Berta Sándor

Szigorítaná a szerzői jogot a WIPO

A World Intellectual Property Organization (WIPO) által nemzetközi rádióműsor-védelmi jogszabály erősen korlátozná az emberek szabad véleménynyilvánítási és információs hozzáférési jogát - állítja egy brit szakember.

Patricia Akester brit szerzői jogi kérdésekre szakosodott jogászt, a Londoni Egyetem Queen Mary Intellectual Property Research Instute munkatársát az ENSZ Képzési, Tudományos, Kulturális és Kommunikációs Szervezete (UNESCO) kérte fel, hogy készítsen szakvéleményt a WIPO nemzetközi egyezménytervezetéről.

A szakmai körökben csak WIPO Broadcasting Treaty-ként emlegetett megállapodástervezet szerint a nemzetközi jogban a jövőben védenék a hagyományos és az online rádiók által sugárzott műsorokat és a zeneszámok szerzőinek jogait. Akester viszont úgy véli, hogy a jogszabály jelenlegi formájában túlzott mértékben védené a szerzői jogokat és a műsorokat, és így már korlátozná az emberek szabad véleménynyilvánítási és információ-hozzáférési jogait. Napjainkban pedig, amikor egyre több a webrádió és egyre népszerűbb a podcasting, ez alapvető dolog.

"A tervezet minden eddiginél jobban kizárná annak a lehetőségét, hogy a felhasználók beleszólhassanak a rádió műsorpolitikájába vagy részt vegyenek a műsorok szerkesztésében és készítésében" - írta a szakvéleményében a brit szakember. A nemzetközi megállapodás végső szövegét idén augusztus elsejéig tárgyalja meg a WIPO, az egyezmény elfogadásának időpontját pedig idén szeptember 15-én jelöli ki a WIPO szerzői jogi kérdésekben illetékes testülete.

Ráadásul Akester szerint a nemzetközi egyezmény lehetővé tenné, hogy a rádiók még olyan anyagokat is levédjenek, amelyek egyébként nem esnek a szerzői jogi törvények hatálya alá és megakadályozhatnák például ezeknek a felvételeknek a terjesztését. A megoldás ebben az esetben is a Creative Commons licenc bevezetése, illetve alkalmazása lenne. Ebbe a körbe tartozhatnának például a hírek, a politikusok beszédei vagy akár műsorok és zeneszámok is.

A szakember szerint ha változatban formában fogadják el a tervezetet, akkor hosszú időre eltűnhetnek a műsorokból a digitális készülékekkel - például a hallgatók által - rögzített, majd beküldött műsorok, hiszen egy ilyen anyag elkészítése jobb esetben szabálysértésnek, vagy akár bűncselekménynek minősülne. Akester felvetette a kérdést, hogy a nemzetközi egyezmény ilyen formában való elfogadása után újra kellene gondolni, miszerint szükség lesz-e még a digitális másolásvédelmekre. Ezenkívül tisztázni kellene például azt is, hogy meddig műsor egy műsor, mi tartozik bele és egy magazin szignálja vagy betétzenéje szintén jogvédett-e.

"Az UNESCO-nak nem szabad átesnie a ló túlsó oldalára. A szerzői jog azért van, hogy megvédje egy alkotó műveit. Azonban egy rádió csak sugározza ezeket a műveket, nem készíti őket, vagyis felesleges lenne külön védeni a műsorokat" - érvelt a szerzői jogi kérdésekre szakosodott jogász.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #23
    "Szigorítaná a szerzői jogot a WIPO"

    Én meg ezt a WIPO-t nem szigorítanám, hanem betiltanám... Egy újabb selejtes szervezet aki a mások szellemi termékéből kíván megélni. Undorító...
  • dez #22
    Újabb "érdekesség"... Védi-e a szerzőt a törvény a kiadóval szemben...?
    Milliárdos szerzői jogi per Andy Vajna cége ellen
  • dez #21
    A másik topikban nem reagált senki, így ide is belinkelem:
    [url=http://inforadio.hu/hir/belfold/hir-59204/rss]"Megalakult az audiovizuális ipar kalózellenes koalíciója"[/url]
    Khmm, valaki megmondhatná nekik, hogy hazudni sem szép dolog. Ugye, az a kamu 40-50 milliárd... (Mintha mindenki megvenné a cuccot, aki letölti.)
  • sonicXX #20
    Még két év. Maximum. Figyeld majd meg.
  • nedudu #19
    Csak 90%-os a bunozesi arany? Ejnye no, a netre kapcsolodas maga legyen buncselekmeny es meg lesz a 100% :-)
  • NEXUS6 #18
    Én azért annyira nem izgulok, a netezők 90%-a már most is bűnöző, megjön egy ilyen új törvény és még 2%-ot annak nyílvánítanak. Na bumm, a világ összes szmisszügynöke nem elég hogy elkapjon ennyi neót!;)

    Bár lassan elindulhatnánk a másik irányba, ha valamit a társadalom nagy része nap mint nap művel azt mi a f.szért nem lehet törvényesíteni, de legalább értelmesen szabályozni?
  • NEXUS6 #17
  • Morden23 #16
    A jog az egyik legnagyszerűbb találmány a bolygón. A jogértelmezők a legundorítóbbak. Nagy különbség.

    Nem az az undorító, hogy a plágiumtól védenek egy szerzőt, hanem az, hogy hogyan lehet ezt úgy kicsavarni, hogy a semmi is pénzt fialjon.
  • Enlight #15
    ez a szitu kb

    a reklámok nem a fogyasztó/vevő, hanem a kiadó/eladó/gyártó érdekeit szolgálják...én meg a saját érdekemben (hogy ne hagyjam magam átverni a marketing által) szépen leszedem netről és majd a saját tapasztalatom alapján eldöntöm, hogy megér-e nekem annyit, hogy kifizessem. Ha minden megvennénk csak a reklámszövegekre hagyatkozva, tele lennénk rengeteg hasznavehetetlen, selejtes kacattal, mellesleg anyagilag is leredukálódnánk. Pedig vannak olyanok, akik vakon mennek a marketingcsali után:( Az ilyeneket jól át is verik.
  • nedudu #14
    Aaaaaaaaa, manapsag nem torik magukat es mar nem is csomagoljak a szart, csak azt mondjak rozsa es vigyed. Mi meg kocsogok vagyunk es megnezzuk es latjuk, hogy szar ezert nem vesszuk meg. Ok meg azt hiszik, hogy inkabb ellopjuk ami nem is kell.