Berta Sándor

Módosított német szerzői jogi törvény 2007-től

A jövőben is bárki készíthet saját célra másolatokat filmjeiről, szoftvereiről, zenei CD-iről és játékairól. Vagy mégsem? A helyzet az új jogszabállyal sokak szerint rosszabb lesz, mint volt.

Azt Ulf Gerder, a német igazságügyi minisztérium szóvivője sem tudta megmondani, hogy egy eredeti CD-ről vagy DVD-ről a magánszemélyek hány másolatot készíthetnek. "Az általános gyakorlat az, és várhatóan ez maradni is fog, hogy egy személy egy lemezről legfeljebb 5-7 másolatot csinálhat. Azt ugyanakkor nem ellenőrzik, hogy ezeket a kópiákat az illető otthon tárolja-e vagy például odaadja a rokonainak/ismerőseinek" - árulta el Thomas Engels düsseldorf médiaügyi és információsjogi ügyvéd.

Jogászok szerint azonban a legnagyobb hiba az, hogy egy ellentmondást nem sikerült tisztázni, így az bennemaradt a módosított jogszabályban is. Ez pedig nem más, mint hogy senki nem kerülheti ki az eredeti lemezeken lévő másolásvédelmeket. Így meglehetősen érdekes helyzet áll elő, hiszen a másolásvédelmek kijátszásának tilalma áll szemben a másolatkészítés lehetőségével. A megoldás a törvény szerint az, hogy a másolásvédett lemezekről tilos bármilyen kópia készítése. Hogy melyik CD vagy DVD rendelkezik másolásvédelemmel, arról a borítón lévő matrica tájékoztatja a felhasználókat.

Jürgen Weinknecht jogász szerint a helyzetet csak tovább rontja, hogy amennyiben a másolásvédelem kikerülhető, így mégis lehet magáncélú másolatot készíteni az adott diszkről. A zűrzavar tehát teljes, legalábbis ember legyen a talpán, aki képes eligazodni ebben az ellentmondásos környezetben. A politikusokat azonban ezek az aggályok egyáltalán nem érdeklik, ők ettől még nagyon büszkék a munkájukra.

A módosított jogszabály kitér ugyanakkor arra, hogy aki illegálisan másolt tartalmakat tesz közzé - akár egy fájlcserélő rendszerben, akár egy weboldalon - az pénzbüntetéssel, akár 3 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható. Aki pedig ezt anyagi haszonszerzésből követi el, annál a maximálisan kiszabható börtönbüntetés akár 5 év is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #11
    3 év közzétételért
    5 év, ha pénzt is keresel vele

    gratulálok! innentől, ha valaki kockáztat, sztem csak pénzért adja közre a cuccot, az a +2 év megéri, h legalább megszedje magát ....

    rossz vicc :(
  • Remetix #10
    Az inkabb a Philos Labs volt, es ott is azt hiszem csak a ceg vezetoje, nem a DR.
  • PityBull #9
    Muszáj neked ötleteket adni az "illetékeseknek"...?

  • avman #8
    aki keversz vmit (amúgy Piszkos Fredesen), az te vagy. gondatlanságból elkövetett emberölés: maximális tétele itthon 5, németo-ban azt hiszem 6 év (vagy 8??).
    itthon a szerzői jogsértésért kiszabható büntetés 3 év.
    ellenben egyedül a digital realitys(?) emberkéről tudok, aki letöltendő 2 évet kapott talán elsőfokon. momentán nem is tudom mi lett vele
  • Theodora #7
    A jövőben a jogos szerői jogvédelemből elkövetett emberölés azonos súlyba fog eseni mint a jogos önvédelem.
  • Theodora #6
    Tovább megyek....
    Következő találmányom, amíg az implantátum el nem készül.

    Úgyis kezd terjedni az RFID technológia, erre kell építeni a másolásvédelmet. A megvalósítás a következő.
    A CD/DVD anyagába (lényeg, hogy csak roncsolásos úton lehessen eltávolítani), be kell építeni egy RFID címkét.
    1. biztosítja a lemez egyedi azonosítását (nyomonkövetés)
    2. Az eszközök kezelik (olvassák, írják) az RFID-t. (pl: max 3 eszközhöz rendelheted hozzá)
    3. Szoftverek/eszközök lejelentik, hogy melyik számot hallgatod/jelenetet nézed (hányszor, mikor, mettől-meddig) (szokásgyűjtés)
    4. RFID tartalmazza a dekodóló kulcsot, azaz csak olyan eszközön nézheted, amelyik ezt a technológiát tartalmazza.

    Nem is írom tovább...
    Elrohantam levédeni a szabadalmamat amerikába...
    Hogy meggazdagadojam, mások szabadságának korlátozásából
  • Garfield #5
    Jah a rablógyilkosok meg egyéb köztörvényesek meg felfüggesztett ejnye-bejnyét kapnak..

    Tudatlanságból vagy szándékosan, de kevered a Gizikét a gőzekével: egy adott országban a szerzői jogi jogsértés miatt kiszabható büntetés lehetséges maximális mértékét nem kellene egy kalap alá venni egy másik bűncselekmény kapcsán, egy tökmás ország igazságszolgáltatása által ténylegesen kiszabott büntetés mértékével. És arról még nem is beszéltem, hogy emberölés és emberölés közt hatalmas különbségek tudnak lenni...
  • Theodora #4
    Azt ugyanakkor nem ellenőrzik, hogy ezeket a kópiákat az illető otthon tárolja-e vagy például odaadja a rokonainak/ismerőseinek".
    Holnap már ezt is ellenőrizni fogják!
    Van egy új szabadalmam!
    Nyomkövetős, ujjlenyomat olvasós, azonnal lejelentős CD/DVD lemez. Ezáltal sikerült megvalósítani a totális kontrollt!

    Íme a szép jövő!
    Első alkalommal a saját ujjlenyomatoddal (később DNS minta) kell "aktíválni" és még a házastárs/gyerek sem hallgathatja, mert egy speciális fülbe (később agyba) építhető (születés után beépített) implantátum gondoskodik arról, hogy csak az általad aktívált lemezt hallhatod/filmet láthatod.
    És persze emelé, másodperc alapú számlázás on-line!
    Nincs pénz, nincs tartalom!
    Szerintem, még ma megfognak keresni a jogvédő szervezetek, hogy megvegyék a találmányomat...
    :-)
  • Theodora #3
    Minden ilyen okos politikust meg jogvédőt, be kellene perelni emberiség ellenesség, és a szabadság jogok korlátozása miatt, úgy 10-20 évre.
    És amíg ki nem jön, addig lenne ideje gondolkodni.
    Indítsunk próba pert!
  • [HUN]PAStheLoD #2