Gyurkity Péter

A LimeWire a vádlottak padján

Nem pihennek babérjaikon a zeneipar tagjai: a Kazaa romba döntése után máris itt a következő hullajelölt, a LimeWire, amely a per elvesztése esetén súlyos összeget fizethet minden egyes zeneszám után.

A manhattani szövetségi bíróságon a zeneipar négy kiemelkedő szereplője, az Universal Music, a Sony BMG, az EMI Group Plc, és a Warner Music Group nyújtotta be közös beadványát, amelyben kártérítést követelnek a fájlcserélő hálózaton naponta gazdát cserélő jogtalan másolatokért. A szerzői jogok megsértése miatt a cég komoly büntetés elé nézhet, hiszen a tapasztalatok alapján az is elég a súlyos ítélethez, hogy lehetővé tették az illegális másolatok terjesztését.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A kiadók ezúttal sem kispályáznak és minden egyes zeneszám után 150 ezer dolláros kártérítést követelnek a hálózat üzemeltetőitől. Még belegondolni is rossz, hogy ez alapján mennyit tenne ki a teljes összeg, hiszen bár a LimeWire nem tartozik a legnépesebb fájlcserélők közé, az itt lebonyolított forgalom meglehetősen nagy szorzót feltételez. A négy óriást képviselő RIAA szerint természetesen csak azután durvítottak be, hogy minden kapcsolatteremtési kísérletük kudarcba fulladt és a cég nem mutatott semmilyen hajlandóságot az együttműködésre, pontosabban működésének felülvizsgálatára.

"Míg más szolgáltatások ötletekkel, konkrét elképzelésekkel ültek le a tárgyalóasztalhoz, a LimeWire kényelmesen hátradőlt és folytatta tevékenységét a zeneipar kárára. Ezek után nem maradt más választásunk, eljuttattuk a beadványt a bírósághoz, hogy megvédjük az alkotók, előadók és kiadók jogait" - fogalmaz a RIAA közleményében. A Grokster, a WinMX és a Kazaa esetében ugyanígy jártak el, igaz, ez utóbbi különösen sokáig ellenállt a támadásnak, ám végül beadta a kulcsot. A perek eredményeként a különböző fájlcserélők eltűntek a süllyesztőben, vagy jogtiszta, fizetős hálózattá alakultak át, elvesztve felhasználói táboruk túlnyomó részét.

A LimeWire egyelőre nem fűzött kommentárt a hírhez - kíváncsian várjuk, hogyan alakul a per.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TommoT #29
    te mindent megveszel? (csak egy kérdés)
  • Morden23 #28
    Fel kéne fognia az embereknek végre, hogy a KALÓZKODÁS az nem egy alternatíva a magas kiadói árakra és a tarthatatlan jogi hercehurcára, hanem egy "lázadás". Ahogyan a forradalom sem egy államforma, hanem fellépés a fennálló rendszer ellen.

    Magyarán: kurvára ne szokják meg az emberek, hogy minden ajándék. Nem. Tudod, ezekért a programokért/zenékért/fimekért valaki DOLGOZOTT. És a zenész/rendező/programozó munkáját ugyanúgy meg kell fizetni, mint a kőművesét, a pizzafutárét meg a titkárnőjét.
    NINCSEN INGYEN az a sok szemét, amit letöltesz. És igen, LOPSZ.

    A legszánalmasabb az egészben, hogy mindenki azzal takarózik, hogy "ilyen sokba kerül", meg "ezért a szarért nem fizetek ennyit". Ja, szeretnék már egy KONKRÉT ÖSSZEGET kapni műsoros dvd-re, számítógépjátékra, Windows-ra, audio-cdre, 3D modeler-re, Office-ra. Na mégis mennyibe kell, hogy kerüljön? Mekkora az az összeg, amikor mindenki törli a torrent/dc/p2p programjait, és elkezd szépen vásárolni?

    "Ha meg letölti, és nem is hallgatja, nem adja oda senkinek, nem árulja pénzért, akkor mi van? Semmi. Van néhány GB fölösleges adat a vinyóján."

    Itt az eszmeiségről van szó. Ettől korcs gondolkodás ez, hogy "letöltöm, de nem is kell". És ezek az emberek azok, akik véres torokkal fikázzák a fogyasztói társadalmat, amikor tulajdonképpen ők a legnagyobb konzummerek. És ne felejtsd el, TOLVAJOK. Akár tetszik, akár nem, azok. A Lamborgini is drága... azt sem neked méretezték. Azt is ki akarod lopni a gyárból?

    Egy szó, mint száz, a kiadói magatartás és a jogvédők faszkodása MAGYARÁZZA a letöltés-tolvajkodást, de a legkevésbé sem legitimálja. Ezt fogja már fel mindenki.
  • tomo #27
    mute pl.
  • Sadist #26
    A hallgatja mellé még jön egy használja.
  • Sadist #25
    Uramisten, szerinted melyik P2P hálózatnál nem látszik az IP cím? Hogy akarnál felhívni valakit, ha nem tudod a telefonszámát?
  • Sadist #24
    Tudod mi a vicces? Hogy ha a kölök letölti azt a 3d modellező progit, azzal a cégnek húz hasznot. Hogy miért? Mert azon tanul meg 3d modellezni. Ha később netán modellezéssel fog foglalkozni, akkor úgyis be kell szereznie neki vagy a cégének egy legális példányt. És akkor persze, hogy azt fogja megvenni, amelyikkel már tud valamit kezdeni, mert azon gyakorolt.
    Ha meg letölti, és nem is hallgatja, nem adja oda senkinek, nem árulja pénzért, akkor mi van? Semmi. Van néhány GB fölösleges adat a vinyóján. Amiből nemsoká nagyobbat fog venni. Most meg a vinyó gyárak jártak jól.
    Ha pedig pénzért árulja, vagy valamilyen módon más munkájából van haszna, akkor bizony tényleg rá kell lépni a tökére.
  • Sadist #23
    America's Army topikban volt :)
  • exxile #22
    "Semmi másra nem is használják gyakorlatilag a netet, csak a letöltésre."

    No ez azert nem igy van, jo torrentes leven a visszatoltesrol se feledkezzunk meg!
  • TRDaniel #21
    Reméljük ellenáll a támadásoknak!
  • dez #20
    Hja, annyira nyomatják a kiadói jogvédők a hamis számaikat (mintha mindenki mindent megvett volna, ha nem tudja letölteni!), hogy a közvélemény lassan elhiszi, így a bírók is ahhoz tartják magukat.

    Már 1-2x elhangzott, de egyre inkább napirenden lesz: lassan a rádiókat is beperelik, mert másolásvédelem nélkül sugározzák a zenét! De lassan megérjük, hogy még a rádióból is másolásvédelmes zene fog szólni (digitális műsorszórás).