Figyelőnet

Nem tökéletes még az elektronikus útlevél

A szakértők az elektronikus útlevelek biztonsági hiányosságaira figyelmeztették az illetékeseket. Az e-Passport bevezetése Európában is problémákat okozhat Burt Kalinski szerint.

A kriptográfia guruja, Burt Kaliski figyelmeztette az USA illetékeseit, hogy az általuk tervezett elektronikus útlevél lényegesen nagyobb körültekintést és hozzáértést igényelne a hatóságok részéről, hiszen egy ilyen e-Passport hosszú távon is meg kell feleljen a biztonsági kihívásoknak. Az RFID-chipekkel is ellátott útleveleket először jövő év elején szeretnék tesztelésre kibocsátani az Egyesült Államokban, de a német hatóságok is jelezték, hogy 2006-ban reálisnak látják a biometrikus útiokmányok bevezetését. Az United Airlines személyzete június óta az új technológia egy verzióját teszteli. A szakértők nagy többsége azonban nem elégedett az eddig elért eredményekkel.

A vitában több ponton nem értenek egyet a szakértők és a hivatalnokok. Az egyik kardinális kérdés az RFID kriptográfiai biztonsága, a másik a tervezett ujjlenyomatminta azonosíthatósága. Egy útlevél nyilvánvalóan személyes adatokat tartalmaz, a szakértők azon aggódnak, hogy nem kellően skálázható a személyes információkhoz való hozzáférés.

Az RFID-technológia kifejezetten könnyen másolható intelligens azonosító eljárás, amely egyre inkább terjed a szállításban, a raktározásban és a nagymennyiségű árucikkek azonosításában. Az aggályokat pontosan a könnyű reprodukálhatóság okozza. A szakértők figyelmeztetései rávilágítanak arra is, hogy a technológiai fejlődés dinamikája annyira megváltozott, hogy nagyon nehéz hosszú évekre előre megtervezni egy hamisításbiztos, nagy számban előállítandó igazolványt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RealPhoenixx #1
    Hmmm...., erre nekem van egy megoldasom, es ha minden jol alakul, akkor valszeg siman piacra is kerulhet egy jo termek, de mindenek elott csak penz kell az otlet levedeshez, hogy hasonlo modon se csinalhassa mas meg azt amit mar kb 2 eve kiotlottem erre.

    Csak orulok ha a sok penzes es ismeroseik elol el tudom happolni ezt a lehetoseget, mert esetleg valahogy lesz anyagi keretem a dologra :)