motorola globálsi marketing stratégiájáért felelős vezető alelnöke a ZDNet adott interjújában. "A WiMaxot hálózatot nem egyik napról a másikra építik majd ki. A vezetéknélküli technológiák a jövőben kiegészítik egymást."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!