Berta Sándor

Kiskapukat használ ki egy új fájlcserélő rendszer

A The Digital Douwd nevű hackercsoport egy új megoldással akarja elejét venni a zeneipar vádaskodásainak és esetleges későbbi pereskedésének. Az új fájlcserélő rendszernek a meglévő jogi kiskapuk kihasználása nyújt védettséget.

Az Owner-Free File System (OFF) készítői meg sem próbálnak harcolni a zeneiparral. Úgy döntöttek, teljesen új úton indulnak el és egy olyan fájlcserélő hálózatot készítenek el, amelyet bárki legálisan használhat és ahol elvileg nem történik szerzői jogsértés. Az általános P2P-rendszereknél a zeneipar adatokat gyűjthet arról, hogy ki, milyen szerzői jog által védett tartalmakat töltött fel a hálózatba vagy töltött le onnan. Az eredményesség azonban attól függ, hogy a szakmai és a jogvédő szervezeteknek mennyi bizonyítékot sikerül összegyűjteniük.

Az OFF esetében gyakorlatilag megszűnik ez a veszély, mert a rendszerből nem lehet egész fájlokat letölteni. Ehelyett több részre darabolt fájlok vannak és ezeket a darabokat összekeverik. A letöltés végeztével megfordítják ezt a folyamatot és a felhasználó számítógépén összeállnak az eredetileg letölteni kívánt zeneszámok. Kicsit olyan ez a megoldás, mintha valaki lemásolna egy könyvet, majd bekezdésekre vagy mondatokra vágná fel, ezeket a részeket elküldené a címzettnek, aki szépen összerakosgatná a kész művet. Az immunitást a letöltők és a feltöltők számára az biztosít, hogy egyetlen másodpercig sem keringenek a rendszerben szerzői jog által védett művek. Éppen ezért a zeneiparnak sincsen lenne lehetősége kifogást emelni vagy perelni.

Bár a hálózat még nem készült el, a hackercsoport tagjai már megfogalmazták a zeneiparnak szánt nyílt levelüket. "Ma eljött az a nap, amikor megszűnik minden a szerzői jogsértések miatt indított perekkel kapcsolatos probléma. Mától senkinek sem kellenek másolatokat készítenie, sem legálisakat, sem illegálisakat. Mindenki számára elég lesz egyetlen kópia. Mindenki számára csak egy másolat fog készülni. Egy kópia az örökkévalóságnak. Vagy alkalmazkodtok vagy ki fogtok halni."

Mindenesetre kérdéses, hogy a megoldás mennyire lesz sikeres és abban is biztosak lehetünk, hogy a zeneipar sem fogja szó nélkül hagyni ezt a próbálkozást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kiisb #50
    Gyerekeeek!

    Jog ide, technika oda, a kutya ott van elásva, hogy ha "nem bizonyítható" akkor nem tudják elítélni. És ez a módszer pont ezt használja ki, hogy a bizonyítást teszi lehetetlenné.

    Ennyi!
  • mogyi925 #49
    Még valami:

    Kódtábla:
    boci <=> FF
    tarka <=> ED
    se <=> FE
    füle <=> BE
    farka <=> D6

    Kód:
    Boci boci tarka
    Se füle se farka

    A fentiek szerint ez hexadecimálisan FF FF ED FE BE FE D6, ezt viszont megfordíthatom, ekkor a D6 FE BE FE ED FF FF byte-sorozatot kapom, ami viszont egy darabja a Children Of Bodom: Hatebreeder című dalának egyik MP3 változatának (192 kbps 44 kHz stereo, "Created: MP3 Strip_It! Digita", méret: 6258688 byte). Ez a darab pl. a 0x1E27-es offsetnél fordul benne elő. Ez tehát azt jelenti, hogy a Boci-boci tarka illegális?
  • mogyi925 #48
    "A magyar jogrend szerint a szellemi termékek egésze, valamint annak bármely része is egyetemlegesen a törvény védelmét élvezi"

    Tehát akkor nem írhatom ide, hogy úgy szeretem a kakaóscsigát, mint anyját a gyermek, mert akkor engem is beperelnek József Attila jogutódjai, mint a MEK-et? Ez esetben a jogvédők, és J. A. jogutódjai is bekaphatják a...

    További jogsértéseim a mai napra:
    a, az, egy


    Ezekért hány évet kapok?

    Továbbmegyek: 440 Hz.

    Ha ezt az információt digitálisan tárolom, továbbá melléteszem egy gitárhúr megszólalásának és lecsengésének hullámformáját (néhány transzformációt elvégezve, ami már jellemez egy adott gitárt egy adott ládával), akkor ezzel már jogot sértettem, mert ebből már felismerhető a Metallica-Unforgiven első hangja?

    Ezt valaki jogász elmagyarázhatná nekem, mert úgy látszik, nem értem.
  • sirGalahad #47
    Wazze!
    Tegnap kölcsönadtam egy havernak egy könyvet!!!
    Ezek szerint én is bűzöző lettem?
    Úristen most ,mi lesz...!
    Mehetek a szegedi Csillagba...?

  • AgentKis #46
    El kellene kezdeni a szavakat is egyenként levédeni. Mindjárt kevesebbet beszélnének az ügyvédek. A jogvédelem szóra legalább 2-3 rugó egyszeri használati díjat szednék.
  • Morden23 #45
    Dez, azt gondolom te is tudod, hogy ennek az oka a "terror", magyarán az, hogy a "bűnöző ne érezze magát biztonságban". Igazából nem fenyeget komoly veszély téged, ha letöltögetsz és kussolsz, nem folytatsz visszakövethető, haszont generáló cselekményt a kalózmásolataiddal.

    GulaSoft: Az egyezőség meg van határozva, csak nem hexadecimális kódokra. Nem adok az egésznek (elindulásától számított) 1 hónapot, ha a jogvédő szervezetek komoly fenyegetésnek veszik őket, mert az elméletüket percek alatt lehet sok irányból támadni. Ez nem jogi kiskapu, hanem percek alatt betömhető rés, de az is csak jóindulattal.
  • asdasdasd #44
    Szerintem meg minden zenei hanganyag legyen ingyenes, a zenészek meg éljenek meg a koncertekből, a kiadók meg tünjenek el.
  • dez #43
    Na de pl. torrentnél is ilyen (na jó, nagyobb) darabkák áramlanak ide-oda, de azért rászállhatnak a torrentezőkre is. Szerinted figyelik, hogy még csak egy része töltődött le egy cuccnak, vagy már az egész, és csak akkor ugranak?

    Én továbbra sem értem, mi ebben a "beterjesztésben" az újdonság. El kellene olvasni... (De annyi időm most nincs.)
  • dez #42
    "Szép is lenne, ha a jogvédők a kalózmásolatok terjesztői helyett a kalózmásolatok élvezőit kezdenék beperelni. Annyi van belőlük, hogy a bírósági és adminisztrációs költségekkel a szó legszorosabb értelmében újra felsoztanák a moneetáris erőforrásokat."

    Márpedig ezt (is) csinálják. Persze nem az összeset, hanem találomra kiválasztott pár százat, ezret. Megfélemlítés.
  • GulaSoft #41
    Te nem érted!
    Ha megosztod a magyar jog szerint bűnös vagy!!!
    Csak a jogászok annyira nem értenek hozzá, hogy nem határozták meg mekkora egyezőség kell ahhoz, hogy az adott file azonosítható legyen!
    Ez a kiskapu amit a srácok kihasználnak.