Gyurkity Péter

AMD tervek: az Opteronok újulnak meg elsőként

A processzorgyártó egyik vezetője egy interjúban elárulta, hogy elsőként az Opteron szerverchipek állnak át 65 nanométeres csíkszélességre, és már októberben komoly mennyiséget szállítanak le az új sorozatokból.

A T-break internetes oldalnak Dr. Gaith Kadir, az AMD Közel-Keletért, Afrikáért és Pakisztánért felelős területi igazgatója beszélt a processzorgyártó terveiről, az elkövetkező hónapokban várható újdonságokról. Elmondta, hogy már gőzerővel gyártják az új 65 nanométeres Opteronokat, vagyis elsőként a szerverchipek állnak át az új gyártástechnológiára. A cég ennél óvatosabban fogalmaz és 2007 közepét hangsúlyozza, mint fontos fordulópontot.

A Kadir által említett részlet azért érdekes, mert az előző generáció bemutatkozásánál, vagyis a 130 nanométerről 90 nanométerre történő váltásnál a kisebbik processzorgyártó elsőként a mobil chipeket cserélte le, és a végére hagyta a szerverchipeket, valamint az asztali processzorokat. A jelek szerint most éppen ellenkezőleg járnak el, ám az ez irányú kérdésre nagy hallgatás volt a válasz. Ezt később kiegészítette egy rövid közlemény, amelyben mindössze annyit erősítettek meg, hogy a terv változatlan, az év végéig szeretnék leszállítani a vásárlóknak az első példányokat, a teljes átállás pedig jövő év közepére valósulhat meg.

Az AMD tehát némileg óvatosabban fogalmaz saját igazgatójánál, és igyekeznek ellensúlyozni a gyorsan feléledő reményeket, amelyek a gyorsított, októberi megjelenés kapcsán már kezdtek éledezni. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a cég aránylag gyorsan, mintegy három hónapos késéssel ad választ a nyáron debütált Conroe sorozatra - ha architektúrális változásról nem beszélhetünk, a gyártástechnológiából fakadó előnyöket sikerülne ledolgozni.

A gyártó még az Inquirer korábban megjelent cikkének módosítását is kérte, ragaszkodván a már elhangzott dátumokhoz. Vagyis a fő hangsúly továbbra is az év végén, illetve 2007 közepén van, de remélhetőleg már októberben kiderül, mire elegendő a gyors tatarozás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #16
    (Ha tudták is volna, nem egyik napról a másikra, hiszen overclockkal sem lehetett túl magasan hajtani az első P4-eket [csak évekkel később, 65nm-en], mert alapon is sokat fogyasztottak. Ráadásul kissé botrányos volt ugye, hogy nagy csinnadrattával mutogatták, mennyivel magasabb órajelen megy az első P4, mint a gyorsabb P3-ak, erre kiderült, hogy mégis alacsonyabb a teljesítménye.:))
  • dez #15
    4. Több HyperTransport busz van a rendszer felé, ezzel nagyban növelve abban az irányban is a sávszélességet.
  • dez #14
    Csakhogy itt nem a "freki egekig való növeléséről" van szó. Egy adott proci-típus magasabb frekin járatva magasabb teljesítményt hoz. (Különben nem létezne az overclock sem.) Itt erről van szó.

    Az egy másik dolog, ha egy procit eleve úgy terveznek, hogy ugyanakkora teljesítményhez magasabb freki kell, mert az olyan jól mutat. Lásd P4. (Persze állítólag azért csinálták ezt, mert arra számítottak, hogy majd 10GHz-ig tudják tornázni, de én ezt nem igazán hiszem.)
  • [Jakuza] #13
    Dehogynem oriasi hasznod van az Opteronbol.
    Ha Opteron nem lenne, akkor nem kellene az Intelnek az uzleti strategiajat megvaltoztatni.
    S bar szerver processzor az Opteron kihatassal volt illitve lesz az otthoni felhasznalokra.
    Igy aztan most a kovetkezo ket evben tanuja leszel egy oldoklo technologiai es arhaborunak.
    Amibol valljuk be igazan te fogsz profitalni.
  • Peti0011 #12
    Király bár még az optenorbol nekem nem sok hasznom lenne:D
  • Begi #11
    Miért nem lehet már belátni, hogy a freki egekig való növelése nem hoz teljesitmenyben akkora novekedest?
    Ez a technologia mar nagyon a hatarait feszegeti. Eddig az volt, hogy minel nagyobb freki, most meg minel tobb mag egy tokban, de ez is veget fog erni, es akkor rajonnek, hogy mar regen egy uj architekturat kene kihozni. Kicsit elavult ez a Neumann-fele.

    De amig a buta felhasznaloknak el lehet adni a procit ugy, hogy 100000Giga-Mega Hz-es, addig ez nem fog bekovetkezni :(
  • rjudit #10
    Tundád mekkora hülyeséget írtál.
    1. alkalmas több processzoros rendszer építésére.
    2. Ami a legfontosabb a szerver procik közt vannak 2 4 és 8 szálas processzorok is.
    3. úgye nem 3dmark tesztre gondolsz, mert a szervereket nem játékra használjk.
    Legjobb teszt ha a szervernek nekiugrasztasz pár száz usert, kiváncsi lennék egy mezei pc meddig bírná.
  • vjanika #9
    Az IBM most épít új szuperszámítógépet Cell és Opteron processzorokból, ami 4-szer gyorsabb lessz a jelenleg is bajnok BlueGene/L-nél. http://prohardver.hu/c.php?mod=10&id=20452
    Akkor hogy lehet, hogy az opteron nem is szerverprocesszor?
    Igaz van belőle asztali PC-be szerelhető S939-es is, de nem ez a fő profilja :-)
  • dokar #8
    badarságokat beszélsz

    olvass és tanulj: Opteronról
  • Chriss745 #7
    Az gyakorlatilag ugyanaz, csak más tokozással, esetleg kicsit több L2 cache-el 10x-es árért. A hülye nagy cégek meg megveszik, mert azt hiszek ez "Szerver" processzor.

    A nagy szart az! Mutasson nekem valaki egy olyan tesztet, ahol egy ugyanolyan frekin futó opteron gyorsabb egy nem opteronnál!