Napi Online

Nehéz szüléssel jön világra az e-útlevél

Csak hét tagország tudta tartani az új, elektronikus chipet is tartalmazó európai útlevél bevezetésére adott augusztus 28-ai határidőt. További öt ország, köztük Magyarország minimális csúszással kezdi el kibocsátani az újfajta úti okmányokat.

Hazánk augusztus 29-étől állt át az e-útlevelek kiadására. Azokkal a tagországokkal szemben, amelyek szeptember 20-áig nem hajtják végre a változtatást, jogi eljárást indíthat az unió. Az átállás legfőbb mozgatója az, hogy ha valaki 2006. október 26-a után kibocsátott úti okmányokkal akar belépni az Egyesült Államokba a US Visa Waiver Programme (VWP) keretében, akkor elektronikus útlevelet kell felmutatnia, mert különben nem engedik be. A VWP lehetővé teszi a programba eddig bevont 27 ország turistáinak, hogy 90 napig vízum nélkül tartózkodjanak az USA-ban. Az Egyesült Államok és az EU tagországai között - Görögországot és a Szlovénián kívüli kilenc új tagot leszámítva - vízummentesség van érvényben.

A Magyarországon is használatba kerülő új útlevélbe épített chip egyelőre csak a nyomtatásban is olvasható adatokat tartalmazza, a tulajdonos ujjlenyomatát még nem, azaz még nem számít biometrikusnak. 2009-re a tulajdonos képét és két ujjlenyomatát is rögzítenie kell a chipnek. Nem megnyugtató, hogy az e-útlevelek adatrögzítőjét már megjelenése előtt feltörték. Egy német informatikus augusztus elején nyilvános bemutatót tartott, amelyen egy útlevélchipből lemásolta a tulajdonos adatait, és átvitte azokat egy másik chipbe. Ennek alapján kijelentette, hogy az e-útlevél bevezetése pénzkidobás, amiben a jelenlegi helyzetben igaza lehet, ám az ujjlenyomatok megjelenése értelmetlenné teheti a másolást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!