Gyurkity Péter

Egészpályás letámadást indít az Intel

Nem csak az asztali számítógépeknél, hanem a mobil eszközöknél és a szervereknél is befűtene vetélytársának az Intel, amely egy hónapon belül négy különböző sorozat új példányait dobja piacra.

Ezúttal a kínai HKEPC számolt be újabb részletekről a processzorgyártó teveit illetően. Értesülésük szerint a Merom magos mobil chipek még a hónap vége előtt, a Conroe sorozattal egy időben, míg a szerverekbe szánt Tulsa kódnevű Xeonok augusztusban debütálnak. Ehhez kapcsolódik a Reuters híre, miszerint holnap mutatkozik be az ikermagos Montecito, az Itaniumok legújabb generációja.

A HKEPC által közölt útiterv értelmében július 23-án érkezik a Core 2 Duo T5500 (1,66 GHz) és T5600 (1,8 GHz), mégpedig 209 és 241 dolláros áron. Jelzésükből kitalálható, hogy ezek már a Merom magra épülő mobil processzorok, 2 MB másodszintű gyorsítótárral, míg a 4 MB-os T7200 (2 GHz), T7400 (2,16 GHz) és T7600 (2,33 GHz) 294, 423, illetve 637 dollárért lesz kapható, természetesen ezer darabos megrendelés esetén. Az Intel tehát alaposan befűt vetélytársának, és bár korábban felmerült, hogy az igen jól teljesítő Conroe chipekkel helyettesítsék a némileg később megjelenő Meromokat, erre a jelek szerint mégsem lesz szükség. Márpedig a Conroe puszta felbukkanása is nehéz helyzetbe hozhatja az AMD-t, igaz, utóbbi már ki is kezdte az Intel által hangoztatott adatokat, mondván, hogy a TDP-értékek eltérő kezelése miatt téves következtetésekre juthatunk.


A Conroe és Merom sorozat megjelenését követően egy hónappal, augusztus 27-én pedig érkeznek az új ikermagos Xeon MP processzorok, amelyek egyben a harmadszintű gyorsítótár visszatérést jelentik a csúcskategóriában. A két változatban, N és M jelöléssel megjelenő chipek 667 és 800 MHz-es FSB-re támaszkodnak, 3-3,4 GHz közötti órajelen futnak. Őket követi szeptemberben az egyprocesszoros rendszerekbe szánt Xeon 3000-sorozat, amely érdekes módon az asztali Conroe-ra épül, 1,86-2,67 GHz-es órajelen. Már a holnapi napon bemutatkozik azonban az Itanium legújabb generációja, mégpedig a szintén ikermagos Montecito képében. Az 1,7 milliárd tranzisztort magában foglaló fejlesztésről az Intel nem árult el részleteket.

A cég a jelek szerint egészpályás letámadást indít, és csaknem három évnyi Csipkerózsika-álom után minden erőt bedobva igyekszik visszaelőzni riválisát. Utóbbit kényelmetlenül érintheti, hogy a korábbi hírekkel ellentétben mégsem készül a Hyper-Threading ellentétének kikiáltott technológia, amely a hagyományos szoftverek (játékok) futtatását gyorsítaná az ikermagos processzorokon. Az X-bit Labs által megszólaltatott bennfentes állítása szerint ilyen technológia nem létezik, a hír egy félreértésen alapult, ám az már nem derült ki, hogy mit értelmezett rosszul az eredeti forrás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)