Berta Sándor

Hálózatba kötik az európai bűnügyi nyilvántartásokat

A jövőben egy rendszerbe kötik össze az európai uniós tagállamok nemzeti bűnügyi nyilvántartásait, hogy így gyorsítsák fel az információcserét és tegyék sikeresebbé a bűncselekmények felderítését. Magyarország egyelőre nem csatlakozott a hálózathoz.

Jelenleg még az egyes ügyészségeknek egy hosszadalmas procedúrát kell végigjárniuk, amíg hozzájutnak egy másik országban nyilvántartott bűnöző adataihoz és bűnlajstromához. A német és francia kezdeményezésre létrejött új rendszerrel ez a folyamat jelentősen felgyorsulhat és biztonságosabbá válhat majd. Az ügyészek és a rendőrök munkáját egy külön program segíti majd, ami tájékoztatja őket az adott bűnöző országának törvényeiről, hogy milyen bűncselekményekért ítélték el az illetőt és eddig milyen büntetéseket kapott. Az együttműködésnek köszönhetően ezek a dossziék folyamatosan bővülhetnek, ezáltal valóban naprakészek lesznek és bármelyik ország bűnüldöző hatóságai hozzáférhetnek majd.

Az eddigi gyakorlat szerint általában negyedévente és nyomtatott formában osztották meg egymással az európai uniós tagállamok ügyészségei és rendőrségei a különböző bűnözők és bűncselekmények adatait. A jövőben ez már kizárólag elektronikusan fog történni és minden új ítéletet automatikusan azonnal rávezetnek az illető személy kartotékjára. A programban jelenleg Franciaország, Spanyolország, Belgium, Csehország és Luxemburg bűnüldöző szervei vesznek részt. Luxemburgnak azonban egyelőre csak megfigyelői szerepe van.

"A projekt bármelyik európai uniós tagállam számára nyitott. Szeretnénk, ha idővel folyamatosan bővülne a résztvevő országok tábora" - hangsúlyozta közleményében Brigitte Zypries német igazságügyi miniszter. Az Európai Unióhoz 2004. május elsején csatlakozott országok közül egyedül csak Csehország vesz részt a programban, azonban hamarosan várhatóan Magyarország is a közös európai bűnügyi nyilvántartáshoz való csatlakozás mellett dönt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #7
    Okos dolog.
    A kamerás rendszert viszont nem tudom, hogy mennyire megbízhatóan lehetne megcsinálni, azonban ha százból egyszer rátalál valakire, már az is siker.
  • wmatyi #6
    Még annyit kell tenni, hogy hozzákapcsolják a köztereken elhelyezett kamerákat egy arcfelismerő szoftverrel...
  • dirty dogg #5
    :)
    ha Magyarország csatlakozik, 3 napig le lesz lassulva a rendszer, hogy feldolgozza a sok bűnöző adatait. :)
    komolyra fordítva: nagyon helyes.
  • Morden23 #3
    Nem egészen, csak majdnem. Az InterPol bűnügyi adatbázisa (ha jól tudom) globális szinten lekérdezhető volt.
    Feltételezem, hogy itt az uniós országok közötti minél gyorsabb adatáramlást szeretnék megoldottá tenni. Aztán lehet, hogy nem.:)
  • echo #2
    Nekem is ez ugrott be először, hogy ez eddig nem volt?
  • Morden23 #1
    Ezt InterPol címszó alatt már egyszer megtették.

    Ellenben kiváló dolog, fejlődünk, fejlődünk...