Berta Sándor

Precedensértékű ítélet egy fájlcserélő elleni perben

Tovább bonyolódik Delina Tschirhart ügye. A fájlcseréléssel vádolt nőt augusztus 23-án bizonyítékok megsemmisítése miatt ítélte kártérítésre egy texasi bíróság, azonban az esettel kapcsolatban újabb részletek merültek fel.

Eredetileg arról szólt a fáma, hogy Tschirhart mielőtt átadta volna a vád szakértőjének számítógépe merevlemezét, megsemmisítette azt. Most azonban kiderült, hogy ez nem igaz, csupán néhány adatot sikerült törölnie, igaz a nő ezt is tagadja. Az eset hónapokkal ezelőttre nyúlik vissza, amikor is az Arista Records nevű kiadó szerzői jogsértés miatt feljelentette Delina Tschirhartot. A bizonyítékként benyújtott merevlemezről minden adatot letöröltek, ezért a vád képviselőinek javaslatára a bíró kártérítés megfizetésére kötelezte a vádlottat.

David Schroeder, a bíróság által kirendelt szakértő bebizonyította, hogy az adatokat azután törölték le a winchesterről, miután a bíróság elrendelte bizonyítékként való beszolgáltatását. Mivel a nő egyedül neveli a két gyermekét, így egyelőre nem bizonyítható, hogy hármójuk közül ki követte el a szerzői jogsértéseket és ki törölte le az adatokat a háttértárolóról. A szakértő kimutatta azt is, hogy a merevlemezre volt feltelepítve fájlcserélő szoftver, így gyakorlatilag bizonyított a fájlcserélés ténye.

A Tschirhart által megbízott szakértő szerint ugyanakkor az adatok törlődhettek például a winchester töredezettség-mentesítésekor is, ezt azonban Orlando Garcia bíró nem fogadta el. "A tények alapján egyértelműen kiderült, hogy az adatok nem törlődhettek ki az automatikus töredezettség-mentesítés miatt. Amennyiben azonban nem automatikus volt a töredezettség-mentesítés, hanem azt valaki elindította, akkor ez megint csak a vád álláspontját erősíti" - mondta a bíró.

Ítélet még nem született, így kérdéses mekkora büntetést kaphat Delina Tschirhart. A nőt akár 150 000 dollárig terjedő kártérítés megfizetésére is kötelezhetik, de ha bebizonyosodik, hogy több mint 200 dalt töltött le illegálisan, úgy a pénzbüntetés összege meghaladhatja akár a 30 millió dollárt is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tinman #53
    Ez a hsz odavágott... jobbá tetted a napomat
  • Ackro #52
    szerintem nem kéne ilyen kesztűs kézzel bánni a nővel: jobb lenne, ha kivennék a méhét, levágnák a végtagjait, a melleit, megvakítanák és a fülébe forró cd olvadékot öntenének majd ezután beásnák egy tűzhangyafészekbe nyakig.
    azért mégiscsak felháborító, hogy valaki pofátlanul letölt pár zenét! :P
    hajrá amerika!
    nem lehetne, hogy a hold tömegét megnöveljük egy amerikányival?
  • bela111 #51
    1. Mióta töröl a töredezettségmentesítő fájlokat?? - no, ezt csak úgy mellékesen kérdeztem meg (én is).
    2. A fő kérdés pedig, hogy ez az Arista Records nevű kiadó, hogy tudta meg, hogy a winyón mik vannak? És hogy tudta bizonyítani is, hogy azok tényleg rajta vannak? :S

    3. Ha az emberek többségének a winyóját és lemezgyűjteményét (cd/dvd) megtekintenék, akkor kb. 100.000.000 év börtönbüntetés és "kiseféride"-millió dollárra lehetne büntetni! :D

    No, de akkor már kezdjünk félni, hogy akárkik csak úgy kiválasztanak egy családot és rámutatnak, hogy illegális dolgokat tart a gépén...??

    Bullshit
  • progee #50
    lehet Zambo Jimmyt töltött azért 30 milla :D
  • RomaniaBoy #49
    Haha. Ilyen buta butetések. Nekem naponta tölt le kb 40-100 GB az DC++-böl. Huha. Huhh. De nem szoktam kalózás... De inkább filmet tölt le. Mert itt nincs erdeti film. Pl : USA-ban megjelent korábban. Itt nagy részben lassan átjön került boltokban. De én élt magyarország kivül. ès ide olyan lassan megjelentik kb 6 honappal késöbb mint usa-ban. DC++ nagyon simán megy mindenben De van olyan megosztás 1-2TB is. 6 Milliárd földön lakik, mindenki tölt le illegális dolgok. De bizonyos Politikus is igy csinálta. De azt féltek hogy rossz helyzetben. Minden beszarok.... Király DC++ és másik P2P szofterek....
  • arty #48
    30 milla?

    sirjak?
    nevessek?
    épelméjű odaát VALAKI ?!?! hahóóóó!
  • zsotee #47
    Azért egy peerguardian lehet sok kellemetlenségtől megóvta volna..
  • exxile #46
    Nagyon jooo! :))
    Azert Orwell-nek hihetetlenul jo jovobelato kepessege volt!
  • bazsiboj #45
    Kapzsi profitéhes aljadék terroristák !!!!!
  • HUmanEmber41st #44
    Ehh, már mindent leírtatok.. :)