Berta Sándor

Milliós károkat okozott két dán csaló

Úgy tűnik, hiába tájékoztatják a lehető legtöbb portálon az internetezőket a betárcsázó (dialer) programokról és az ellenük való védekezési lehetőségekről. Még mindig vannak olyanok, akik nemtörődömségből vagy figyelmetlenségből fittyet hánynak a legalapvetőbb számítógépes biztonsági szabályoknak is.

Az elmúlt hónapok egyik legnagyobb értékű online bűncselekménye kapcsán két dán férfi elismerte, hogy tárcsázóprogramok használatával összesen 3,2 millió euró kárt okoztak több száz német felhasználónak. A két személy már írásos vallomást tett egy hamburgi bíróságon. A 38, illetve a 64 éves férfi az írásos vallomásért cserébe egy két, illetve másfél éves póbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapna. A két csaló ezenkívül hajlandó lenne összesen 2,1 millió euró visszafizetésére is. Most a hatóságnak kell eldöntenie, hogy elfogadja-e az ügyészség által felajánlott vádalkut vagy sem. Utóbbi esetben előfordulhat, hogy a két férfi visszavonja a vallomását és tagadni fogják a bűncselekmény elkövetését.

Az évek óta Spanyolországban élő dán gyanúsítottak a vádirat szerint 2003 novembere és 2004 júniusa között tárcsázó- és kémprogramok segítségével adatokat szereztek meg különböző számítógépekről, majd azzal az indokkal, hogy erotikus tartalmú, fizetős oldalakat kerestek fel, számlát küldtek ki a rászedett embereknek. A duó tagjainak több kamucégje is volt, főhadiszállásuk egy hamburgi vállalat irodahelyiségeiben volt. Összesen 358 ezer(!) hamis számlát küldtek a becsapott felhasználóknak és 45 ezer számlatulajdonos fizetett is.

"Az ügyfelek fizettek, csak, hogy nyugtuk legyen, hiszen nem akarták, hogy a feleségük, barátnőjük tudomást szerezzen a dologról. Az érthetetlen a dologban, hogy a hamis számlák címzettjei között voltak nők, papok, apácák, és ők is fizettek" - nyilatkozta az ügyész. A két csaló hamis reklámokat is felhasznált. Aki ezekre a reklámokra ráklikkelt, automatikusan egy életmód- vagy egy pornóoldalon találta magát. Ekkor aktiválódott a tárcsázóprogram, ami az illető tudta nélkül felhívott egy telefonszámot. Hiába jött el azonban az internetező az adott portálról, a számláló ketyegett.

Végül egy rendőrségi razzia véget vetett a két dán tevékenységének. A rendőröknek ugyanis pont az tűnt fel, hogy a papok és az apácák - pláne nem a 60 éven felüliek - nem szoktak pornóoldalakat látogatni. Magyarországon az egyik legismertebb oldal, amelyik a betárcsázó programokkal foglalkozik a Nemzeti Hírközlési Hatóság honlapján található. Érdemes végignézni, sok hasznos információhoz juthatnak hozzá a felhasználók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #7
    "Még mindig vannak olyanok, akik nemtörődömségből vagy figyelmetlenségből fittyet hánynak a legalapvetőbb számítógépes biztonsági szabályoknak is. "

    Ja, hülye akit kirabolnak, mert miért volt ott?

    2, hol lehet 1 milliárd euróért 6 hónapot ülni? Vagyunk páran a haverokkal, és akkor mennénk valami királyos dán börtönbe. Max 6 hónapig nem fürdök. hehe
  • bifidusessensis #6
    "...a hamis számlák címzettjei között voltak papok, apácák és nők is" - ezexerint az apácák nem nők?
  • enkido #5
    Hat en nem is tudom... 3,2 millat bezsebeltek... kapnak par honap felfuggesztettet meg egy 2,1 millas csekket... tehat torvenyesen kerestek tobb mint egy millat. Lehet, hogy nekem se kellene dolgozni, azt a par honap felfuggesztettet en is elviselem egy millio euroert... az se zavar ha mindenki engem kopdos a neten. Ez akkor most igy van jol??? Vagy hogy van ez? Lehet, hogy csak keso van... nah mindegy - dolgozok meg egy kicsit :DDD
  • Evil Merodak #4
    "tárcsázóprogramok használatával összesen 3,2 millió euró kárt okoztak több száz német felhasználónak"

    Érdekes hogy pont Németországban (ahol a szélessáv az alap) tudták betárcsázós programokkal lehúzni azt a sok embert.
  • Bigacsiga #3
    Annyi helyen mondják írják hogy mit kell tenni minden 3. héten a hiradóban eg hír erről szól. Hogyha ezek után is leszarja az illető akkor nem értem mit sipákolnak... Magyarországon annyi "PC-doktor" van, hogy nem kerülhet nehézségbe hívni egyet s az a 2-5000 Ft díj elég csekély a PC-k mai árához viszonyítva. Meg lehet ezt oldani. Azmeg a másik, hogyha sipákolnak hogy drága nemkell mittudomén akkor tesség nem kell MS terméket használni. Ott a Linux teljesen szép letisztult nyílt forrású és ilyen típusú támadásoknak nincsen kitéve.

    Hogyha én nem zárom be az autómat miután kiszállok akkor én vagyok a hülye és nem az aki ellopja. Más kérdés, hogy ki a bűnös, de a hülye én vagyok.
  • szombi #2
    Egy frászt!

    inkább az elkövetőket kellene megfertőzni AIDS-el!
  • fflx #1
    "pont az tűnt fel, hogy a papok és az apácák nem szoktak pornóoldalakat látogatni."

    ez mekkora luzer szoveg. egyszer nezzenek szet a gepeiken. egy muszaki felsooktatasi intezmeny kollegiuma is megirigyelhetne azokat a gyujtemenyeket :)