Berta Sándor

SWIFT - még mindig továbbítják az adatokat

Még mindig folytatódik a SWIFT-nél a banki információk átadása az Egyesült Államoknak. A műveleteket a Booz Allen Hamilton vállalat felügyeli, amelynek vezetői között több érdekes személy is található.

A függetlennek és külsőnek nevezett Booz Allen Hamilton egyik vezetője James Woolsey, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egykori igazgatója, illetve Mike McConnell, az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) volt igazgatója. A két egykori titkosszolgálati szakemberen kívül a vállalat vezetői között további négy volt amerikai magas rangú titkosszolgálati vezető található. Mondhatnánk: a SWIFT-nél farkasokra bízták a juhnyájat.

Mint ismeretes, a botrány Bush elnök magyarországi látogatása után robbant ki és világszerte óriási felzúdulást váltott ki. Kiderült: a terrorizmus elleni harcra hivatkozva az amerikai kormány betekintett a világ jelentős pénzintézeteinek számítógépes rendszerébe. A titkos program keretében a hivatalos indoklás szerint az amerikai hatóságok az al-Kaida és más nemzetközi terrorszervezetek folyószámlái után kutattak. Miután az információk kiszivárogtak, az amerikai pénzügyminisztérium kénytelen volt elismerni, hogy munkatársaik a Belgiumban található Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (System Swift) rendszeréből szedték ki az információkat. Ebben az adatbázisban tárolják a világ több mint 200 országában található mintegy 7800 bank és hitelintézet összes folyószámlájának adatait.

"A törvények nem változtak meg. A terrorizmus környezete szintén nem változott. Így fogalmunk sincs meddig és milyen mértékben vagyunk kötelesek átadni a kért banki adatokat az amerikai pénzügyminisztériumnak" - nyilatkozták a SWIFT illetékesei az osztrák ORF.at híroldalnak. Az amerikai szakemberek főleg pénzmosás, adócsalás, ipari kémkedés és más bűncselekmények nyomai után kutatnak a tranzakciókat tartalmazó adatbázisban.

Az ügyben a belga adatvédelmi bizottság is elkészítette jelentését. Kiderült, hogy az amerikai hatóságok évente 20-30 millió információcsomagot néztek át. A SWIFT központja a belgiumi La Holpe-ban, egy másik kirendeltsége pedig az Egyesült Államokban található. Külön központ működik Londonban, Hongkongban és Tokióban is. Egyetlen napon a két fő központban 12 millió tranzakciót bonyolítanak le, ezeket az adatokat 124 napig megőrzik. A Swift számítógépes rendszerén keresztül naponta közel 6 billió dollár értékű tranzakciót bonyolítanak le a bankok és más pénzintézetek.

Szakemberek szerint érthetetlen a szervezet reakciója, hiszen minden központ képes a teljes adatállományát továbbítani a többi társának, így ha nagyon akarták volna, akkor a SWIFT vezetői megtagadhatták volna az amerikai hatóságokkal való együttműködést. A szervezetnél azzal próbálnak takarózni, hogy a független ellenőrző cég, vagyis a Booz Allen Hamilton folyamatosan biztosítja őket, hogy az adatok nem kerülnek illetéktelen kezekbe.

A Booz Allen Hamilton az amerikai fegyveres erők és a titkosszolgálatok egyik fő beszállítója és partnere. A cég alig pár napja, szeptember 25-én kapott megbízást az amerikai légierőtől a TANGRAM teljesen automatizált hírelemző rendszer leszállítására. Két napra rá a vállalat megkapta az amerikai haditengerészet légi hadviselési központjának megrendelését is, ami az azonosító rendszer-részleg elemzői és menedzsmenti szolgáltatásaira vonatkozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csimmasz #6
    Az én vagy a teszámládra,az ado hatóságon kívül senki nem kíváncsi,de gondold el egy europai multinak a pénzmozgásait vagy katonai,állami szervezetek,esetleg befektetői csoportok banki helyzetét tudni nem kis dolog.
    Az amcsik ezáltal tisztában lehetnek europa gazdasági pénzügyi erejével,a pénzmozgások figyelemmel kísérése esetleg előre jósolhat félvásárlásokat csődeljárásokat.Szerintem sokan embereket ölnének ezekért az infókért.
  • kev #5
    Hol a határ ? Meddig lehet elmenni ?
    Ez a kérdés.

    Régebben történt :

    Kína, rendelt egy sugárhajtású utasszálító repülő-gépet a Kinai elnöknek, a Boeing-től.
    Miután megkapták a Kinaiak, és állítólag valami zavarta a repülőgép fedélzeti műszereit, átvizsgálták a gépet és 128 db. lehallgatót találtak benne..:)

    Szerintem azóta se használják ezt a gépet semmire.)

    Más : "Lezuhant" (lelöttek) egy amcsi kém-repülőgépet, a Kinai határ közelében. Az Usa azt mondta, hogy ez a nagyteljesítményü fényképezőgépekkel felszerelt repülő, tök véletlenül tévedt arrafelé, és valójában nem is tudják hogy került oda. A pilótákat a Kinaiak elfogták, és néhány hét után átadták az Usa-nak..Nem bántották őket, de az éjszaka közepén néha-néha bekapcsolták a szirénát a bázison és a villanyt is a foglyok cellájában.)

    És ezek a történetek évekkel ezelött játszódtak le.. mi lehet most...
  • janicroft #4
    1., 2., Nem az illetékességre gondoltam, hanem arra, hogy nincs jelentősége, ha megnézik. Nem hiszem hogy abből tennének szert bevételre, hogy a konkurenciádnak adogatják el a pénzügyi adataidat. De tényleg nem vagyok komoly üzletember, így nem tudom, hogyan viselkednék ennek hallatára, ha százmilliókat forgatnék, meg tartanék a számláimon.
    A Fehér házban pedig nem bűnös mindenki, így ha ott pusztulnának bent emberek, semmivel nem lenne kisebb a bűne az elkövetőknek, max. darabszámban...
  • arty #3
    napersze ...

    1.) a saját bankod alkalmazottja sem nézegetheti illetéketelenül

    2.) vszinüleg ha komolyabb üzletember lennél, nem szivesen teregetnéd az anyagi helyzeted mások elé... mondjuk a konkurrencia biztos szivesen fizetne ilyen adatokért :)

    Azt gondolom ezekután, amerika még a 09/11nél is durvábbat érdemelne ... persze, nem középületre, hanem a fehér házra kéne vezetni egy kis repcsit :) Dejolenne, ha egyszer a terrorizmus VALODI bűnösökre sujtana le, nem csak a szokásos ártatlanokra :(
  • janicroft #2
    És nem tök mindegy ha megnézik? Engem miért zavarjon az, ha ők megnézik ezeket az adatokat? Semmivel sem különb, mintha a saját bankod egyik munkatársa nézné meg.
  • rolika #1
    "a Booz Allen Hamilton folyamatosan biztosítja őket, hogy az adatok nem kerülnek illetéktelen kezekbe"
    hehehe, a bah biztosítja??? hát ők a teljesen illetéktelenek!