Specker Balázs

Microsoft alapokra kerül az EU határvédelme

A Microsoft és az Unisys egy olyan technológiai háttér megépítéséről egyezett meg, amely az EU bűnüldözési politikáját elősegítő Schengen Information System (SIS) hálózat és a Visa Information System (VIS) vízumnyilvántartó rendszere következő generációinak alapjait képezheti majd.

A tervek szerint a platform a Schengeni Egyezményt aláíró 27 ország különálló rendszereit kapcsolná össze az EU SIS és VIS központi hálózatával, amelyhez jelenleg 13 EU-tagállam, Izland valamint Norvégia csatlakozik - írja a Silicon.com. Az egyes nemzetek rendszereinek felállításánál tanácsadóként közreműködő Unisys a Microsoft szoftvere mellett kötelezte el magát. A megállapodás pénzügyi részleteiről egyelőre nem érkezett hír.

"A Microsofttal közösen kifejlesztett technológiai megoldás eleget tesz a schengeni követelményeknek" - fogalmazott Roberto Tavano, az Unisys európai belbiztonsági programjaiért felelős alelnöke az IT Week oldalán. "Biztonságos, megbízható, pénz- és időtakarékos, ráadásul a SIS II és a VIS későbbi változataiba is átültethető lesz" - tette hozzá az alelnök.

A SIS 1995-ben, 15 nemzet tagságával indult el. A rendszer alkotóinak célja az volt, hogy szabad mozgást biztosítsanak az embereknek az Európai Unión belül, valamint lehetővé tegyék a bűnüldöző szerveknek, hogy nyomonkövethessék a bűnözők és az illegális bevándorlók határátlépéseit.

A SIS II-t hatékonysága miatt kritizálók közül sokan inkább a biometrikus azonosítókban látják a jövőt, de persze ennek a technológiának is megvannak a maga kétkedői. "A biometria pontossága túlértékelt ebben a tekintetben, és illetéktelen adatbázisok összekapcsolásához vezetne" - vélekedett Peter Johan Hustinx, Európai Adatvédelmi Biztos. A VIS "Schengeni-térségre" való kiterjesztése jelenleg is zajlik, így a hatóságok remélhetőleg könnyebben felvehetik majd a harcot az érvénytelen vízumokkal rendelkezőkkel is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fv #11
    Beb@szik egy kékhalál, azt ellepnek benünket az ukrán bevándorlók!
  • Marlosh #10
    Egyetertek
  • ttt ttt #9
    Mégha Ms fikázónak is fogtok tartani, azért biztonsági megoldásokban nem tulságosan bizok bennük. Főleg úgy hogy ezt élesben érezhetjük a bőrünkön.
    Egy ekkora rendszerben tárolt személyi adatok, banki adatok lenyúlása már nem játék, de ne legyen igazam, legyen jó, biztonságos ez a rendszer, bárki is fejleszti....
  • Kryon #8
    Mindíg van egy gyenge pont....
  • Praetor #7
    Na és akkor mi van, Peffyant?!?
  • Praetor #6
    Kicsit más a felállás. Nem az M$ van támadás alatt, hanem az EB. Kiadott egy végrehajtandó határozatot, és az MS nem tett neki eleget. Húzza az időt, és monopóliumra jellemző módon cibálja a szálakat és igyekszik a hatalommal szemben a saját pártjára állítani a közvéleményt, mert pénze mint a tenger...

    Te is nyugodtan szórakozhatsz például az APEH-el, és akkor ugyanúgy seggbe leszel rúgva mint ahogy az MS-t fogja az EB. Csak vele elnézőbbek lesznek, mint veled.
  • ZoliJ #5
    es persze ekozben az EU egy masik szervezete meg tamadja az MS-t
  • Tiberius B #4
    jaja:-(
  • Deffyant #3
    nah Tiberius már meg is van az első, ugye Draetor :D
  • Praetor #2
    Hirtelen azt hittem, hogy április 1. van.
    Pedig biztos csak vicc akart lenni.

    Biztos most is jönnek majd a M$fan-ok, hogy "szemét EU", meg hogy "Szánalmas".