Berta Sándor

Fejlesztőeszköz fájlcseréléshez

Az amerikai energiaügyi minisztérium egyik laboratóriuma által kifejlesztett és most hozzáférhetővé tett új nyílt forráskódú csomagjának segítségével bárki létrehozhat fájlcserélő programokat.

Az Access Grid Toolkit nevű eszközt az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumának alárendeltségébe tartozó Argonne Nemzeti Laboratórium kutatói fejlesztették ki. A teljesen nyílt forráskódú szoftver segítségével gyakorlatilag bárki létrehozhat olyan programokat, amelyekkel valós időben videókat, hangfájlokat, szövegeket vagy más adatokat lehet csereberélni a tudományos hálózatokon.

Lehetővé válik például, hogy egymástól több ezer vagy több tízezer kilométer távolságra lévő orvoscsoportok közösen állítsanak fel egy diagnózist egy beteg számára vagy például egymástól nagy távolságra, akár másik kontinenseken lévő egyetemek és főiskolák hallgatói egy közös projekten dolgozzanak.
Az Access Grid Toolkitet eddig a megjelentése óta 56 országban 20 000-szer töltötték le.

"A fejlesztőeszközt Python programnyelven írták és minden eddiginél könnyebb vele az új programok létrehozása" - mondta Thomas Uram vezető kutató. Az új változat számos internetes protokollt támogat, köztük van például a Secure Socket Layer (SSL), a File Transfer Protocol (FTP), az Extensible Markup Language (XML) és a Jabber azonnali üzenetküldő platform is.

A megoldás annyira népszerű, hogy az InSORS Integrated Communications nevű amerikai cég már néhány kereskedelmi célú szoftvert is kifejlesztett a segítségével. "Azért döntöttünk az alkalmazása mellett, mert stabilabb és jobban használható lett, ezenkívül az elődeihez képest több az ellenőrzési lehetőségünk, így még több embert vonhatunk be a fejlesztési munkákba és még több alkalmazást oszthatunk meg egymással" - érvelt az Access Grid Toolkit mellett Jim Miller, az InSORS menedzsere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #6
    Az offical bittorrent is open-source, nem csak az azureus.
  • mrzed001 #5
    Ha jól emlékszem az emule és kommunikációja is open source, megaztán a torrent és kommunikációja is open source (Azureus), szóval nem értem most mégis milyen hatalmas nagy dolog hogy fejlesztőeszköz fájlcseréhez ???
    Mondjuk ha egy Delphi komponens lenne azt mondanám szép (bár az se olyan nagy vasziszdasz hogy hír legyen belőle)
  • irkab1rka #4
    szar pájton.
  • Warpcore #3
    Ugyan ez csak egy framework, de nyilván normál esetben az ezzel elkészített programok kompatibilisak egymással. Ha meg pistike ugydönt hcsakazértse lehessen mással is hazsnálni a rendszerét, hát őbaja :)

    Egyébként csak a Pythonért kár (bár Java-hoz képest még mindig fényévekkel jobb..Le az interpreteres nyelvekkel )
  • metaljesus #2
    "bárki létrehozhat fájlcserélő programokat"
    na az lesz csak a jó világ, minden lelkes amatőr megalkotja a saját kis fájlcserélőjét, aztán csodálkoznak hogy miért vannak olyan kevesen egy-egy szerveren a felhasználók :)
  • Caro #1
    Nekem is van olyan eszközöm, amivel lehet fájlcserélőt fejleszteni.
    A neve C compiler.