Berta Sándor

Arcjegyek alapján talál fotókat egy új kereső

A Polar Rose svéd cég egy olyan online keresőt fejlesztett ki, amely képes arra, hogy az arcjegyeik elemzésével megtalálja bizonyos személyek fotóit az interneten.

A technológia atyja Jan Erik Solem, a Polar Rose alapítója. A szakember főállásban a Malmői Egyetem Alkalmazott Matematikai Intézetének a munkatársa és szakterülete főleg a számítógépes kutatás és a képelemzés. Az új kereső bétaváltozata az ígéretek szerint hamarosan már elérhető lesz, így bárki kipróbálhatja. A végleges verzió a tervek szerint 2006 végén jelenik meg.

"Mivel még csak hasonló szolgáltatás sincsen az egész világon, ezért nagyon kíváncsi vagyok, az emberek hogy fogják fogadni, milyenek lesznek a visszajelzések. Amennyiben a kedvezőek, akkor olyan hatalmasságokkal kelhetünk versenyre, mint a Microsoft, a Yahoo vagy a Google. Hiszen ez lenne a világ első vizuális jegyek alapján kutató keresője" - mondta Jan Erik Solem.

A technológia azon alapul, hogy különleges algoritmusok segítségével 3D-s modelleket alakítanak ki az egyes fotókból . Az elképzelések szerint a technológiát később felhasználnák például a várostervezésben vagy a videojátékok fejlesztésében, de természetesen a biztonság területén is nagy karrierre számíthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #2
    Én nem tudok róla... Bár attól még lehet. Minden esetre meglep, hogy ezeket az új kereső szolgáltatásokat mint ez vagy a szavak jelentése szerinti kereső, nem a Google forradalmasította.
  • Cat 02 #1
    ilyen volt eddig is nem ?:)