Napi Online

Ujjlenyomat az útlevélben

Az Európai Bizottság további szabványokat hagyott jóvá, amelyek lehetővé teszik az egységes biometrikus útlevelek kiadását.

A végső határidő 2009. június 28. - akkortól válik kötelezővé a két ujj lenyomatát tartalmazó chip rögzítése az útlevélben. Mivel az útlevelek méretének harmonizációjára az EU-szerződések nem adnak felhatalmazást, Brüsszelnek a biometrikus adatok azonosítására kellett egységes eljárást kidolgoznia. Ez az összes EU-útlevélre és egyéb, 12 hónapnál hosszabb érvényességű dokumentumra vonatkozik, bár a személyi igazolványokra nem.

A bizottság tavaly az arcképről hozott hasonló szabályozást, amelynek átültetésére idén augusztus 28-ig adott időt. Ennek köszönhetően az EU teljesíti a vízummentességhez szükséges amerikai feltételt. Az ujjlenyoma-tok adatainak biztonságos leolvasása és tárolása bonyolult adatvédő rendszer létrehozását igényelte, egyelőre a tagálla-mok nem döntöttek arról, hogy ezeket az adatokat megosszák-e harmadik országgal. A rendszer működésének egyetlen szépséghibája van, hogy jóllehet néhány tagállamban már tesztelték, bevezetése egyelőre kevéssé hatékony, mert a határállomásokat még nem szerelték fel chipleolvasóval. És mivel az ujjlenyomatra vonatkozó rendelkezés átvételére még három év áll rendelkezésre,

Brüsszel a korábbi tapasztalatokból kiindulva nem is számít arra, hogy a tagorszgok sokkal korábban elhelyezik a határokon a költséges masinákat és átveszik a szükséges szoftvert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Xantia #1
    Nekem az első perctől van ujjlenyomat az útlevelemben. Sőt még tenyérlenyomat is. Megelőztem a koromat :-D